Ωρα για διπλή μάσκα λένε οι αμερικανοί ειδικοί: Η μετάλλαξη του ιού δεν αστειεύεται

Φορώντας μάσκα με φόντο τον Πύργο του Άιφελ. EPA/IAN LANGSDON
Αμφιβολίες για την αποτελεσματικότητα της μονής μάσκας εκφράζουν οι ειδικοί επιστήμονες στις ΗΠΑ ύστερα και από τον εντοπισμό των νέων και εξαιρετικά μεταδιδόμενων μεταλλαγμένων στελεχών του κορωνοϊού που σύμφωνα με Βρετανούς επιστήμονες μπορεί να είναι ακόμη και 70% πιο μεταδοτικό και 30% πιο θανατηφόρο.

Ετσι συμβουλεύουν τους πολίτες να «αναβαθμίσουν» τις απλές υφασμάτινες μάσκες που αποτελούσαν ασπίδα στη διάρκεια της πανδημίας, φορώντας απλά μια δεύτερη μάσκα πάνω από την πρώτη ή, ακόμη καλύτερα, τοποθετώντας μια υφασμάτινη μάσκα πάνω από την χειρουργική.

Αλλοι υποστηρίζουν ότι ήρθε η στιγμή να αγοράσουμε τις μάσκες υψηλής ποιότητας EPA/IAN LANGSDON ή N95 τις οποίες οι αξιωματούχοι έχουν αποθαρρύνει τους πολίτες να αγοράσουν, ελπίζοντας να δημιουργήσουν αρκετά αποθέματα για όσους εργάζονται στον τομέα της υγείας.

«Η ύπαρξη πιο μεταδοτικών ιών τονίζει την ανάγκη να κάνουμε όχι απαραίτητα περισσότερα αλλά καλύτερα πράγματα», δήλωσε ο Τομ Φρίντεν, πρώην διευθυντής των Κέντρων Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων.

O Φρίντεν καλεί τον κόσμο να φορά μάσκες υψηλότερης ποιότητας αν και αναγνωρίζει ότι αυτό μπορεί να προκαλεί σύγχυση στον κόσμο

Πρόσφατα μάλιστα και ο Άντονι Φάουτσι δήλωσε ότι «είναι κοινή λογική ότι οι δύο μάσκες θα ήταν πιο αποτελεσματικές».

Την άποψη των ειδικών ωστόσο, για νέες συνήθειες σε ό,τι αφορά στη χρήση μάσκας, δεν φαίνεται να ασπάζεται η ομοσπονδιακή κυβέρνηση.

Το Κέντρο Ελέγχου Νοσημάτων στις ΗΠΑ δεν έχει αλλάξει την οδηγία του για τις μάσκες ενθαρρύνοντας τους Αμερικανούς να επιλέγουν μάσκες που έχουν καλή εφαρμογή με «δύο ή περισσότερες στρώσεις πλενόμενου υφάσματος» και να αποφύγουν χειρουργικές μάσκες που προορίζονται για υπαλλήλους στον τομέα της υγείας.

Ο ίδιος ο πρόεδρος Μπάιντεν έχει ταχθεί υπέρ της χρήσης μάσκας ως μια στρατηγική για να μπει τέλος στην πανδημία σε αεροπλάνα, αεροδρόμια και όλα τα κυβερνητικά κτίρια, ωστόσο δεν έχει ζητήσει να δοθεί εντολή για χρήση μάσκας ιατρικών προδιαγραφών ή για μαζική παραγωγή μασκών υψηλής ποιότητας.

Ούτε το CDC (Κέντρο Ελέγχου Νοσημάτων), ούτε ο Λευκός Οίκος δεν απάντησαν σε αίτημα της εφημερίδας για κάποιο σχόλιο.

Πηγή: Washnigton Post

Ακολουθήστε το HELLAS JOURNAL στο ΝΕWS GOOGLE

«Ξεκάθαρη και στιβαρή» έρευνα για την προέλευση του κορωναϊού ζήτησε η Ουάσινγκτον από τον ΠΟΥ

Εγγραφή στο δωρεάν newsletter του HellasJournal

* indicates required

Latest of HellasJournal


%d bloggers like this: