Πιο θανατηφόρο έως και 30% το βρετανικό στέλεχος: Οι μεταλλάξεις του ιού μπορεί να επικρατήσουν λένε οι επιστήμονες

File Photo: Μονάδα εντατικής Θεραπείας. EPA/ETIENNE LAURENT




Η μετάλλαξη του ιού είναι εξαιρετικά πιθανόν να επικρατήσει του αρχικού στελέχους καθώς φαίνεται πως μεταδίδεται πιο εύκολα εκτίμησε ο καθηγητής Μικροβιολογίας, Αλκιβιάδης Βατόπουλος, επισημαίνοντας ότι πλέον καθίσταται πιο επιτακτικός ο ταχύς εμβολιασμός του πληθυσμού.

Ο κ. Βατόπουλος δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο ενός τρίτου lockdown αλλά τόνισε ότι «δεν είναι κάτι που είναι άμεσο». Ο καθηγητής μίλησε για μια λεπτή ισορροπία ανάμεσα στην ανάγκη να κινηθεί η οικονομία και το υγειονομικό σκέλος, η οποία γίνεται ακόμη πιο δύσκολη με τις μεταλλάξεις.

Είπε μάλιστα ότι απαιτείται εξαιρετική προσοχή από τους πολίτες και καλή επιδημιολογική επιτήρηση της κατάστασης «για να ξέρουμε πολύ γρήγορα τι γίνεται».

To ευρύτερο σκηνικό ανησυσχίας επιτείνει η ανακοίνωση χθες της Moderna τη Δευτέρα ότι επιταχύνει τις προσπάθειές της για τη βελτιστοποίηση του εμβολίου της κατά του κορονοϊού ώστε να παρέχει προστασία και από την πρόσφατη μετάλλαξη που εντοπίστηκε στη Νότια Αφρική.

Οι ερευνητές της εταιρείας ανέφεραν ότι το εμβόλιο που έχει αναπτύξει και διανέμει επί του παρόντος η Moderna φαίνεται να παρέχει προστασία από τα δύο πιο μεταδοτικά στελέχη του κορονοϊού που εντοπίστηκαν στο Ηνωμένο Βασίλειο και στη Νότια Αφρική, ωστόσο δείχνει να είναι λιγότερο αποτελεσματικό έναντι της νοτιοαφρικανικής μετάλλαξης.

Ειδικότερα, όπως σημειώνεται, το εμβόλιο δύο δόσεων που έχει αναπτύξει η αμερικανική φαρμακευτική εταιρεία παρήγαγε απόκριση αντισωμάτων έναντι πολλών μεταλλάξεων, συμπεριλαμβανομένων και αυτών που εντοπίστηκαν για πρώτη φορά στο Ηνωμένο Βασίλειο και τη Νότια Αφρική. Ωστόσο, η μελέτη κατέδειξε ότι το εμβόλιο προκάλεσε ασθενέστερη ανοσοαπόκριση-έως και έξι φορές- ενάντια στο στέλεχος της Νοτίου Αφρικής, αν και ο αριθμός των αντισωμάτων που παρήγαγε παρέμεινε πάνω από το επίπεδο που εκτιμάται ότι παρέχει προστασία από τον ιό.

Επιπλέον, την παγκόσμια επιστημονική κοινότητα θέτουν σε συναγερμό τα ευρήματα βρετανών επιστημόνων σύμφωνα με τα οποία η βρετανική μετάλλαξη δεν ειναι απλά πιο μεταδοτική αλλά και κατά 30% πιο θανάσιμη.

Αναλυτικά δημοσίευμα του Reuters (What is behind fears that UK coronavirus variant is more lethal?) εξηγεί μέσω τεσσάρων ερωταπαντήσεων.

1. Ποια είναι τα νέα στοιχεία που έχουν οι Βρετανοί επιστήμονες;

Τα στοιχεία που αφορούν τον κίνδυνο θνητότητας προέρχονται από τη βρετανική υπηρεσία NERVTAG, (New and Emerging Respiratory Virus Threats Advisory Group) η οποία εξετάζει τις νέες απειλές ιών του αναπνευστικού.

Οι εν λόγω μελέτες συνδέουν τα δεδομένα από από τα τεστ κορωνοϊού στη κοινότητα με τους θανάτους από τον ιό.

Αν και κάθε ανάλυση έδειξε ελαφρώς διαφορετικά ποσοστά, όλες τους καταδεικνύουν έναν υψηλότερο κίνδυνο θνητότητας στους ανθρώπους που έχουν προσβληθεί από την βρετανική μετάλλαξη σε σχέση με όσους έχουν προσβληθεί από άλλα στελέχη του ιού στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Καμία από τις αναλύσεις δεν έδειξε μικρότερο κίνδυνο θανάτου.

Η NERVTAG συνδύασε τα ευρήματα σε ένα μοντέλο, εκτιμώντας ότι η μέση θνητότητα του νέου στελέχους είναι αυξημένη κατά 30%.

2. Πόσο βέβαιοι είναι οι επιστήμονες για τα ευρήματά τους;

Ο επικεφαλής επιστημονικός σύμβουλος της Βρετανικής κυβέρνησης, Πάτρικ Βάλανς, δήλωσε την Παρασκευή ότι υπάρχει μία αβεβαιότητα για τα ποσοστά θνησιμότητας επειδή οι πληροφορίες είναι αποσπασματικές.

Τα πρώτα δεδομένα προέρχονται από αναλύσεις μίας σχετικά μικρής μερίδας του βρετανικού πληθυσμού που είναι γνωστό ότι προσεβλήθησαν από το νέο στέλεχος, λέει από την πλευρά της η Σούζαν Χόπκινς, του Δημοσίου Οργανισμού Υγείας της Βρετανίας (PHE), προσθέτοντας ότι στοιχεία από «μερικές αλλά όχι όλες τις πηγές» κατατείνουν σε υψηλότερο κίνδυνο θανάτου.

«Είναι πιθανόν όμως να μη βλέπουμε την πλήρη εικόνα», αναφέρει.

Ωστόσο, ερωτηθείς για την αβεβαιότητα, ο καθηγητής στο London School of Hygiene and Tropical Medicine, Τζον Έντμουντς, δήλωσε ότι τα ευρήματα ήταν «στατιστικά σημαντικά» και πρέπει να ληφθούν σοβαρά υπόψη.

«Υπάρχουν αρκετά στοιχεία και η επίδραση δεν είναι μικρή» είπε και συμπλήρωσε ότι το αποτέλεσμα δεν εμφανίστηκε εν μία νυκτί. «Εργαζόμασταν επί βδομάδες πάνω σε αυτό» επεσήμανε.

3. Γνωρίζουμε τι μπορεί να καταστήσει πιο θανατηφόρο το νέο στέλεχος;

Οι επιστήμονες δεν είναι σίγουροι, ωστόσο προσπαθούν να μάθουν περισσότερα πράγματα. «Εξακολουθούν να εμφανίζονται νέα στοιχεία σχετικά με αυτό το στέλεχος και έχουν ξεκινήσει περισσότερες προσπάθειες για να κατανοήσουμε πλήρως πώς συμπεριφέρεται», δήλωσε η Χόπκινς του PHE.

Αυτό που γνωρίζουν οι επιστήμονες, ωστόσο, είναι ότι το νέο στέλεχος εμφανίζει μια μετάλλαξη σε ένα μέρος του ιού, που τον καθιστά πιο ικανό να συνδέεται με τα ανθρώπινα κύτταρα.

«Αυτή είναι η πιο πιθανή βιολογική εξήγηση για την παρατηρούμενη αύξηση της μεταδοτικότητας και, ενδεχομένως, την αύξηση της έντασης που θα μπορούσαμε να δούμε», δήλωσε ο καθηγητής του πανεπιστημίου της Οξφόρδης Πίτερ Χόρμπι.

Από την πλευρά του, ο αναπληρωτής καθηγητής στο πανεπιστήμιο του Ρέντινγκ Σάιμον Κλαρκ δήλωσε ότι αυτή η ισχυρότερη σύνδεση του ιού με τα κύτταρα θα μπορούσε με τη σειρά της να προκαλέσει «μια ισχυρότερη αντίδραση από το ανοσοποιητικό σύστημα, που προκαλεί εντονότερα συμπτώματα.

4. Πόσο ανησυχητική είναι η δυνητικά υψηλότερη θνησιμότητα;

Ο καθηγητής Τζον Έντμουντς, ο οποίος ηγήθηκε μιας από τις αναλύσεις που μιλούν για 30% αυξημένη εκτίμηση κινδύνου θνησιμότητας, περιέγραψε τα στοιχεία ως «μια πραγματικά σημαντική στροφή προς το χειρότερο σενάριο». «Αυτός ο ιός είναι πολύ σοβαρός και πρέπει να ληφθεί σοβαρά υπόψη», είπε.

Σύμφωνα με το PHE, ο απόλυτος κίνδυνος θανάτου ανά μόλυνση με COVID-19 (σε όλες τις ηλικιακές ομάδες) «παραμένει χαμηλός, τόσο για το νέο στέλεχος, όσο και για το παλαιότερο».

Ακολουθήστε το HELLAS JOURNAL στο NEWS GOOGLE

Με πληροφορίες από FINANCIAL TIMES,  REUTERS, ΣΚΑΙ

Ο επικεφαλής της AstraZeneca εκφράζει τη λύπη του για την «εγωιστική» συμπεριφορά ορισμένων χωρών

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: