Άβουλα ανθρωπάκια, πιόνια του Ερντογάν: Τουλάχιστον οι “κακοί” Αμερικανοί αποφάσισαν να τον αντιμετωπίσουν…

Ο πρόεδρος Τζο Μπάιντεν επιβιβάζεται του προεδρικού ελικοπτέρου Marine One, στο Λευκό Οίκο. EPA, KEVIN DIETSCH / POOL




Του ΜΙΧΑΛΗ ΙΓΝΑΤΙΟΥ, Hellas Journal

Φανταστείτε να είστε στη θέση του προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκου Αναστασιάδη και του πρωθυπουργού της Ελλάδας, Κυριάκου Μητσοτάκη και να ακούτε κάθε μέρα τις ανθελληνικές δηλώσεις του ισλαμιστή προέδρου της Τουρκίας, Ταγίπ Ερντογάν.

Καθημερινά, οι δύο ηγέτες έχουν να αντιμετωπίσουν τον οχετό δηλώσεων και ανακοινώσεων των εθνικιστών αξιωματούχων της κατοχικής δύναμης. Και μάλιστα σε μία περίοδο κατά την οποία έχουν αποδεχθεί να λάβουν μέρος στην παγίδα που στήνει στην Αθήνα και τη Λευκωσία ο γενικός γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών, Αντόνιο Γκουτέρες σε συνεργασία με τους ανθέλληνες Βρετανούς και τους Τούρκους. Μαζί βοηθούν και στηρίζουν τον Γ.Γ. του ΟΗΕ και την κατοχική Τουρκία, οι Γερμανοί. Ποιοι άλλοι περιμένατε;

Είμαι βέβαιος ότι εξοργίζονται ο κ. Αναστασιάδης και ο κ. Μητσοτάκης με όσα διαβάζουν και ακούνε και έρχονται από την Άγκυρα. Παρ’ όλα αυτά επέλεξαν -και συμφώνησαν κατά τη συνάντησή τους στη Λευκωσία- να κρατήσουν χαμηλούς τόνους και να μείνουν συνεπείς στο λόγο που έδωσαν στον Γκουτέρες και στην Καγκελάριο της Γερμανίας, Άγγελα Μέρκελ:

  • ότι, δηλαδή, θα λάβουν μέρος σε αυτή την Πενταμερή Διάσκεψη, η οποία στήθηκε με τρόπο για να διασωθεί η Τουρκία. Για να έχουν μία δικαιολογία οι εταίροι μας Ευρωπαίοι ώστε να μην επιβάλουν πραγματικές κυρώσεις για να αντιμετωπιστεί η προκλητικότητα και η επιθετικότητα της Τουρκίας.

Το δυστύχημα με τους Ευρωπαίους είναι ότι θα επιβάλουν και άλλες κυρώσεις οι Αμερικανοί και αυτοί θα φαντάζουν όπως είναι: άβουλα ανθρωπάκια, πιόνια του Τούρκου προέδρου. Η νέα κυβέρνηση του Τζο Μπάιντεν, μέχρι της στιγμής, αντιμετωπίζει την πρόκληση της Τουρκίας στον ύψιστο βαθμό. Οι σκέψεις για νέες κυρώσεις είναι πραγματικές. Όπως και τα σχέδια για τον εξοπλισμό των Κούρδων της Συρίας, που είναι οι πιο γνήσιοι σύμμαχοι της Αμερικής.

Όπως αναφέρεται από την πλευρά στελεχών της Γερουσίας:

Οι Αμερικανοί, κατά πάσα πιθανότητα, οδεύουν σε νέες κυρώσεις καθώς δεν φαίνεται να υπάρχει άλλος τρόπος να συνετιστεί η Τουρκία. Και την ίδια στιγμή έχουν αποφασίσει να επαναρχίσει η στρατιωτική ενίσχυση των Κούρδων μαχητών, των δοξασμένων στα πεδία των μαχών, YPG.

Εν αναμονή των σημαντικών αποφάσεων που μπορεί να έρθουν πριν την Πενταμερή διάσκεψη, η οποία προγραμματίζεται τώρα για την πρώτη εβδομάδα Απριλίου.

Σεβαστή η απόφαση του κ. Αναστασιάδη και του κ. Μητσοτάκη να αφήνουν να πέφτουν κάτω οι επιθετικές δηλώσεις του Ταγίπ Ερντογάν και των δουλικών συνεργατών του. Αλλά με όλο το σεβασμό η στάση τους είναι εντελώς λάθος και στέλνουν παρεξηγήσικα μηνύματα στους πολίτες. Είναι αυτό που λέμε «μια του κλέφτη, δύο του κλέφτη». Στο τέλος θα βρεθούν σε εξαιρετικά δυσάρεστη θέση και δεν θα μπορούν να απεγκλωβιστούν. Και ο λαός, ως γνωστό, δεν συγχωρεί.

Τι είπε, για πολλοστή φορά, ο ισλαμιστής πρόεδρος της Τουρκίας; Τι είπαν οι κλώνοι του, οι μικροί Ερντογάν της Τουρκίας; Ότι να ξεχάσουμε όλες τις λύσεις εκτός των δύο κρατών. Ότι θα πάνε στην Πενταμερή για να καταθέσουν αυτή την απαράδεκτη και διχοτομική διευθέτηση. Δεν δέχονται τίποτα άλλο και ήδη έχουν εγκαταλείψει και την φιλοτουρκική διευθέτηση, που εισήγαγε ο Χένρι Κίσιγκερ το 1975, της διζωνικής δικοινοτικής ομοσπονδίας. Η οποία, ως γνωστό, είναι επίσης διχοτομική, αλλά και ρατσιστική.

Θα πάνε, λοιπόν, στην Πενταμερή…  Το αποφάσισαν οι δικοί μας… Ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου θα υποστηρίζει τη δημιουργία δύο κρατών στο νησί, και θα απαντούν ο κ. Αναστασιάδης και ο υπουργός Εξωτερικών της Ελλάδας, Νίκος Δένδιας, όχι, εμείς επιμένουμε στη διζωνική δικοινοτική. Και κωμωδία και τραγωδία.

Ενώ θα μπορούσαν να λάβουν μία γενναία απόφαση και να αναποδογυρίσουν τα πάντα και να έχουν και αυτό το ανθρωπάκι τον Γ.Γ. να τρέχει και να μην προλαβαίνει. Αφού οι Αττίλες τα παίζουν όλα για τα «δύο κράτη» να απαντήσουν η Αθήνα και η Λευκωσία με το «ενιαίο κράτος». Και όποιον πάρει ο …χάρος. Αλλά, με λύπη μου το καταγράφω, ο κ. Αναστασιάδης έχει εγκλωβιστεί από τη διαφθορά και δεν μπορεί να κάνει βήμα.

Είναι «φυλακισμένος» σε αποφάσεις για τις οποίες ευθύνεται. Δεν μπορεί να δικαιολογείται άλλο ότι τον πιέζει ο Αβέρωφ Νεοφύτου του ΔΗΣΥ με τον συνέταιρο του στο Κυπριακό, Άντρο Κυπριανού του ΑΚΕΛ. Αυτοί οι δύο «πολιτικοί άνδρες», έχουν από καιρό πειστεί από τους συνομιλητές τους στην Τουρκία για το είδος της λύσης.

Βεβαίως, εάν ερωτηθούν οι οπαδοί τους σε ανεξάρτητες ψηφοφορίες με κάλπες, θα τους δίνουν χαστούκια με τις ψήφους τους μέχρι το ξημέρωμα. Δεν υπάρχει περίπτωση οι οπαδοί του ΔΗΣΥ και του ΑΚΕΛ να συμφωνούν με τις ηγεσίες τους. Και θα το δούμε στο δημοψήφισμα αν φτάσουμε ποτέ σε λύση του Κυπριακού.

Προσωπικά επιρρίπτω τις ευθύνες στον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας, και όχι στον Πρωθυπουργό της Ελλάδας. Ξέρετε τι λέει η ελληνική πολιτική ηγεσία όταν ρωτάμε γιατί ακολουθούν τον εκάστοτε πρόεδρο του νησιού με κλειστά τα μάτια;

Μας λένε: Μα θέλετε να συγκρουστούμε μαζί τους και να σπάσει το μέτωπο; Δικαιολογίες για αγρίους. Βεβαίως, ουδείς θέλει να παίζει η Αθήνα στις ελεύθερες περιοχές το ρόλο της Τουρκίας στα κατεχόμενα. Ερωτώ: Επειδή ο κ. Αναστασιάδης και οι πολιτικές ηγεσίες στην Κύπρο έχουν αποφασίσει να παραχωρήσουν το νησί στη σφαίρα επιρροής της Τουρκίας, πρέπει να συμφωνεί μαζί τους ο εκάστοτε Έλληνας Πρωθυπουργός; Βεβαίως όχι. Και καλούμε τον κ. Μητσοτάκη να αρνηθεί να “αυτοκτονήσει” πολιτικά μαζί τους.

Με βάση, λοιπόν, τις δηλώσεις του Ερντογάν και των υποτακτικών του, έπρεπε ήδη ο κ. Αναστασιάδης και η Αθήνα να στείλουν μία γενναία επιστολή στον Αντόνιο Γκουτέρες και να τον εγκαλούν ότι επιτρέπει στον Ερντογάν να καθορίζει την ατζέντα της Πενταμερούς στο όνομα του. Και δεύτερον, πρέπει να του τονίσουν ότι υπό αυτές τις συνθήκες, η Πενταμερής τινάχθηκε ήδη στον αέρα.

Εάν λάβουν μέρος στην Πενταμερή και σε αυτήν επιτραπεί στην Τουρκία να αλλάξει το πλαίσιο της λύσης, θα έχουν καταφέρει ισχυρό κτύπημα στην ανεξαρτησία και στην κυριαρχία της Κυπριακής Δημοκρατίας. Αυτό θέλουν;

ΥΣΤΕΡΟΓΡΑΦΟ: Οι επισκέψεις του Πρωθυπουργού της Ελλάδας και του προέδρου της Κύπρου είναι σημαντικές από κάθε άποψη. Η Αθήνα και η Λευκωσία πρέπει να σκεφθούν τις προτάσεις της Ιερουσαλήμ και να απαντήσουν θετικά. Οι σχέσεις πρέπει να είναι στρατηγικές σε όλα τα επίπεδα, αλλά και στρατιωτικές…

  • Τα σχόλια που δημοσιεύονται στην ιστοσελίδα μας εκφράζουν απαραίτητα τους συγγραφείς. Η ιστοσελίδα μας δεν λογοκρίνει τις γνώμες των συνεργατών της. Επίσης ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ ΔΙΑ ΝΟΜΟΥ η αναδημοσίευση των σχολίων χωρίς τη γραπτή έγκριση της ιστοσελίδας.

ΟΛΑ ΤΑ ΑΡΘΡΑ ΤΟΥ ΜΙΧΑΛΗ ΙΓΝΑΤΙΟΥ ΕΔΩ
ΓΙΑ ΤΑ ΘΕΜΑΤΑ ΑΜΥΝΑΣ ΠΗΓΑΙΝΕΤΕ ΕΔΩ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΓΝΩΜΕΣ ΕΔΩ και τα ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ ΕΔΩ

Ακολουθήστε το Hellas Journal στο GOOGLE NEWS

Πότε θα καταλάβουμε ότι ο Ερντογάν ήδη τίναξε τον διάλογο στον αέρα: Το υστερόγραφο για το μάθημα ιστορίας στον Τραμπ…

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: