Τα ενθαρρυντικά επιτεύγματα της κολχικίνης: Μειώνει τη θνητότητα, δεν είναι πάνακεια λένε οι επιστήμονες

AppleMark




Το Καρδιολογικό Ινστιτούτο του Μόντρεαλ (Montreal Heart Institute – MHI) ανακοίνωσε χθες ότι η χορήγηση κολχικίνης σε ασθενείς με Covid έχει πειστικά αποτελέσματα στην καταπολέμηση των επιπλοκών της ασθένειας.

Συγκεκριμένα βάσει της επίσημης ανακοίνωσης του ΜΗΙ:

Η κολχικίνη μείωσε κατά 21% τον κίνδυνο θανάτου σε ασθενείς με COVID-19 σε σχέση με την χορήγηση placebo (εικονικής θεραπείας).

Επί συνόλου 4.159 ασθενών με διαγνωσμένη COVID-19, αποδείχθηκε ότι η χρήση κολχικίνης σχετίστηκε με σημαντικά καλύτερα αποτελέσματα στη μείωση του κινδύνου θανάτου ή εισαγωγής σε νοσοκομείο.

Συγκεκριμένα σε αυτούς τους ασθενείς, η κολχικίνη μείωσε κατά 25% την ανάγκη εισαγωγής σε νοσοκομείο, κατά 25% την ανάγκη μηχανικής υποστήριξης, και τους θανάτους κατά 44%.

Η μεγάλη αυτή σημαντική ανακάλυψη καθιστά την κολχικίνη το πρώτο, παγκοσμίως, χορηγούμενο από το στόμα φάρμακο που θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί για να θεραπεύσει μη νοσηλευόμενους ασθενείς της COVID-19.

«Η έρευνά μας έδειξε την αποτελεσματικότητα της κολχικίνης στην αποτροπή του φαινομένου της ‘καταιγίδας κυτοκίνης’ (σσ: πρόκειται για μία υπερφλεγμονώδη αντίδραση του οργανισμού στον κορωνοϊό- και στη μείωση των επιπλοκών που σχετίζονται με την COVID-19», δήλωσε ο Δρ Ζαν Κλοντ Ταρντίφ (Jean-Claude Tardif) καθηγητής Ιατρικής στο πανεπιστήμιο του Μόντρεαλ και διευθυντής του Ερτευνητικού Κέντρου του MHI.

«Έχουμε τη χαρά να προσφέρουμε την πρώτη στοματικά χορηγούμενη θεραπεία στον κόσμο, η χρήση της οποίας θα μπορούσε να έχει σημαντική επίδραση στη δημόσια υγεία και δυνητικά να αποτρέψει τις επιπλοκές της Covid για εκατομμύρια ασθενείς».

Π. Γαργαλιάνος: Μειώνει τη θνητότητα

Για τη νέα εξέλιξη μίλησε (στον Σκάι) ο κ. Παναγιώτης Γαργαλιάνος Παθολόγος – Λοιμωξιολόγος, Διευθυντής της Παθολογικής-Λοιμωξιολογικής Κλινικής στο Ιατρικό Κέντρο Αθηνών και μέλος της επιτροπής των Λοιμωξιολόγων.

«Έχουμε πια απόδειξη ότι η κολχικίνη μειώνει τη θνητότητα, μειώνει την ανάγκη εισαγωγών στο νοσοκομείο, κοντολογίς την εξέλιξη της νόσου σε ανθρώπους που τη χρειάζονται, άτομα κάποιας ηλικίας ή άτομα νεότερα που έχουν κριτήριο συννοσηρότητας. Αυτό ξεκίνησε από την ιδέα του καθηγητή Σπύρου Δευτεραίου, καρδιολόγου, ο οποίος είχε εμπειρία στη χρήση της. Σχεδιάστηκε ένα μικρό πρωτόκολλο σε ενδονοσοκομειακούς ασθενείς και η κολχικίνη χορηγήθηκε ενδονοσοκομειακά αλλά δεν μπορούσαμε να βγάλαμε συμπεράσματα» τόνισε ο κ. Γαργαλιάνος.

«Στον Καναδά δημοσιεύτηκε μια μελέτη του Montreal Heart Institute. Το Ινστιτούτο σχεδίασε εξωνοσοκομειακά μελέτη, τύφλα τυχαιοποιημένη μελέτη, συγκριτικά με εικονικό φάρμακο που ανακοινώθηκε μόλις χθες, κι έδειξε σημαντικά αποτελέσματα όσον άφορα τη μη ανάγκη εισαγωγής στο νοσοκομείο, και τη μείωση θνητότητας, για πρώτη φορά το έχουμε αυτό, και προλαμβάνει την υπερφλεγμονώδη αντίδραση του ασθενούς» εξήγησε ο καθηγητής. Η μελέτη έδειξε ότι η περίπτωση μη εξέλιξης της νόσου μειώνεται κατά 25% συμπλήρωσε.

«Η κολχικίνη δεν είναι πανάκεια», ξεκαθάρισε αλλά είναι οπωσδήποτε μια πολύ σημαντική εξέλιξη. «Θα χορηγείται μόνο με ιατρική συνταγή. Υπάρχουν αντενδείξεις, άνθρωποι που δεν μπορούν να την πάρουν, μόνο ο γιατρός μπορεί να αποφασίσει ποιος θα πάρει το φάρμακο αυτό. Και πρέπει να έχει προσβληθεί από τον ιό, και να έχει πάρει το πρώτο 24ωρο ιδανικά, ή το πρώτο 48ωρο» σημείωσε.

Με πληροφορίες από Mοntreal  Heart Institute, Σκάι

Ακολουθήστε το HELLAS JOURNAL στο NEWS GOOGLE

«Πράσινο φως» στη χορήγηση κολχικίνης για τους ασθενείς της Covid στην Ελλάδα έδωσαν οι ειδικοί

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: