Χιονολάστιχα ή αντιολισθητικές αλυσίδες υποχρεωτικά από το βράδυ της Δευτέρας: Νέα σύσκεψη στο υπουργείο Πολιτικής Προστασίας

FILE PHOTO: Έλεγχος από την ΕΛ.ΑΣ. σε αυτοκίνητα για το αν έχουν αντιολισθητικές αλυσίδες. ΑΠΕ-ΜΠΕ, ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΒΛΑΧΟΣ




Σε αυξημένη ετοιμότητα βρίσκονται οι Αρχές για την αντιμετώπιση του κύματος κακοκαιρίας που πλήττει ήδη τη χώρα και θα κορυφωθεί σήμερα Δευτέρα και την Τρίτη.

Χαρακτηριστικά του η παγωνιά και τα χιόνια, ακόμη και σε περιοχές με χαμηλό υψόμετρο, καθώς και οι θυελλώδεις άνεμοι.

Περιφέρειες και δήμοι βρίσκονται επί ποδός ενώ συνιστάται στους πολίτες να παίρνουν να συνήθη μέτρα αυτοπροστασίας και να είναι προσεκτικοί στις μετακινήσεις τους.

Επί ποδός βρίσκεται η Πολιτεία για να αντιμετωπίσει τις συνέπειες που τυχόν προκληθούν από τον χιονιά και στην Αττική. Για τον λόγο αυτό συνεδρίασε η επιτροπή εκτίμησης κινδύνου του υπουργείου Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας και στη συνέχεια ακολούθησε διυπουργική σύσκεψη υπό τον υπουργό κ. Βασίλη Κικίλια για να ληφθούν αποφάσεις και μέτρα με όλους τους εμπλεκόμενους φορείς.

«Αυτό που έχω να ζητήσω από όλους είναι να είναι επαγγελματίες και σοβαροί στον τρόπο αντιμετώπισης των καιρικών φαινομένων που ποτέ δεν ξέρουμε ακριβώς την έντασή τους και το μέγεθός τους γιατί βλέπετε και εσείς ότι ανά έξι και δώδεκα ώρες αλλάζουν τα μετεωρολογικά δεδομένα» τόνισε ο κ. Κικίλιας.

Το μεσημέρι της Δευτέρας αναμένεται να γίνει νέα σύσκεψη που θα εκτιμήσει τα τρέχοντα στοιχεία ώστε να ανακοινωθούν και συγκεκριμένα μέτρα, για τα σχολεία, την τηλεργασία, τον δημόσιο και τον ιδιωτικό τομέα.

Την ίδια ώρα οι δήμοι των Βορείων Προαστίων που αναμένονται να δεχτούν και το μεγαλύτερο κύμα της κακοκαιρίας ήδη λαμβάνουν τα μέτρα τους με την προμήθεια αλατιού και την επιφυλακή εκχιονιστικών μηχανημάτων

Στην Αττική λόγω χιονοπτώσεων ήδη προληπτικά έχει διακοπεί η κυκλοφορία επί της Λεωφόρου Πάρνηθος από το ύψος του τελεφερίκ στην περιοχή των Αχαρνών.

Σε ετοιμότητα βρίσκεται και η αστυνομία, ενώ συστήνεται η τακτική ενημέρωση των πολιτών για τις επικρατούσες καιρικές συνθήκες.

Εφοδιασμένα με αντιολισθητικές αλυσίδες ή άλλα ανάλογα αντιολισθητικά μέσα οφείλουν να είναι, με απόφαση του Διευθυντή Τροχαίας Αττικής, από την 22.00 ώρα σήμερα Δευτέρα 29-01-2024 τα αυτοκίνητα όλων των κατηγοριών.

Σημειώνεται ότι αυτό ισχύει εφόσον τα οχήματα αυτά δεν φέρουν ειδικά ελαστικά (χιονολάστιχα) κατά την κυκλοφορία τους στο σύνολο του οδικού δικτύου του Ν. Αττικής.

Οι οδηγοί των οχημάτων επιβάλλεται:

  • να φροντίζουν για τον εφοδιασμό των οχημάτων τους με κατάλληλα αντιολισθητικά μέσα, καθώς και ικανή ποσότητα καυσίμων,
  • να γνωρίζουν τον τρόπο τοποθέτησης και λειτουργίας των αντιολισθητικών μέσων που φέρουν,
  • να προσαρμόζουν την οδήγησή τους ανάλογα με τις επικρατούσες συνθήκες,
  • να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί κατά την οδήγηση,
  • να συμμορφώνονται στα σήματα και τις υποδείξεις των τροχονόμων.

Απαγόρευση κυκλοφορίας φορτηγών στην παλαιά εθνική οδό Ελευσίνας-Θηβών

Την απαγόρευση της κυκλοφορίας παντός είδους βαρέως οχήματος μέγιστου επιτρεπόμενου βάρους άνω των 3,5 τόνων, ανεξαρτήτως χρήσεως αντιολισθητικών αλυσίδων, στην παλαιά εθνική οδό Ελευσίνας – Θηβών από τις 10:00 το βράδυ της Κυριακής (28/1), ανακοίνωσε το Αρχηγείο της ΕΛΑΣ.

Ειδικότερα, όπως τονίζεται στην ανακοίνωση, για ιδιαίτερους λόγους ασφαλείας προς τον σκοπό αποφυγής πρόκλησης κυκλοφοριακών προβλημάτων και λόγω εκδήλωσης δυσμενών καιρικών φαινομένων, με αποφάσεις της Διεύθυνσης Τροχαίας Αττικής και της Διεύθυνσης Αστυνομίας Βοιωτίας, δεν θα επιτρέπεται η κυκλοφορία παντός είδους βαρέως οχήματος μέγιστου επιτρεπόμενου βάρους άνω των 3,5 τόνων, ανεξαρτήτως χρήσεως αντιολισθητικών αλυσίδων από την 22:00΄ώρα της Κυριακής 28-01-2024 έως ύφεσης των φαινομένων και στα δύο ρεύματα κυκλοφορίας Π.Ε.Ο. Ελευσίνας-Θηβών από το 5ο χλμ (πρατήριο καυσίμων REVOIL – πρώην CYCLON) του Ν. Αττικής έως το 34ο της Π.Ε.Ο. Ελευσίνας Θηβών του Ν. Βοιωτίας.

Από την παραπάνω απαγόρευση εξαιρούνται:

  • Οχήματα οδικής βοήθειας
  • Φορτηγά που μεταφέρουν αλάτι
  • Οχήματα έκτακτης ανάγκης

Σε ισχύ τα μέτρα, επί ποδός ο κρατικός μηχανισμός: Ξεκίνησε η “εισβολή του ψύχους” με χιόνια στην Εύβοια, αλλά και στην Κρήτη, απαιτείται περισσή προσοχή… (video)

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: