Ποιες διερευνητικές και κουραφέξαλα: Η κατοχική Τουρκία περιπαίζει και την Αθήνα και τη Λευκωσία…

Ο πρόεδρος της Τουρκίας Ταγίπ Ερντογάν ομιλεί σε συγκέντρωση οπαδών του. Φωτογραφία Τουρκική Προεδρία




Του ΜΙΧΑΛΗ ΙΓΝΑΤΙΟΥ, Hellas Journal

Η ελληνική κυβέρνηση δέχθηκε να λάβει μέρος στις λεγόμενες διευρυμένες επαφές, που θα πραγματοποιηθούν στην Κωνσταντινούπολη, και ενώ η κατοχική Τουρκία υπογραμμίζει σε όλους τους τόνους ότι καταθέτει τα πάντα στο διαπραγματευτικό τραπέζι.

Και ειδικά το θέμα της αποστρατικοποίησης των ελληνικών νησιών του Αιγαίου, μία ενέργεια που θα αφήσει ανυπεράσπιστους χιλιάδες Έλληνες πολίτες. Και θα παραβιάσει την ελληνική κυριαρχία, θέτοντας σε κίνδυνο όλη την Ελλάδα.

Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης και ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας, διαβεβαίωσαν ότι ΔΕΝ πρόκειται να πέσουν στην τουρκική παγίδα και αρνούνται κάθετα και οριζόντια να εισέλθουν σε διάλογο που θα θέσει σε κίνδυνο την ελληνική κυριαρχία και ανεξαρτησία.

  • Ο κ. Μητσοτάκης είναι απόλυτος και δείχνει ότι δεν θα υποχωρήσει, παρά τις πιέσεις που δέχεται από τους απαράδεκτους Ευρωπαίους εταίρους της Ελλάδας και της Κύπρου. Και δεν πρέπει να υποχωρήσει ούτε μισό πόντο για ζητήματα που αφορούν την κυριαρχία της χώρας. Άλλωστε, έχει τη βοήθεια της αμερικανικής κυβέρνησης, που εκφράστηκε με γραπτή δήλωση του εκπροσώπου του Στέιτ Ντιπάρτμεντ.

“Χαιρετίζουμε”, δήλωσε ο εκπρόσωπος, “τις αναφορές ότι η Ελλάδα και η Τουρκία είναι έτοιμες για διερευνητικές συνομιλίες για θέματα θαλάσσιας οριοθέτησης”.

Η ανακοίνωση είναι ξεκάθαρη και δεν χωράει καμία αμφιβολία. Η Αμερική, σε αυτή τη φάση τουλάχιστον, και σε αυτό ειδικά το θέμα, καταθέτει τη θέση της ότι οι διερευνητικές αφορούν τις θαλάσσιες ζώνες. Ούτε αποστρατικοποίηση νησιών, ούτε τίποτα άλλο.

Δυστυχώς, στην Ελλάδα και την Κύπρο δίνεται μεγαλύτερη σημασία απ’ ότι πρέπει στους Ευρωπαίους εταίρους. Είναι αναξιόπιστοι, συμφεροντολόγοι και υποστηρίζουν ανοικτά την Τουρκία.

Με την ανάληψη της εξουσίας στην Αμερική από τον Τζον Μπάιντεν, ίσως αλλάξουν και κάποια πράγματα στην Ευρώπη. Τι είχαν πει οι Γερμανοί; Ότι περιμένουν να συνεννοηθούν με τους Αμερικανούς για το πως θα αντιμετωπίσουν την κατοχική Τουρκία.

Ο Πρωθυπουργός είπε μερικές σοβαρές κουβέντες στον Νίκο Χατζηνικολάου:

  • Η ελληνική κυβέρνηση έθεσε από την αρχή συγκεκριμένο πλαίσιο για την επανάληψη των διερευνητικών επαφών.
  • Αντικείμενο των διερευνητικών επαφών είναι η οριοθέτηση των θαλασσίων ζωνών. Αυτό και τίποτα άλλο.
  • Σε περίπτωση που η Τουρκία συνεχίσει τις προκλήσεις θα έχει συνέπειες. Χτίσαμε συμμαχίες, χαράξαμε ξεκάθαρη στρατηγική, τόνισε. «Φυλάμε τα σύνορά μας με σεβασμό στην ανθρώπινη ζωή», είπε.
  • Έχουμε κόκκινες γραμμές στο τραπέζι του ελληνοτουρκικού διαλόγου, τόνισε ο κ. Μητσοτάκης.

Ο Πρωθυπουργός ελπίζει ότι η Ελλάδα και η Τουρκία θα βρούν ένα πλαίσιο μακροπρόθεσμης συνεννόησης και επίλυσης της μοναδικής διαφοράς που μπορούμε να συζητήσουμε. Και εννοεί τις θαλάσσιες ζώνες. Μόνο που η κατοχική Τουρκία δεν σκέφτεται όπως ο κ. Μητσοτάκης.

Άκουσα συναδέλφους, που καλύπτουν με σοβαρότητα το υπουργείο Εξωτερικών της Ελλάδας να λένε ότι οι Τούρκοι έτσι κι αλλιώς θα καταθέσουν στις διευρυμένες τις παράλογες απαιτήσεις και διεκδικήσεις τους. Και είπαν πως αυτό δεν σημαίνει τίποτα, διότι η Αθήνα θα αρνηθεί κάθε συζήτηση.

Δεν γνωρίζω αν πρόκειται για διαρροή από το υπουργείο ή είναι η ανάλυση των συναδέλφων, αλλά δεν νοείται καμία επιχείρηση αλλαγής ατζέντας από τους Τούρκους σε αυτές τις διερευνητικές. Και η ελληνική διαπραγματευτική ομάδα, που η αλήθεια είναι οτι έχει περίεργες ιδέες για τα ελληνοτουρκικά,  πρέπει να αντιμετωπίσει αυτή την τουρκική προβοκάτσια, εν τη γενέσει της.

Δεν επιχειρώ να προκαταλάβω τις εξελίξεις, αλλά οι δηλώσεις των Τούρκων αξιωματούχων, δεν προσφέρουν καμία, μα καμία, αισιοδοξία. Όλα γίνονται σε συνεννόηση με το Βερολίνο και τις Βρυξέλλες, για να μπορούν να αποδείξουν οι υποστηρικτές της Τουρκίας στην εξωνημένη Ευρώπη ότι ο Ταγίπ Ερντογάν επιθυμεί ειρήνη με την Ελλάδα… Μόνο γι’ αυτό. Για να αποφύγει τις κυρώσεις…

Είναι ένα αισχρό παιγνίδι εναντίον της Ελλάδας και της Κύπρου. Και αν η ελληνική αντιπροσωπεία αποχωρήσει μπροστά στις τουρκικές διεκδικήσεις, οι Ευρωπαίοι θα κατηγορήσουν για την κατάρρευση του διαλόγου την Αθήνα.

Τα γνωστά… Το σχέδιο που εκτέλεσαν στην Κύπρο, όταν από θύτες έγιναν …θύματα, το υλοποιούν τώρα και με την Ελλάδα. Απειλούν στη Θράκη και στο Αιγαίο, αλλά ζητούν και τα ρέστα.

Η κατοχική Τουρκία δεν πρόκειται ποτέ να αλλάξει τα σχέδια της εναντίον της Ελλάδας και της Κύπρου. Καλά κάνουν και εκφράζουν την ελπίδα τους για συνεννόηση ο κ. Μητσοτάκης και ο Νίκος Αναστασιάδης. Αλλά, την ίδια στιγμή ας ετοιμάζονται για τα χειρότερα, εάν η Τουρκία δεν εξασφαλίσει μέσω των συνομιλιών και του όποιου διαλόγου όλα όσα διεκδικούν…

  • Τα σχόλια που δημοσιεύονται στην ιστοσελίδα μας εκφράζουν απαραίτητα τους συγγραφείς. Η ιστοσελίδα μας δεν λογοκρίνει τις γνώμες των συνεργατών της. Επίσης ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ ΔΙΑ ΝΟΜΟΥ η αναδημοσίευση των σχολίων χωρίς τη γραπτή έγκριση της ιστοσελίδας.

ΟΛΑ ΤΑ ΑΡΘΡΑ ΤΟΥ ΜΙΧΑΛΗ ΙΓΝΑΤΙΟΥ ΕΔΩ
ΓΙΑ ΤΑ ΘΕΜΑΤΑ ΑΜΥΝΑΣ ΠΗΓΑΙΝΕΤΕ ΕΔΩ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΓΝΩΜΕΣ ΕΔΩ και τα ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ ΕΔΩ

Ακολουθήστε το Hellas Journal στο GOOGLE NEWS

Αθήνα και Λευκωσία υπό εκβιασμό για να υποκύψουν την Τουρκία: Παγίδες οι διερευνητικές και η πενταμερής…

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: