Έτσι θα κινηθούν η Ρωσία και η Τουρκία στη Λιβύη: Δεν φεύγουν, οικοδομούν σφαίρες επιρροής…

File Photo: Ο Τούρκος πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν και ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν (A). EPA, TUMAY BERKIN




Η Ρωσία και η Τουρκία όχι μόνο θέλουν να παραμείνουν στη Λιβύη, αλλά και να οικοδομήσουν ισχυρές σφαίρες επιρροής. Με όλο τον σεβασμό στον ΟΗΕ.

Τα παραπάνω αναφέρει η ιστοσελίδα Startmag.it, σε σχόλιο του Giuseppe Gagliano. Σημειώνει σχετικά: 

Αν και στις 28 Ιανουαρίου, ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες έκανε θερμή έκκληση προς ξένες ομάδες να εγκαταλείψουν τη Λιβύη , και παρά την εμπιστοσύνη που δόθηκε στην ικανότητα του λαού της Λιβύης να αυτοκυβερνηθεί, η δυναμική των συγκρούσεων που δημιουργούνται από ξένες ομάδες αντιπροσωπεύει χθες ως σήμερα το καθοριστικό στοιχείο.

Στην πραγματικότητα, από τη μία πλευρά υπάρχουν περίπου 20 χιλιάδες ξένες και / ή μισθοφόρες δυνάμεις, και από την άλλη, υπάρχουν 10 στρατιωτικές υποδομές που διαχειρίζονται ξένες κρατικές οντότητες.

Από τη μία πλευρά έχουμε τους φιλότουρκους Σύριους που συντονίζονται από αξιωματικούς του στρατού της Άγκυρας που είναι παρόντες στη Μισράτα και τη al-Watya, ενώ από την άλλη πλευρά υπάρχουν Ρώσοι και Αφρικανοί και Σύριοι μισθοφόροι με το LNA που υπάρχει μεταξύ της Sirte και της αεροπορικής βάσης του αλ- Τζούφρα.

Η Τουρκία παγίωσε πρώτα την παρουσία της στη Λιβύη τόσο μέσω της κατασκευής εγκαταστάσεων στρατιωτικής εκπαίδευσης όσο και μέσω της ανάπτυξης πυραυλικών μπαταριών Hawk XXI και της ραντάρ Aselsan Kalkan 3D. Δεύτερον, συνέχισε να αναβαθμίζει τη βάση al-Watiya, το αεροδρόμιο και το λιμάνι της Misrata.

Η Ρωσία είναι παρούσα με 3.000 Ρώσους εργολάβους της εταιρείας Wagner, οι οποίοι έχουν κατασκευάσει μια οχυρωμένη αμυντική γραμμή μεταξύ του Sirte και της αεροπορικής βάσης που βρίσκεται στο al-Jufra, όπου υπάρχουν οι Mig 29 και Sukhoi Su-24 που χρησιμοποιούνται ως υποστήριξη στις δυνάμεις του Χάφταρ.

…Εν κατακλείδι, οι επιχειρήσεις που υλοποιήθηκαν τους τελευταίους μήνες τόσο από την Τουρκία όσο και από τη Ρωσία καταδεικνύουν τη βούληση όχι μόνο να παραμείνουν στη Λιβύη – με την καλή ειρήνη του ΟΗΕ – αλλά και την πολιτική βούληση να οικοδομήσουν μόνιμες σφαίρες επιρροής.

ΠΗΓΗ: Startmag.it, σχόλιο του Giuseppe Gagliano – Come si muoveranno Russia e Turchia in Libia

Ο Ερντογάν συλλαμβάνει φοιτητές: Αρνήθηκαν να τερματίσουν διαδήλωση στο Πανεπιστήμιο Βοσπόρου

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: