Εξαλλη η Τουρκία με το Κόσοβο που ανοίγει πρεσβεία στην Ιερουσαλήμ: Προδίδετε τον μουσουλμανικό κόσμο, λέει

File Photo: Iσραηλινοί συνοριοφύλακες σε σκοπιά σε μέρος των τειχών στην Παλαιά Πόλη της Ιερουσαλήμ. EPA, ATEF SAFADI




Ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν είναι απογοητευμένος με τα σχέδια των αρχών του Κοσσυφοπεδίου να ανοίξουν πρεσβεία στην Ιερουσαλήμ, μετέδωσε το  Independent Balkan News Agency [IBNA], επικαλούμενο τη σουηδική εφημερίδα Dagens Nyheter.

Η σύναψη διπλωματικών σχέσεων μεταξύ Κοσόβου και Ισραήλ ήρθε ως αποτέλεσμα της συμφωνίας που υπεγράφη τον περασμένο Σεπτέμβριο όταν ο τότε πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ συναντήθηκε με τον πρωθυπουργό του Κοσόβου Αβντουλάχ Χότι και τον Πρόεδρο της Σερβίας Αλεξάνταρ Βούτσιτς.

Όμως, ο Τούρκος πρόεδρος πιστεύει ότι το Κοσσυφοπέδιο προδίδει τόσο τον ίδιο όσο και τον μουσουλμανικό κόσμο, αναφέρει το δημοσίευμα της IBNA,  με τα σχέδιά της να γίνει η πρώτη χώρα με πλειοψηφούντα μουσουλμανικό πληθυσμό που εγκαινιάζει πρεσβεία στην Ιερουσαλήμ.

Το Ισραήλ και το Κοσσυφοπέδιο συνήψαν διπλωματικές σχέσεις στις αρχές του μήνα σε μια εικονική τελετή μέσω τηλεδιάσκεψης,  ακολουθώντας τα βήματα τεσσάρων αραβικών χωρών, των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων, του Μπαχρέιν, του Σουδάν και του Μαρόκου, που ομαλοποίησαν τις σχέσεις τους με το εβραϊκό κράτος.

Η Τουρκία κατηγόρησε την Πρίστινα ότι παραβίασε το διεθνές δίκαιο σχετικά με το σχέδιο της πρεσβείας , με τον εκπρόσωπο του Τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών Χάμι Ακσόι να λέει ότι η εξέλιξη αυτή δεν «υπηρετεί το παλαιστινιακό ζήτημα» και υπονομεύει το όραμα της λύσης των δύο κρατών [στην περιοχή].

Η ανακοίνωση του πρώην προέδρου των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ τον Δεκέμβριο του 2017 για την αναγνώριση της Ιερουσαλήμ ως πρωτεύουσας του Ισραήλ  προκάλεσε διπλωματική διαμάχη μεταξύ της Άγκυρας και της Ουάσιγκτον.

Η Άγκυρα εξέφρασε οργή για την απόφαση, καθώς θεωρούν την Ιερουσαλήμ  «κόκκινη γραμμή» για τη χώρα, ενώ ο Τούρκος πρόεδρος φιλοξένησε μια έκτακτη συνάντηση στην Κωνσταντινούπολη,  υπό την αιγίδα του Οργανισμού Ισλαμικής Συνεργασίας (OIC). Το 57μελές OIC κατήγγειλε την απόφαση της Ουάσιγκτον να μεταφέρει την πρεσβεία της στην Ιερουσαλήμ και να αναγνωρίσει την διαμφισβητούμενη πόλη ως πρωτεύουσα του Ισραήλ.

Mε πληροφορίες από Independent Balkan News Agency

Aκολουθήστε το Hellas Journal στο GOOGLE NEWS

Τρεις συλλήψεις για αφίσα “επικήρυξης” του εξαφανισμένου γαμπρού του Ερντογάν

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: