Αυστραλία: Καταστροφικές πυρκαγιές μαίνονται στο αποκλεισμένο λόγω κορωναϊού Περθ

Οχήματα της Πυροσβεστικής κατευθύνονται προς το μέτωπο της πυρκαγιας στο Περθ της Αυστραλίας, στις 2 Φεβρουαρίου 2021. EPA / RICHARD WAINWRIGHT μέσω ΚΥΠΕ
Μάχη με τις φλόγες δίνουν οι Αυστραλοί πυροσβέστες προσπαθώντας να κατασβέσουν μεγάλες δασικές πυρκαγιές οι οποίες έχουν ήδη προκαλέσει καταστροφές σε δεκάδες σπίτια στα περίχωρα του Περθ, της μεγαλύτερης πόλης στο δυτικό τμήμα της χώρας.

Στην περιοχή έχει επιβληθεί συν τοις άλλοις και πενθήμερο lockdown ως την Παρασκευή μετά τον εντοπισμό ενός εγχώριου κρούσματος κορωναϊού.

Πολλά σπίτια και καλλιεργήσιμες εκτάσεις κάηκαν στα ανατολικά του Περθ, περίπου 30 χιλιόμετρα από το κέντρο της πόλης. Οι πυροσβέστες ανακοίνωσαν ότι οι μετεωρολογικές συνθήκες “αλλάζουν συνεχώς”, με τον υδράργυρο να πλησιάζει τους 37 βαθμούς και σφοδρούς ανέμους να πνέουν στην περιοχή.

“Η πυρκαγιά έχει επεκταθεί σε μια περιοχή 70.000 στρεμμάτων, με περίμετρο 75 χιλιομέτρων”, δήλωσε ο επικεφαλής της πυροσβεστικής της περιοχής Γκρεγκ Γουότερς.

Εκατοντάδες άνθρωποι αναγκάστηκαν να μεταβούν σε καταφύγια αφού χρειάστηκε να εγκαταλείψουν τις εστίες τους, σύμφωνα με τον ίδιο.

Εκτιμάται ότι περίπου 30 σπίτια έχουν υποστεί ζημιές.

Ένας πυροσβέστης χρειάστηκε να νοσηλευθεί μετά την εισπνοή καπνού, όμως δεν υπάρχουν άλλοι τραυματίες προς το παρόν.

Στο Περθ επιβλήθηκε την Κυριακή lockdown πέντε ημερών μετά τον εντοπισμό ενός πρώτου κρούσματος εγχώριας μετάδοσης του κορωναϊού, το πρώτο που καταγράφεται εδώ και δέκα μήνες στην πολιτεία της Δυτικής Αυστραλίας. Το κρούσμα είναι ένας άνδρας που εργάζεται ως φύλακας σε ξενοδοχείο καραντίνας.

“Η Δυτική Αυστραλία είναι αντιμέτωπη με δύο έκτακτες ανάγκες: μια επικίνδυνη πυρκαγιά και το lockdown λόγω της covid-19”, τόνισε ο πρωθυπουργός της πολιτείας Μαρκ ΜακΓκόουαν.

Περίπου δύο εκατομμύρια άνθρωποι που ζουν στο Περθ και στις γειτονικές περιοχές έχουν εντολή να παραμείνουν στα σπίτια τους ως την Παρασκευή.

Εξάλλου αναβλήθηκε η επιστροφή των μαθητών στα σχολεία, που ήταν προγραμματισμένη για τη Δευτέρα. Οι κάτοικοι της περιοχής μπορούν να βγαίνουν από τα σπίτια τους μόνο για να εργαστούν, για να ψωνίσουν, να αθληθούν ή να πάνε στον γιατρό.

Η Δυτική Αυστραλία είχε γλιτώσει από τις καταστροφικές πυρκαγιές που είχαν πλήξει πέρυσι τη Νέα Νότια Ουαλία και τη Βικτόρια.

Με πληροφορίες από AFP και Reuters μέσω ΑΠΕ-ΜΠΕ / Περθ, Αυστραλία

Ακολουθήστε το HELLAS JOURNAL στο NEWS GOOGLE

Δύο εκατομμύρια Αυστραλοί σε lockdown μετά τον εντοπισμό εγχώριου κρούσματος κορωναϊού στο Περθ

Εγγραφή στο δωρεάν newsletter του HellasJournal

* indicates required

Latest of HellasJournal


%d bloggers like this: