Πιέζει το Πολεμικό Ναυτικό για τα ανθυποβρυχιακά ΜΗ-60 ROMEO: Τα θέλει νωρίτερα από το 2023…

Το MH-60 ROMEO εν δράσει φορτωμένο με πυραύλους και κατεβασμένο το ποντιζόμενο σόναρ. Photo via Lockheed Martin (https://www.lockheedmartin.com/en-us/products/sikorsky-mh-60-seahawk-helicopters.html)




ΡΕΠΟΡΤΑΖ Γ.Σ, HELLAS JOURNAL

Πιέσεις ασκεί το Πολεμικό Ναυτικό εδώ και καιρό προς τις ΗΠΑ να παραδοθούν τα πρώτα ΜΗ-60 ROMEO εντός του 2022, ώστε να ενισχυθεί αισθητά η ανθυποβρυχιακή φαρέτρα και ταυτόχρονα αυτό, να είναι μια ισχυρή απάντηση προς το «γινάτι» της Γερμανίας που συνεχίζει κανονικά το πρόγραμμα των υποβρυχίων τύπου 214 που προορίζονται για την Τουρκία, παρά τις αντιδράσεις.

Η Αθήνα ήδη έχει προχωρήσει το πρόγραμμα απόκτησης των πρώτων τεσσάρων ROMEO και το ΠΝ ζήτησε επιπλέον τρία για να ενισχύσει με τον καλύτερα δυνατό τρόπο τον ανθυποβρυχιακό πόλεμο.

Η απόφαση για ενίσχυση του στόλου των ελικοπτέρων με τα MH-60 συν την υπογραφή της περαιτέρω τεχνικής υποστήριξης (FOS) για τα υφιστάμενα S-70, αναδεικνύουν το ενδιαφέρον και τη θέληση του Ελληνικού Επιτελείου, οι Ένοπλες Δυνάμεις και το Πολεμικό Ναυτικό να μπορεί να παίζει καταλυτικό ρόλο στο Αρχιπέλαγος.

Άλλωστε τα πρόσφατα ανθυποβρυχιακά αποτελέσματα εν μέσω της Ελληνοτουρκικής κρίσης, έδειξαν την ιδιαίτερη εμπειρία των πληρωμάτων των ελικοπτέρων του ΠΝ, αλλά και του μοναδικού P-3 B Orion, ενδιάμεσης λύσης, που διαθέτει η Διοίκηση Αεροπορίας Ναυτικού. Όσα Τουρκικά υποβρύχια είχαν στήσει καρτέρι, αποκαλύφθηκαν από τα Ελληνικά πτητικά μέσα, αλλά και τα συστήματα ανθυποβρυχιακού πολέμου των φρεγατών του Πολεμικού Ναυτικού, γεγονός που μαρτυρούσε εκτός από την εμπειρία των στελεχών του ναυτικού και την άψογη συντήρηση των μέσων που χρησιμοποιούνται.

  • Οι προσπάθειες που καταβάλλονται τώρα από τους Επιτελείς του Πολεμικού Ναυτικού για την πιο γρήγορη παράδοση των MH-60, έχει να κάνει με το γεγονός της πρώτης παράδοσης υποβρυχίου τύπου 214 στην Τουρκία εντός του 2021. Έως ότου το πρώτο υποβρύχιο γίνει επιχειρησιακό στον Τουρκικό στόλο θα περάσει ένα έως δυο χρόνια, δηλαδή το πρώτο 214 με την ημισέληνο θα μπορεί να λάβει μέρος σε αποστολές στα τέλη του 2022 ή το 2023, χρονιά που ξεκινούν κανονικά οι παραδόσεις των Ελληνικών ROMEO. Κατά συνέπεια οι Επιτελείς θέλουν να έχουν πιο γρήγορα στα χέρια των έμπειρων «ελικοπτεράδων» του στόλου το πανίσχυρο πτητικό μέσο.

Φυσικά το Πολεμικό Ναυτικό συγκεντρώνει τις προτάσεις που φτάνουν για τις νέες φρεγάτες πολλαπλού ρόλου. Εν αναμονή βρίσκεται και για την Γαλλική πρόταση, με τους Επιτελείς να περιμένουν το τηλεφώνημα για το επόμενο ταξίδι του κλιμακίου από το Παρίσι.

Και μπορεί η Τουρκία να μην σταματά να προκαλεί, αλλά η Γερμανία εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης δείχνει ως Δούρειος Ίππος της Άγκυρας, διότι από τη μια δεν επιθυμεί κυρώσεις για την προκλητική και επιθετική γείτονα κι από την άλλη πλευρά της κλείνει το μάτι στα εξοπλιστικά.

Πριν λίγες ώρες η Γερμανίδα υπουργός Άμυνας επανέλαβε και πάλι στο Νίκο Παναγιωτόπουλο ότι η σύμβαση ανάμεσα σε Τουρκία και Γερμανία για τα υποβρύχια 214 είναι μια παλαιά σύμβαση στην οποία δεν μπορεί να μπει φρένο.

  • Η Γερμανία, η Τουρκία και το «μαγαζί γωνία»…

Η Γερμανία διατηρεί μια υποκριτική στάση διότι δεν είναι μόνο τα έξι υποβρύχια που έχει παραγγείλει η Τουρκία. Μεγάλη Γερμανική εταιρία συμφώνησε με την κρατική αμυντική βιομηχανία της Τουρκίας να την προμηθεύσει με κινητήρες οι οποίοι θα τοποθετηθούν στο Τουρκικό άρμα μάχης που προσπαθεί εδώ και χρόνια η γείτονα να ολοκληρώσει.

  • Η Γερμανική MTU έχει κάνει το deal με την Τουρκική SSB από τα μέσα Δεκεμβρίου για το «Altay», ένα άρμα μάχης που έχει «ταλαιπωρήσει» αρκετά την τουρκική αμυντική βιομηχανία. Η ίδια εταιρία έχει προσφέρει «τα φώτα» της στην Τουρκία και στο παρελθόν τόσο στις κορβέτες , «Miglen» όσο και στα πυροβόλα «Fertina».

Και μάλλον ήταν ειρωνικό, την ώρα που οι Ευρωπαίοι ετοιμάζονταν για τη Σύνοδο του Δεκεμβρίου και οι ηγέτες της ΕΕ είχαν στην ατζέντα τους τις προκλήσεις της Τουρκίας, την ίδια στιγμή ο Ταγίπ Ερντογάν να μαρτυρά στο τουρκικό κοινοβούλιο ότι λίγες ημέρες νωρίτερα ο στρατός της Τουρκίας παραλάμβανε από τις Γερμανικές εταιρίες κινητήρες για τα αυτοκινούμενα πυροβόλα «Fertina».

Πάντως η ίδια υποκριτική στάση συμβαίνει και τώρα για τις προκλήσεις και απειλές πολέμου κατά της Ελλάδας και την πειρατική συμπεριφορά έναντι της Κυπριακής Δημοκρατίας, και οι Ευρωπαίοι αντί για κυρώσεις τον Μάρτιο φαίνεται ότι συνεχίζουν κανονικά τα εξοπλιστικά προγράμματα τους, δίνοντας νέα μέσα στην Άγκυρα. Και αυτό δεν αφορά μόνο την Γερμανία, υπάρχουν κι άλλες χώρες κράτη μέλη της ΕΕ που κινούνται στις ίδιες ράγες με το Βερολίνο. Είναι η γειτονική Ιταλία, η επίσης Μεσογειακή Ισπανία…

 

 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις για ΑΜΥΝΑ – ΕΝΕΡΓΕΙΑ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΓΝΩΜΕΣ ΕΔΩ

Ακολουθήστε το Hellas Journal στο GOOGLE NEWS

«Έχουμε συμβόλαια με την Τουρκία για τα υποβρύχια»: Ωμό ΟΧΙ από τη Γερμανία στην Ελλάδα

 

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: