Ερχεται το «μισό Σαββατοκύριακο»: Ωρα αποφάσεων για να μην «σκάσει» η Αττική

File Photo: Γειτονιά της Πλάκας εν μέσω κορωναϊού EPA/ORESTIS PANAGIOTOU




Με τρία μέτρα στους φακέλους τους προσέρχονται στο «ραντεβού» με την κυβέρνηση οι ειδικοί επιστήμονες, οι οποίοι συνεδριάζουν σήμερα για να υποβάλουν τις τελικές τους εισηγήσεις.

Λίγες ώρες πριν από τις ανακοινώσεις, οι οποίες θα γίνουν στην απογευματινή ενημέρωση από τον κ. Ν. Χαρδαλιά, στο τραπέζι έχουν πέσει τρεις βασικές εισηγήσεις:

Πρώτον, η απαγόρευση κυκλοφορίας από τις 6 το απόγευμα μόνο για τα Σαββατοκύριακα. Μία τέτοια εξέλιξη θα συμπαρασύρει και το ωράριο των καταστημάτων που τα Σαββατοκύριακα θα κλείνουν στις 5 το απόγευμα. Το μεγαλύτερο χρονικό εύρος του περιορισμού των μετακινήσεων, στη διάρκεια του Σαββατοκύριακου, θεωρείται πιο εύκολο να ελεγχθεί ως προς την εφαρμογή του, καθώς οι σχολικές μονάδες είναι κλειστές, ενώ δεν αναμένεται να προκαλέσει συγχρωτισμό στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς.

Δεύτερον, σε ό,τι αφορά στις μετακινήσεις το σενάριο που κερδίζει έδαφος για τον περιορισμό της κινητικότητας είναι να μπουν νέοι περιορισμοί στον κωδικό 6 του sms στο 13033. Να μην επιτρέπεται δηλαδή η αλλαγή περιοχής για άθληση. Άλλωστε η κυβέρνηση είχε δηλώσει ότι ο συγκεκριμένος κωδικός έχει συνεχώς αυξητικές τάσεις και οι πολίτες τον αξιοποιούν για να αλλάζουν περιοχές και να πηγαίνουν σε παραλίες, πάρκα κλπ που βρίσκονται μακριά από το σπίτι τους.

Τρίτον, εξετάζεται η αναστολή για ορισμένο χρονικό διάστημα της μεθόδου click inside για τα εμπορικά καταστήματα. Σύμφωνα με πληροφορίες, η λογική θα επανέλθει στην οριζόντια εφαρμογή του click away (δηλαδή και για την ένδυση και για την υπόδηση) καθώς στόχος είναι να υπάρξει το μικρότερο δυνατό κόστος στην πραγματική οικονομία, η οποία εδώ και ένα χρόνο βρίσκεται στη δίνη του κυκλώνα.

Τροχειοδεικτική της στάσης των ειδικών ήταν η χθεσινή συνεδρίαση της υποεπιτροπής των επιστημόνων, όπου η ατμόσφαιρα βάρυνε απότομα από τα δεδομένα της Αττικής, της Αχαΐας και της Θεσσαλονίκης.

Για τις δύο τελευταίες, μάλιστα, περιφερειακές ενότητες της χώρας οι ειδικοί ζητούν να τεθούν στην ζώνη αυξημένου κινδύνου, γεγονός που θέτει αυτόματα σε εφαρμογή νέα, αυστηρότερα μέτρα, όπως την απαγόρευση της κυκλοφορίας από τις 6 το απόγευμα μέχρι τις 5 το πρωί, αλλά και την επιστροφή στις αγορές μέσω click away, με εξαίρεση τα είδη ένδυσης, υπόδησης και τα κοσμήματα.

«Φοβάμαι ότι η Αττική θα γίνει Θεσσαλονίκη»

Αναλογίες μεταξύ της σημερινής επιδημιολογικής κατάστασης της Αθήνας με τη Θεσσαλονίκης περι τα τέλη Οκτωβρίου, λίγο προτού υπάρξει η έκρηξη κρουσμάτων ιακρείνει ο Γιώργος Παυλάκης, ιατρός – ερευνητής.

«Αυτή τη στιγμή από άποψη κρουσμάτων ανά εκατομμύριο η Αθήνα μετρά ακριβώς το ίδιο με τις 26 Οκτώβρη λίγο πριν ‘σκάσει’ η Θεσσαλονίκη. Τότε έπρεπε να γίνει αυστηρό κλείσιμο και την πλήρωσε η Θεσσαλονίκη» σημείωσε, μιλώντας στον ΣΚΑΪ.

«Μπορεί να χτυπήσει απότομα το 3ο κύμα, η Αττική ιδιαιτέρα είναι υποψηφία γι’ αυτό. Ναι φοβάμαι ότι θα γίνει Θεσσαλονίκη» ανέφερε.

«Αυξάνονται οι εισαγωγές και για νεότερους αυτό σημαίνει ότι επεκτείνεται η επιδημία πολύ περισσότερο. Το πρόβλημα είναι να μην ξεφύγει το τσουνάμι και να χτυπήσει όπως χτύπησε σε Πορτογαλία και Ισραήλ η Ελλάδα, η Αττική δεν αντέχει κάτι τέτοιο. Ιδίως το κλείσιμο γυμνασίων άνετα μπορεί να γίνει, τα παιδιά του γυμνασίου μπορούν να κάνουν τηλεκπαίδευση».

Με πληροφορίες από Capital, Εθνος, Σκάι

Ακολουθήστε το HELLAS JOURNAL στο ΝΕWS GOOGLE

Πάλι τα ίδια στη Θεσσαλονίκη, οδηγείται σε κόκκινο: Οι ειδικοί “δείχνουν” νέα μέτρα και σε άλλες περιοχές…

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: