Αθήνα και Λευκωσία υπό εκβιασμό για να υποκύψουν την Τουρκία: Παγίδες οι διερευνητικές και η πενταμερής…

File Photo: Ο πρόεδρος της Τουρκίας, Ταγίπ Ερντογάν (Α), ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σαρλ Μισέλ (Κ) και η Πρόεδρος της Κομισιόν, Ούρσουλα Φον ντε Λαιεν. ΕPA, JOHN THYS, POOL




Του ΜΙΧΑΛΗ ΙΓΝΑΤΙΟΥ, Hellas Journal

Ολοταχώς προς την παγίδα της Πενταμερούς Διάσκεψης οδηγεί ο Πρόεδρος Νίκος Αναστασιάδης την ελληνοκυπριακή πλευρά, πιεζόμενος υπογείως από δύο συγκεκριμένους πολιτικούς αρχηγούς και εκβιαζόμενος από τους Βρετανούς, που συνεργάζονται ακατάπαυστα με τους Τούρκους, και τα μέλη της ομάδας των Ηνωμένων Εθνών, που εδρεύουν στη Λευκωσία και υποστηρίζουν αναφανδόν τις τουρκικές θέσεις.

Τα ίδια και χειρότερα συμβαίνουν στην Αθήνα με τις διερευνητικές επαφές με την κατοχική Τουρκία. Η ελληνική κυβέρνηση δέχεται πιέσεις από ποιους νομίζετε; Από τους εταίρους Ευρωπαίους για να ξεκινήσει ο διάλογος με την Τουρκία, για όλα τα θέματα που θέτει η Άγκυρα. Και καλώς πράττει ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας που τονίζει σε κάθε ευκαιρία ότι η Ελλάδα δέχεται διερευνητικές ΜΟΝΟ για τα θέματα των θαλάσσιων ζωνών.

  • Είμαστε έτοιμοι, λέει, για τις διερευνητικές, αλλά απορρίπτουμε διεύρυνση της ατζέντας… Καλώς. Ας ελπίσουμε ότι δεν θα υποχωρήσει από αυτή την ορθή θέση. Βεβαίως θα ήταν ορθό να απαιτούσε η Αθήνα την πλήρη παύση των τουρκικών προκλήσεων από το Αιγαίο μέχρι την Κύπρο, πριν ξεκινήσει ο διάλογος.

Η κατάσταση στην Κύπρο είναι όπως την περιγράψαμε μέσα σε μία -στην πρώτη- παράγραφο… Είναι καταθλιπτική και επικίνδυνη.

Θα περίμενε κανείς ότι ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας θα είχε …μάθει αφού έχει πάθει πάρα πολλές φορές. Αλλά τα παθήματα δεν γίνονται μαθήματα. Δυστυχώς…

Τι να πρωτοθυμηθεί κανείς; Μου έλεγε τις προάλλες ένας διπλωμάτης ότι σε εκείνο το περίφημο δείπνο της 3ης Νοεμβρίου 2016, όταν αποφασίστηκε η συνάντηση της Γενεύης, που ναυάγησε λόγω των άπειρων ψεμάτων του αλήστου μνήμης Έιντε, ο κ. Αναστασιάδης πήγε αποφασισμένος να ανακοινώσει ότι δεν θα μεταβεί στην ελβετική πόλη. Και μέχρι να επιστρέψει στο Προεδρικό Μέγαρο, «μπουμπούνιζε» η είδηση στα ΜΜΕ των κατεχομένων ότι όχι μόνο τη δέχθηκε αλλά ήταν και χαρούμενος που θα πήγαινε στη Γενεύη.

Ευτυχώς που συμμετείχε ο τότε υπουργός Εξωτερικών της Ελλάδας, Νίκος Κοτζιάς, και έσωσε την παρτίδα. Διαφορετικά σήμερα όλη η Κύπρος θα ήταν επαρχία της Τουρκίας. Και ομιλώ πολύ σοβαρά. Τα σχέδια του ΟΗΕ, αποδέχονταν την παραμονή των κατοχικών στρατευμάτων στην Κύπρο. Η κατοχική δύναμη θα παρέμεινε εγγυήτρια του νησιού και μετά την λύση… Και η Κυπριακή Δημοκρατία θα είχε μετατραπεί σε κοινότητα.

  • Και με την ευκαιρία, -και επειδή ο Γ.Γ. του «κομμουνιστικού» ΑΚΕΛ κ. Άντρος Κυπριανού παίζει με τις ημερομηνίες- όντως ζήτησε από τον τότε πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα να διώξει τον κ. Κοτζιά. Είχε προηγηθεί ένα φοβερό επεισόδιο μεταξύ του Έλληνα υπουργού, του κ. Κυπριανού και του κ. Αβέρωφ Νεοφύτου, στο ξενοδοχείο Intercontinental της Γενεύης, όταν οι δύο Ελληνοκύπριοι πολιτικοί αρχηγοί γλίτωσαν το ξύλο στο δευτερόλεπτο.
  • Με αποτέλεσμα να χάσουμε το απίστευτο θέαμα να τις τρώνε από τον κ. Κοτζιά οι κ. Κυπριανού και Νεοφύτου στο λόμπι του ξενοδοχείου. Χάσαμε σκηνές απείρου κάλλους…

Μάλιστα, θυμίζω, ότι ο κ. Αναστασιάδης μάζεψε 5-6 δημοσιογράφους και όλοι μαζί πήγαμε και βρήκαμε τον κ. Κοτζιά για να τον καλμάρουμε. Ναι, ο Γ.Γ. του ΑΚΕΛ ζήτησε από τον Αλέξη Τσίπρα να διώξει από υπουργό τον κ. Κοτζιά. Εκείνο το διάστημα είχαν δημοσιευθεί στην ιστοσελίδα μας τα ανάρμοστα ηλεκτρονικά μηνύματα του κ. Έιντε, που προβλημάτισαν πολύ τον τότε πρωθυπουργό της Ελλάδας, με αποτέλεσμα να μην δώσει την παραμικρή σημασία στον Γ.Γ. του ΑΚΕΛ. Τον αγνόησε εντελώς…

Επιστρέφοντας στην αμαρτωλή Πενταμερή, που οργανώνεται από τους Βρετανούς και τους λοιπούς φιλότουρκους της Γραμματείας των Ηνωμένων Εθνών, και οι οποίοι έτσι προδίδουν τον όρκο τους να είναι απόλυτα ανεξάρτητοι, δεν μπορούμε να μην σχολιάσουμε την πρεμούρα της Λευκωσίας να λάβει μέρος στη νέα διαδικασία, η οποία άλλωστε είναι γνωστή. Δυστυχώς παρασύρει και την Αθήνα σε αυτή την παγίδα.

Το μέγα λάθος είναι ότι η κυπριακή πολιτική ηγεσία θα υποβιβάσει την Κυπριακή Δημοκρατία σε κοινότητα. Πρόκειται για απαράδεκτη και ανάρμοστη πράξη. Θα ήταν ευχής έργο εάν η Αθήνα μας έκανε την πιο ωραία έκπληξη… Να ανακοινώσει, δηλαδή, ότι δεν συμμετέχει στο τσίρκο διότι αρνείται να αναγνωρίσει το παράνομο ψευδοκράτος των κατεχομένων. Οι διπλωματικές αρχές της Ελλάδας στη Λευκωσία ας το εξηγήσουν στην Αθήνα με το γνωστό τους πειστικό τρόπο.

Εκτός της Πενταμερούς, η ελληνοκυπριακή πολιτική ηγεσία τρέχει και δεν προλαβαίνει για να πείσει ότι επιθυμεί να επιβληθούν μέτρα οικοδόμησης εμπιστοσύνης ΜΟΕ). Πόσο γελοίοι Θεέ μου. Από την τουρκική εισβολή, πριν από 46 χρόνια, οι ξένοι αλλά και όσοι εμπλέκονται στο Κυπριακό, συμφωνούν σε ΜΟΕ, τα οποία δεν υλοποιούνται ποτέ. Ποιος είναι ο λόγος για τον οποίο τώρα πιστεύουν ότι θα υλοποιηθούν. Δουλειά δεν είχε ο διάολος… (και μένω εδώ για να μην παρεξηγηθώ)…

  • Μερικοί Ελληνοκύπριοι πολιτικοί, επιμένουν να εξυπηρετούν τις τουρκικές επιδιώξεις αποδεχόμενοι την προπαγάνδα της Τουρκίας. Είναι αισχρή αυτή συμπεριφορά η οποία καταδικάζεται από τη συντριπτική πλειοψηφία του λαού.

Ο κ. Αναστασιάδης έχει κάνει μεν άπειρα λάθη, αλλά ως εκλεγμένος από το λαό έχει και το δικαίωμα να διαπραγματεύεται. Αποδέχθηκε να πάει σε αυτή την Πενταμερή-παγίδα, που του έστησαν. Δεν χρειάζεται να έχει απέναντι του και τους απαξιωμένους πολιτικούς του νησιού, οι οποίοι ενδιαφέρονται πρωτίστως για το κομματικό συμφέρον -όχι το εθνικό…

Η Λευκωσία και η Αθήνα βρίσκονται υπό την πίεση των Ευρωπαίων εταίρων, οι οποίοι ενδιαφέρονται για την Τουρκία, όχι για τις δύο χώρες-μέλη τους, την Ελλάδα και την Κύπρο. Ο ανεκδιήγητης Μπορέλ, ξεκίνησε τη γύρα, μετά τη συνομιλία της κυρίας Ούρσουλας με τον Ταγίπ Ερντογάν. Τηλεφώνησε και στον υπουργό Εξωτερικών της Κύπρου, θα καλέσει και τον κ. Δένδια.

Εν μέσω της πανδημίας βρισκόμαστε ενώπιον εκβιασμού της Ελλάδας και της Κύπρου. Περιμένουμε από τον κ. Αναστασιάδη και τον πρωθυπουργό της Ελλάδας, Κυριάκο Μητσοτάκη να μην υποκύψουν σε αυτό τον εκβιασμό των Ευρωπαίων, οι οποίοι έχουν στόχο να αποενοχοποιήσουν την Τουρκία. Δεν νοιάζονται καθόλου για τους πολίτες της Κύπρου και της Ελλάδας.

  • Τα σχόλια που δημοσιεύονται στην ιστοσελίδα μας εκφράζουν απαραίτητα τους συγγραφείς. Η ιστοσελίδα μας δεν λογοκρίνει τις γνώμες των συνεργατών της. Επίσης ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ ΔΙΑ ΝΟΜΟΥ η αναδημοσίευση των σχολίων χωρίς τη γραπτή έγκριση της ιστοσελίδας.

ΟΛΑ ΤΑ ΑΡΘΡΑ ΤΟΥ ΜΙΧΑΛΗ ΙΓΝΑΤΙΟΥ ΕΔΩ
ΓΙΑ ΤΑ ΘΕΜΑΤΑ ΑΜΥΝΑΣ ΠΗΓΑΙΝΕΤΕ ΕΔΩ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΓΝΩΜΕΣ ΕΔΩ και τα ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ ΕΔΩ

Ακολουθήστε το Hellas Journal στο GOOGLE NEWS

Όταν οι αυταρχικοί και διαφθαρμένοι ηγέτες, όπως ο Ερντογάν, …ανησυχούν για την Αμερικανική Δημοκρατία!

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: