Πέθανε από κορωναϊό η μητέρα και οδηγός του θρύλου του σκακιού, Γκάρι Κασπάροφ

O Γκάρι Κασπάροφ σε νεώτερη ηλικία με την μητέρα του, Κλάρα. Photo via Twitter@Kasparov63




Η Κλάρα Σαγκένοβνα Κασπάροβα, μητέρα του μεγαλύτερου εν ζωή παγκόσμιου πρωταθλητή του σκακιoύ, Γκάρι Κασπάροφ, και “κρυφή” δύναμη πίσω από την ισχύ και τις επιτυχίες του, πέθανε ανήμερα Χριστούγεννα στη Μόσχα. Ήταν 83 ετών.

Την είδηση του θανάτου της έκανε γνωστή με ανάρτησή του ο ίδιος ο Γκάρι Κασπάροφ στο Twitter . Η Κασπάροβα πέθανε από Covid-19, σύμφωνα με το Ίδρυμα Σκακιού Kasparov, μη κερδοσκοπικό οργανισμό που έχει ιδρύσει ο θρυλικός Γκραν Μετρ.

Δίνοντας τη δική της μάχη, η Κασπάροβα ήταν διαρκώς παρούσα στα τουρνουά που συμμετείχε ο γιός της επί δεκαετίες. Από την εποχή που ήταν μικρό αγόρι, η Κασπάροβα πίστευε πως μόνον μια μητέρα μπορεί να βοηθήσει το γιό της να γίνει ο καλύτερος σε ό,τι διαλέξει.

Όπως έχει γράψει στο Facebook ο Κασπάροφ, η μητέρα του κάποια στιγμή στην εφηβεία του είχε βάλει πάνω από το κρεβάτι του μια πινακίδα με τα λόγια που αποτελούσαν το σύνθημα των σοβιετικών αντιφρονούτων: «Αν όχι εσύ, ποιος άλλος;»

«Το κύριο είναι ότι μπορώ να είμαι ειλικρινής μαζί της όπως με κανέναν άλλο», είπε κάποτε, όπως αναφέρεται στην ιστοσελίδα Chess24.com . «Σε κρίσιμες στιγμές, ακούμε μια φωνή που έχουμε συνηθίσει να εμπιστευόμαστε εδώ και πολλά χρόνια».

Η Κλάρα Κασπάροβα γεννήθηκε στις 19 Μαρτίου 1937, στο Μπακού του Αζερμπαϊτζάν. Ήταν η μεγαλύτερη από τις τρεις αδελφές Αρμενίων γονέων. Σπούδασε και εργάστηκε ως μηχανικός. Ήταν κι η ίδια σκακίστρια.

Με πληροφορίες από New York Times

Aκολουθήστε το Hellas Journal στο GOOGLE NEWS

Last Christmas: Πρώτη φορά Νο 1 στο Ηνωμένο Βασίλειο, 36 χρόνια μετά την κυκλοφορία του

 

 

 

 

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: