Προκαλούν σύγχυση οι λοιμωξιολόγοι: Αντιπαράθεση στα κανάλια για τα νέα μέτρα στην Αττική

Αξιωματικός της Αστυνομίας καλεί τους διαδηλωτές να τηρήσουν τα μέτρα προστασίας ενάντια στη διάδοση του κορωναϊού στο πανεκπαιδευτικό συλλαλητήριο ενάντια στις κυβερνητικές εξαγγελίες για μεταρυθμισεις στην παιδεία, Αθήνα, Πέμπτη 28 Ιανουαρίου 2021. ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΚΩΣΤΑΣ ΤΣΙΡΩΝΗΣ




Τον διάλογό που θα έπρεπε να κάνουν μέσα στην αρμόδια επιτροπή μεταφέρουν στα κανάλια ορισμένοι λοιμωξιολόγοι με αποτέλεσμα το κοινό να γίνεται κοινωνός των διαφωνιών τους και να δημιουργείται σύγχυση.

  • Το δεδομένο είναι ένα: Η Αττική βρίσκεται πάλι στο κόκκινο και αυτό πρέπει να αντιμετωπιστεί. Από εκεί και πέρα οι εισηγήσεις είναι πολλές και οι διαφωνίες περισσότερες.

Το πρωί της Παρασκευής, ο καθηγητής Νίκος Σύψας μιλώντας στον τηλεοπτικό σταθμό OPEN ανέφερε ότι η Αττική μπαίνει στο «κόκκινο» και πως μια από τις σκέψεις που εξετάζονται είναι η απαγόρευση κυκλοφορίας να ισχύει από τις 18:00 το απόγευμα. Παράλληλα, επισήμανε ότι τα καταστήματα, εφόσον μπει όλος ο νομός σε κόκκινο συναγερμό, θα επανέλθουν στη μέθοδο του click away.

Μιλώντας στην εκπομπή «Ώρα Ελλάδος» ο κ. Σύψας δήλωσε πως σήμερα η επιτροπή των ειδικών για τον κορωναϊό θα συνεδριάσει εξ ολοκλήρου για τις «κόκκινες» περιοχές, διευκρινίζοντας πως τα όποια μέτρα θα διαρκέσουν αρχικά για δύο εβδομάδες και στη συνέχεια θα επανεξεταστούν.

Σημείωσε πως στην Αττική δεν έχουν ξεφύγει ακόμη τα πράγματα, ωστόσο θέλουν να προλάβουν ένα τέτοιο ενδεχόμενο και γι’ αυτό συζητούν από τώρα πιο ενισχυμένα μέτρα. Διευκρίνισε, δε, πως οι δύο δείκτες που ανησυχούν τους ειδικούς είναι η αύξηση των νοσηλειών και η αύξηση των ασθενών στις ΜΕΘ, η οποία και έχει ξεπεράσει το 60% και πως «κανείς δεν θέλει μια Αττική στο έλεος της πανδημίας».

Σε ό,τι αφορά τα σχολεία και το άνοιγμα γυμνασίων και λυκείων, ο καθηγητής χαρακτήρισε ως «γκρίζα ζώνη» τα γυμνάσια, λέγοντας πως υπάρχει ακόμη ερωτηματικό γι’ αυτά και είπε πως «επιδημιολογικα πιο επικίνδυνα είναι τα λύκεια».

Παράλληλα, σχετικά με τις μεταλλάξεις, ο κ. Σύψας τόνισε πως υπάρχει ανησυχία για εκείνη της Αφρικής ότι δεν καλύπτεται από τα υπάρχοντα εμβόλια. Τέλος, αναφορικά με την κολχικίνη, δήλωσε πως δεν είναι «πολύ αισιόδοξος» για την προσφορά της.

Χωρίς νόημα η πρόταση λένε Βασιλακόπουλος και Σαρηγιάννης

Για το «κόκκινο» στην Αττική και το τι θα γίνει με τα σχολεία και την αγορά μίλησαν στον ΣΚΑΪ οι καθηγητές Θεόδωρος Βασιλακόπουλος Καθηγητής Πνευμονολογίας-Εντατικής Θεραπείας ΕΚΠΑ και Δημοσθένης Σαρηγιάννης Καθηγητής Περιβαλλοντικής Μηχανικής ΑΠΘ.

Η Αττική είναι σε μια οριακή κατάσταση και «κοκκινίζει» βάσει κι άλλων κριτηρίων πιο αυστηρών, καθώς είναι η πιο πυκνοκατοικημένη περιοχή της Ελλάδας, εξήγησε ο κ. Βασιλακόπουλος. Σύμφωνα με τα δεδομένα, η Αττική αν συνεχίσει αυτή την πορεία, θα είναι μη διαχειρίσιμη.

Εδώ και αρκετές μέρες είμαστε πάνω από το 2% σε ποσοστό θετικότητας, κάτι που μπορεί να αυξηθεί περαιτέρω και να ξεφύγει είτε από το κρύο είτε από το άνοιγμα των δραστηριοτήτων, διευκρίνισε ο καθηγητής.

  • Ο κ. Βασιλακόπουλος, ωστόσο, τόνισε ότι δεν έχει κανένα νόημα να μπει απαγόρευση κυκλοφορίας από τις 6 το απόγευμα, εφόσον δε λειτουργεί η εστίαση.

Επίσης, υποστήριξε ότι η αγορά μπορεί να συνεχίσει να λειτουργεί με Click in shop με ραντεβού.

Σχετικά με το άνοιγμα της δευτεροβάθμιας, ο κ. Βασιλακόπουλος ανέφερε πως θα μπορούσε να αναβληθεί για μια εβδομάδα σε όλη τη χώρα.

Από την πλευρά του ο κ. Σαρηγιάννης είπε πως η Αττική είναι η πιο μεγάλη δεξαμενή πληθυσμού της χώρας και πως αν παρθούν μέτρα θα υπάρξει μεγάλη διαφορά στο θέμα της αύξησης κρουσμάτων.

«Η τάση είναι αντίστοιχη με εκείνη του Οκτώβρη. Αν το αφήσουμε, θα είναι προβληματική η Αττική. Πρέπει να δράσουμε τώρα.», τόνισε.

Σχετικά με το άνοιγμα των γυμνασίων και λυκείων, ο κ. Σαρηγιάννης υποστήριξε ότι πρέπει να το επανεξετάσουμε την επόμενη βδομάδα.

Όσον αφορά την αγορά, είπε ότι το click away και το click in shop με ραντεβού θα μπορούσε να συνεχίσει να λειτουργεί.

Επίσης, τόνισε ότι πρέπει να πάρουμε μέτρα στα ΜΜΜ.

Ο κ. Σαρηγιάννης, για το θέμα της απαγόρευσης κυκλοφορίας από τις 6 το απόγευμα είπε ότι «είτε στις 6 είτε στις 8 οι εργαζόμενοι είναι στο δρόμο. Πρέπει να αυξηθεί η τηλεργασία. Το 50% και πάνω που λέει η ΚΥΑ δεν τηρείται από τους εργοδότες.»

Τέλος, επεσήμανε τη σημασία αύξησης των τεστ και ειδικά για το μεταλλαγμένο στέλεχος.

Σημειώνεται ότι ήδη από χθες Πέμπτη οι λοιμωξιολόγοι έχουν ζητήσει την υπαγωγή της Αττικής στην «κόκκινη» ζώνη του χάρτη της πανδημίας.

Εκτός του λεκανοπεδίου, ανάλογη εισήγηση υπήρξε και για Μύκονο, Σαντορίνη Χαλκιδική, Σπάρτη, Εορδαία, Τανάγρα και Χαλκίδα.

Οι τελικές αποφάσεις θα ληφθούν σήμερα από την ολομέλεια της επιτροπής, η εισήγηση της οποίας θα κατευθυνθεί προς τον πρωθυπουργό και θα ληφθούν οι σχετικές αποφάσεις.

HJ με πληροφορίες από ΣΚΑΪ και OPEN

Ακολουθήστε το HELLAS JOURNAL στο ΝΕWS GOOGLE

Η απαγόρευση κυκλοφορίας στην Αττική είναι πιθανό να ξεκινά από τις 6 το απόγευμα λέει ο Σύψας

 

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: