Η μισή χώρα σε καραντίνα: Οι επιστήμονες προειδοποιούν ότι θα επεκταθεί το καθολικό «λουκέτο»

FILE PHOTO: Αστυνομικοί περιπολούνγια την τήρηση των περιοριστικών μέτρων στην Αθήνα AΠΕ- ΜΠΕ, ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΒΛΑΧΟΣ




Ενώ τα κρούσματα παραμένουν ψηλά, πάνω από 1.300 καθημερινά, τα επιδημιολογικά δεδομένα στη χώρα και ιδιαίτερα στο λεκανοπέδιο αποτυπώνουν την εικόνα έξαρσης, που οδήγησε και στην απόφαση για επαναφορά του ολικού lockdown στην Αττική.

Η κατάσταση χαρακτηρίζεται κρίσιμη. Οι εκτιμήσεις των ειδικών δείχνουν προς παράταση του «λουκέτου», προειδοποιώντας για αύξηση των νοσηλειών τις επόμενες ημέρες, πριν αρχίσει να φαίνεται το «αποτύπωμα» των νέων μέτρων.

Με το lockdown λόγω κρουσμάτων κορονοϊού σχεδόν το 51% των κατοίκων της Ελλάδας θα ζουν με πιο σκληρά μέτρα.

Όπως φαίνεται, αΑπό την επόμενη εβδομάδα σε καθεστώς lockdown φαίνεται πως θα είναι σχεδόν το 51% των Ελλήνων, αν επιβληθούν σκληρά μέτρα σε Θεσσαλονίκη, Αχαΐα, Εύβοια και Ρέθυμνο.

Με δεδομένο ότι η επιδημιολογική εικόνα του κορονοϊού κάθε άλλο πάρα καλή είναι, όλα δείχνουν πως μετά την Αττική, η κυβέρνηση – έπειτα από τις εισηγήσεις που θα κάνουν οι λοιμωξιολόγοι – θα ανακοινώσει πιο σκληρά μέτρα και για τους κατοίκους των παραπάνω περιοχών.

Την Πέμπτη, ο δείκτης των κρουσμάτων παρέμεινε στα ίδια – περίπου – υψηλά επίπεδα, καταγράφοντας 1.327 νέα περιστατικά σε όλη τη χώρα. Σταθερά σχεδόν τα μισά εντοπίζονται στην Αττική, που μέτρησε 676, ενώ τα δεδομένα στη Θεσσαλονίκη εξακολουθούν να βρίσκονται στο επίκεντρο των ειδικών, μιας και σημειώθηκε νέα αύξηση κρουσμάτων σε σχέση με χθες.

Ενδεικτικά, πάντως, της κατάστασης στο λεκανοπέδιο ήταν και τα αποτελέσματα της μελέτης των αστικών λυμάτων. Σύμφωνα με τον καθηγητή Αναλυτικής Χημείας του Πανεπιστημίου Αθηνών, Νίκο Θωμαΐδη, – βάσει του μοντέλου υπολογισμού που χρησιμοποιείται – οι φορείς (συμπτωματικοί και ασυμπτωματικοί) υπολογίζονται μεταξύ 80.000 και 90.000 στην Αττική.

Σύμφωνα με το ΕΘΝΟΣ, περίπου 5.443.000 πολίτες που ζουν σε Αττική, Θεσσαλονίκη, Αχαΐα, Εύβοια και Ρέθυμνο από τους συνολικά 10.720.000 πολίτες που ζουν σε όλη τη χώρα πρέπει να τηρούν τα περιοριστικά μέτρα κατά του κορονοϊού.

Από τους 5.443.000 πολίτες των παραπάνω περιοχών, ήδη από την Πέμπτη, 11 Φεβρουαρίου, το παραπάνω από 1 εκατομμύριο πολιτών που κατοικεί στην Αττική είναι σε καθεστώς πιο σκληρού lockdown, με κλειστά σχολεία και κλειστό το λιανεμπόριο.

  • Η ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΟΥ ΕΟΔΥ

Ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε 1.327 νέα κρούσματα της λοίμωξης του νέου κορονοϊού (COVID-19), εκ των οποίων 8 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας. Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων ανέρχεται στα 168.872, εκ των οποίων 51.,9% άνδρες. Κατά την ιχνηλάτηση βρέθηκε ότι 6.088 (3.,%) θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό και 54.146 (61,1%) είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα.

Διασωληνωμένοι νοσηλεύονται 281 ασθενείς. Η διάμεση ηλικία τους είναι 70 έτη. Οι 203 (72,2%) εκ των διασωληνωμένων είναι άνδρες. Το 85.,4%, των διασωληνωμένων έχει υποκείμενο νόσημα ή είναι ηλικιωμένοι 70 ετών και άνω.

Από την αρχή της πανδημίας έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ 1.194 ασθενείς.

Τέλος, έχουμε 22 νέους θανάτους από τη νόσο COVID-19, φθάνοντας τους 6.056 θανάτους συνολικά στη χώρα, εκ των οποίων 3.560 (58.,8%) άνδρες. Η διάμεση ηλικία των θανόντων συμπολιτών μας ήταν τα 79 έτη και το 95,6% είχε κάποιο υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.

  • Αυξημένη κίνηση στους δρόμους της Αττικής

Σημαντική αύξηση της κυκλοφορίας που σε ορισμένες περιπτώσεις ξεπέρασε ακόμα και το 100%, κατέγραψε το Κέντρο Διαχείρισης Κυκλοφορίας της Περιφέρειας Αττικής, σήμερα πρώτη ημέρα του lockdown σε σύγκριση με την αντίστοιχη περσινή ημέρα του lockdown στις 23 Μαρτίου.
Συνολικά η κυκλοφορία των οχημάτων σε όλες τις οδικές αρτηρίες διαπιστώθηκε αυξημένη κατά 50% σε σχέση με την αντίστοιχη πρώτη περσινή ημέρα και μειωμένη σε ποσοστό 7% συγκριτικά με την χθεσινή ημέρα.

Τα σχετικά στοιχεία προκύπτουν με την αξιοποίηση 1000 μετρητών που έχει εγκαταστήσει η Περιφέρεια στους κυριότερους οδικούς άξονες αρμοδιότητάς της.

Ειδικότερα οι οδικές αρτηρίες που καταγράφεται η μεγαλύτερη αύξηση σε σύγκριση με τις 23-03-2020 είναι:

– Λ. Βασ. Σοφίας + 109.6%

– Λ. Ποσειδώνος + 92.9%

– Λ. Κηφισού + 87.9%

«Εντυπωσιακά» χαρακτήρισε τα στοιχεία αυτά ο περιφερειάρχης Γ. Πατούλης επισημαίνοντας ωστόσο ότι «προκαλούν προβληματισμό, καθώς συγκρίνουμε κυκλοφοριακά δεδομένα δύο lockdown περίπου ίδιου τύπου. Με τη συνδρομή της ομάδας των συγκοινωνιολόγων μας και αξιοποιώντας κάθε διαθέσιμο μέσο τεχνολογίας μελετάμε και αξιοποιούμε τα στοιχεία που προκύπτουν. Θα συνεχίσουμε να είμαστε στην υπηρεσία των πολιτών και να μεριμνούμε για τη βελτίωση της ποιότητας της ζωής τους».

Γεωγραφική κατανομή των 1.327 κρουσμάτων

Η γεωγραφική κατανομή των 1.327 νέων κρουσμάτων covid-19 που ανακοίνωσε σήμερα ο ΕΟΔΥ έχει ως εξής:

78 κρούσματα στην Π.Ε. Ανατολικής Αττικής

80 κρούσματα στην Π.Ε. Βόρειου Τομέα Αθηνών

124 κρούσματα στην Π.Ε. Δυτικού Τομέα Αθηνών

26 κρούσματα στην Π.Ε. Δυτικής Αττικής

195 κρούσματα στην Π.Ε. Κεντρικού Τομέα Αθηνών

62 κρούσματα στην Π.Ε. Νοτίου Τομέα Αθηνών

85 κρούσματα στην Π.Ε Πειραιώς

26 κρούσματα στην Π.Ε. Νήσων

129 κρούσματα στην Π.Ε. Θεσσαλονίκης

13 κρούσματα στην Π.Ε. Αιτωλοακαρνανίας

19 κρούσματα στην Π.Ε. Αργολίδας

10 κρούσματα στην Π.Ε. Αρκαδίας

94 κρούσματα στην Π.Ε. Αχαΐας

23 κρούσματα στην Π.Ε. Βοιωτίας

5 κρούσματα στην Π.Ε. Δράμας

7 κρούσματα στην Π.Ε. Έβρου

35 κρούσματα στην Π.Ε. Εύβοιας

2 κρούσματα στην Π.Ε. Ζακύνθου

13 κρούσματα στην Π.Ε. Ηλείας

7 κρούσματα στην Π.Ε. Ημαθίας

24 κρούσματα στην Π.Ε. Ηρακλείου

7 κρούσματα στην Π.Ε Θάσου

1 κρούσμα στην Π.Ε. Θεσπρωτίας

1 κρούσμα στην Π.Ε. Θήρας

1 κρούσμα στην Π.Ε. Ιθάκης

15 κρούσματα στην Π.Ε. Ιωαννίνων

3 κρούσματα στην Π.Ε. Καβάλας

18 κρούσματα στην Π.Ε. Καλύμνου

7 κρούσματα στην Π.Ε. Καρδίτσας

3 κρούσματα στην Π.Ε. Καρπάθου

3 κρούσματα στην Π.Ε. Κέρκυρας

3 κρούσματα στην Π.Ε. Κεφαλληνίας

2 κρούσματα στην Π.Ε Κιλκίς

5 κρούσματα στην Π.Ε. Κοζάνης

12 κρούσματα στην Π.Ε. Κορινθίας

2 κρούσματα στην Π.Ε. Λακωνίας

25 κρούσματα στην Π.Ε. Λάρισας

5 κρούσματα στην Π.Ε. Λασιθίου

2 κρούσματα στην Π.Ε. Λέσβου

1 κρούσμα στην Π.Ε. Λευκάδας

12 κρούσματα στην Π.Ε. Μαγνησίας

7 κρούσματα στην Π.Ε. Μεσσηνίας

9 κρούσματα στην Π.Ε. Ξάνθης

1 κρούσμα στην Π.Ε. Πέλλας

16 κρούσματα στην Π.Ε. Πιερίας

1 κρούσμα στην Π.Ε. Πρέβεζας

12 κρούσματα στην Π.Ε. Ρεθύμνου

3 κρούσματα στην Π.Ε. Ροδόπης

4 κρούσματα στην Π.Ε. Σερρών

5 κρούσματα στην Π.Ε. Τρικάλων

4 κρούσματα στην Π.Ε. Φθιώτιδας

3 κρούσματα στην Π.Ε. Φλώρινας

2 κρούσματα στην Π.Ε. Φωκίδας

23 κρούσματα στην Π.Ε. Χαλκιδικής

3 κρούσματα στην Π.Ε. Χανίων

36 κρούσματα υπό διερεύνηση

Παράταση δείχνουν οι ειδικοί

Την ίδια ώρα, οι επιστήμονες προειδοποιούν πως θα πρέπει να θεωρείται πάντοτε πιθανό το ενδεχόμενο το καθολικό «λουκέτο» να επεκταθεί και πέραν της 28ης Φεβρουαρίου.

Όπως είπε ο κ. Θωμαΐδης, αναμένεται αύξηση των εισαγωγών στα νοσοκομεία τις επόμενες ημέρες, ενώ από τη μεθεπόμενη εβδομάδα αναμένεται να αποτυπωθεί στους δείκτες ο περιορισμός της διασποράς λόγω των νέων μέτρων. Ως προς το ενδεχόμενο να χρειαστεί παράταση, επισήμανε ότι οι προηγούμενες εμπειρίες έδειξαν ότι απαιτήθηκαν πέντε εβδομάδες.

Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκε και ο καθηγητής Περιβαλλοντικής Μηχανικής του ΑΠΘ, Δημοσθένης Σαρηγιάννης, εκφράζοντας την εκτίμηση ότι εφόσον εφαρμοστούν σωστά τα μέτρα του lockdown, τα κρούσματα στην Αττική μπορούν να μειωθούν έως τις αρχές Μαρτίου ακόμη και στα 100 με 150 την ημέρα. Σε ό,τι αφορά τη διάρκεια του lockdown, δήλωσε πως εάν διαρκέσει τέσσερις εβδομάδες η αποσυμπίεση στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ) θα είναι καλύτερη.

Από την πλευρά της, η Καθηγήτρια Παιδιατρικής και Λοιμωξιολογίας και μέλος της Επιτροπής, Μαρία Τσολιά, δεν απέκλεισε επίσης χρονική επέκταση των μέτρων. Για να μπορέσουμε να ξανανοίξουμε, η καθηγήτρια έθεσε ως προϋπόθεση τη μείωση των ημερήσιων κρουσμάτων και να σταματήσει η αύξηση των εισαγωγών στα νοσοκομεία. «Προβλέπουμε μια αύξηση των εισαγωγών τις επόμενες μέρες, προτού δούμε μείωση», είπε.

Και ο ιατρός ερευνητής στις ΗΠΑ, Γιώργος Παυλάκης, σημείωσε ότι χρειάζονται τέσσερις εβδομάδες lockdown για να υπάρξει αποτέλεσμα, λέγοντας «καλύτερα να στεναχωρηθείτε στο σαλόνι σας παρά να βρεθείτε στην εντατική». Παράλληλα, μιλώντας στον τηλεοπτικό σταθμό ΣΚΑΪ το πρωί της Πέμπτης, τάχθηκε υπέρ της χρήσης διπλής μάσκας, σημειώνοντας ότι πρέπει να καλύπτει το πρόσωπο και όχι τον λαιμό.

Η “Μήδεια” κουβαλεί μαζί της πολικό ψύχος: Αβεβαιότητα για το πού και πόσο θα χιονίσει, λέει η Meteo…

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: