Αυτή είναι η νέα θέση των ΗΠΑ; “Η Γερμανία συνεχίζει να αποτελεί θαυμάσιο οικοδεσπότη για τα αμερικανικά στρατεύματα”

Ο υπουργός Άμυνας των Ηνωμένων Πολιτειών, Όστιν Λόιντ στην Ουάσιγκτον. Photo By: Air Force Staff Sgt. Brittany Chase




Ο αμερικανικός στρατός επανεξετάζει τη μερική απόσυρση των στρατευμάτων από την Γερμανία με εντολή του πρώην Προέδρου Ντόναλντ Τραμπ, αναφέρεται ανταπόκριση στην εφημερίδα Frankfurter Allgemeine Zeitung.

Τίτλος της ανταπόκρισης: «Ανώτατος Αμερικανός Διοικητής για την Ευρώπη – Οι Αμερικανοί αναστέλλουν την απόσυρση στρατευμάτων από τη Γερμανία»
Υπότιτλος: «Η μερική απόσυρση Αμερικανών στρατιωτών από τη Γερμανία, την οποία είχε διατάξει ο Πρόεδρος Donald Trump, δεν θα πραγματοποιηθεί προς το παρόν. Όλες οι αποσύρσεις στρατευμάτων από την Ευρώπη έχουν σταματήσει και “θα επανεξεταστούν”, ανακοίνωσε ο αρμόδιος Στρατηγός»

Η ανταπόκριση του Thomas Gutschker από τις Βρυξέλλες αναφέρει, μεταξύ άλλων:

«Κάθε μία από αυτές τις επιλογές έχει σταματήσει να υλοποιείται. Θα επανεξεταστούν, από την αρχή έως το τέλος», δήλωσε την Τετάρτη ο αρχηγός των αμερικανικών ενόπλων δυνάμεων στην Ευρώπη, στρατηγός Tod Wolters, σε τηλεδιάσκεψη με ανταποκριτές εφημερίδων διαφόρων χωρών.

Ο Wolters, ο οποίος είναι και ο ανώτερος διοικητής των στρατευμάτων του ΝΑΤΟ, είχε παρουσιάσει τον Ιούλιο, κατόπιν εντολής του Trump, σχέδια για την απόσυρση 12.000 στρατιωτών από τη Γερμανία -του 1/3 των δυνάμεων συνολικά- και την αναδιοργάνωση των δομών διοίκησης.

Ξεκαθάρισε ότι υλοποιούσε τις οδηγίες της προηγούμενης κυβέρνησης και είχε καταθέσει επιλογές που υπόσχονταν πλεονεκτήματα. Τώρα, ωστόσο, εξετάζεται η επίδραση που είχαν οι επιλογές αυτές στη μεγαλύτερη εικόνα της Ασφάλειας και της αποτροπής. «Αυτό είναι ακριβώς που χρειάζεται ο νέος Υπουργός Άμυνας μας: Να διασφαλίσουμε ότι μπορούμε να συνεχίσουμε να κάνουμε τα πράγματα στην Ευρώπη που πρέπει να κάνουμε για να εξασφαλίσουμε περισσότερη ειρήνη».

Η επιλογή των λέξεων αφήνει να διαφανεί ότι τέτοιες σκέψεις δεν υπήρχαν υπό τον Trump. Ο αποχωρήσας από το αξίωμά του Πρόεδρος είχε συνδέσει επανειλημμένα την απόσυρση με το γεγονός ότι η Γερμανία δαπανά πολύ λίγα για την Άμυνα. Το σχέδιο που εκπόνησε ο Wolters προέβλεπε την επιστροφή στις Ηνωμένες Πολιτείες των μισών στρατευμάτων που θα αποσύρονταν.

Ένα μέρος αυτών θα μετακινείτο εναλλάξ στην Ευρώπη, για παράδειγμα στην περιοχή της Μαύρης Θάλασσας, ενώ 5.600 άνδρες θα εγκαθίσταντο μόνιμα σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες του ΝΑΤΟ.

Ιδιαίτερα η Ιταλία και το Βέλγιο, χώρες που ξοδεύουν ακόμα λιγότερα από την Γερμανία για την Άμυνα, θα επωφελούνταν από το σχέδιο. Ο Wolters σχεδίαζε να μετακινήσει την έδρα των αμερικανικών στρατευμάτων στην Ευρώπη από τη Στουτγάρδη στην βελγική πόλη Mons.

Ο νέος Υπουργός Άμυνας που διορίστηκε από τον Πρόεδρο Biden, Lloyd Austin, ευχαρίστησε την Γερμανίδα Υπουργό Άμυνας Annegret Kramp-Karrenbauer κατά την πρώτη τηλεφωνική επικοινωνία τους για το ότι «η Γερμανία συνεχίζει να αποτελεί θαυμάσιο οικοδεσπότη για τα αμερικανικά στρατεύματα», όπως ανακοίνωσε το Πεντάγωνο.

ΠΗΓΗ: Εφημερίδα Frankfurter Allgemeine Zeitung

Πήγε …περίπατο η τουρκική προσέγγιση με το Ισραήλ: Παράπονα από την Άγκυρα ότι την αγνοεί…

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: