Ο κορωναϊός κτυπά τώρα την Αττική: Αν σημειωθεί έξαρση, οι δυσκολίες θα είναι πολύ μεγάλες…

FILE PHOTO: Με την ελληνική σημαία φωτίστηκε το άγαλμα του Κολοκοτρώνη στο ομώνυμο πάρκο του Δήμου Ναυπλίου στα πλαίσια της έναρξης των εορτασμών για τα διακόσια χρόνια από την Επανάσταση του 1821,ΑΠΕ-ΜΠΕ, ΜΠΟΥΓΙΩΤΗΣ ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ




Ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε χθες 597 νέα κρούσματα της λοίμωξης του νέου κορονοιού (COVID-19), εκ των οποίων 5 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας.

Έτσι, τα αριθμητικά δεδομένα του ΕΟΔΥ την Πρωτοχρονιά, επιβεβαίωσαν τη θέση της Αττικής στο επίκεντρο του επιδημιολογικού χάρτη της χώρας, με την περιφέρεια της πρωτεύουσας να διατηρεί τα αρνητικά πρωτεία στα νέα κρούσματα, καταγράφοντας τα 210 από τα συνολικά 597 περιστατικά του τελευταίου 24ωρου.

Χαρακτηριστική ήταν, άλλωστε, και η τοποθέτηση του καθηγητή και μέλους της επιτροπής των λοιμωξιολόγων, Χαράλαμπου Γώγου, ο οποίος, μιλώντας στον ΣΚΑΪ, έκανε λόγο για «σταθεροποίηση και όχι βελτίωση» της εικόνας, κρούοντας, παράλληλα τον κώδωνα του κινδύνου.

«Αν στην Αττική συμβεί μια έξαρση κρουσμάτων θα έχουμε πάρα πολύ μεγάλες δυσκολίες. Πρόκειται για μια περιοχή στην οποία έχουμε στραμμένο το βλέμμα και η προσοχή μας είναι τεταμένη», σημείωσε χαρακτηριστικά, προσθέτοντας ότι το λεκανοπέδιο είναι «από τις βασικές περιοχές που θα δούμε για να πάρουμε αποφάσεις».

Σύμφωνα με τον ΕΟΔΥ, ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων ανέρχεται στα 139.447, εκ των οποίων 52,3% άνδρες. Κατά την ιχνηλάτηση βρέθηκε ότι 5.430 (3,9%) θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό και 41.491 (29,8%) είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα.

Διασωληνωμένοι νοσηλεύονται 429 ασθενείς. Η διάμεση ηλικία τους είναι 67 ετών. Οι 287 (66,9%) εκ των διασωληνωμένων είναι άνδρες. To 78,3%, των διασωληνωμένων, έχει υποκείμενο νόσημα ή είναι ηλικιωμένοι 70 ετών και άνω. Από τις ΜΕΘ από την αρχή της πανδημίας έχουν εξέλθει 893 ασθενείς.

Τέλος, έχουμε 43 νέους θανάτους από τη νόσο COVID-19, φθάνοντας τους 4.881 θανάτους συνολικά στη χώρα, εκ των οποίων 2.895 (59,3%) άνδρες. Η διάμεση ηλικία των θανόντων συμπολιτών μας ήταν τα 79 έτη και το 95,6% είχε κάποιο υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.

ΣΤΟ ΜΕΤΑΞΥ: Την παράταση του lockdown που εφαρμόζεται στη χώρα μας εδώ και σχεδόν δύο μήνες εξετάζει η κυβέρνηση, καθώς το επιδημιολογικό φορτίο στην Ελλάδα εξακολουθεί να είναι επιβαρυμένο και τα κρούσματα του κορονοϊού δεν σημειώνουν την επιθυμητή πτώση παρά το μεγάλο διάστημα των περιορισμών, ενώ προβληματισμός επικρατεί για την Αττική.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ του OPEN ΤV και της Σοφίας Φασουλάκη, το μήνυμα που στέλνουν οι ειδικοί είναι ξεκάθαρο. Όσο οι ΜΕΘ τελούν κάτω από ασφυκτική πίεση, δεν μπορεί να γίνει ολοκληρωτική άρση του lockdown και η απαγόρευση μετακινήσεων θα συνεχίζεται.

Ως εκ τούτου, όλα οδηγούν στο συμπέρασμα πως θα αργήσουμε να δούμε άρση των περιορισμών. Τα βήματα για το άνοιγμα της χώρας θα γίνουν ένα ένα, ενώ όπως τονίζουν οι ειδικοί, προτεραιότητα έχουν τα σχολεία και έπειτα το λιανεμπόριο. Το άνοιγμα της εστίασης θα έρθει τελευταίο, αν και εφόσον τα στοιχεία αναφορικά με την επιδημιολογική εικόνα στη χώρα μας το επιτρέψουν.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες, τα καταστήματα εστίασης αναμένεται να ανεβάσουν ρολά το Φλεβάρη ή το Μάρτιο, ενώ το άνοιγμα των σχολείων -που θα γίνει πρώτο- θα κρίνει πολλά.

  • Χρυσοχοΐδης: Είστε οι μικροί ήρωες της εποχής

Το Κέντρο Επιχειρήσεων της Διεύθυνσης Άμεσης Δράσης Αττικής επισκέφθηκαν, κατά την αλλαγή του χρόνου, ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Μιχάλης Χρυσοχοΐδης και ο αρχηγός της Ελληνικής Αστυνομίας, αντιστράτηγος Μιχαήλ Καραμαλάκης, οι οποίοι αντάλλαξαν ευχές με το προσωπικό και απηύθυναν μέσω ασυρμάτου εορταστικά μηνύματα προς τους αστυνομικούς που εκτελούσαν υπηρεσία.

«Χρόνια πολλά, καλή χρονιά σε όλους σας, σε εσάς, στις οικογένειές σας, τα παιδιά σας, να είστε όλοι ευτυχισμένοι, γεροί και δυνατοί», τόνισε στο μήνυμά του ο κ.Χρυσοχοΐδης, και σημείωσε, μεταξύ άλλων:

«Το 2020 μας βρήκε για πολλούς μήνες στους δρόμους, στον Έβρο και μετά με την πανδημία βρεθήκαμε στους δρόμους και εξακολουθούμε και σήμερα και βοηθάμε τους πολίτες, προσπαθούμε να σταματήσουμε την πανδημία. Να συνεχίσουμε λοιπόν αυτή την προσπάθεια, είστε όλοι αξιέπαινοι, είστε οι μικροί ήρωες της εποχής, γράφετε ιστορία και τους επόμενους μήνες θα είμαστε παρόντες για να απαλλαγούμε από ένα μεγάλο κακό που βρήκε την Ελλάδα και την ανθρωπότητα. Εμείς, η ηγεσία του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη και της Αστυνομίας θα κάνουμε ό,τι είναι δυνατόν να βελτιώσουμε την ζωή σας, τις συνθήκες της δουλειάς σας και να αισθάνεστε όλοι ευτυχισμένοι».

Ο αρχηγός της ΕΛΑΣ, από την πλευρά του, υπογράμμισε:

«’Ολο το προσωπικό της Ελληνικής Αστυνομίας αποδεικνύει καθημερινά ότι βγαίνει νικητής στη μάχη για την πάταξη της εγκληματικότητας και της παραβατικότητας. Ο επαγγελματισμός, η υπευθυνότητα, η συνέπεια και το υψηλό αίσθημα ευθύνης που διακατέχουν τον κάθε συνάδελφο εντείνουν το αίσθημα εμπιστοσύνης του πολίτη προς την Ελληνική Αστυνομία και την αποστολή της. Σήμερα, πρώτη μέρα του 2021, σας βρίσκει στην πρώτη γραμμή έξω στον δρόμο, διπλά στον πολίτη, μακριά από τις οικογένειές σας και μακριά από την θαλπωρή του σπιτιού σας. Σας ευχαριστούμε που είστε διπλά στον πολίτη κάθε στιγμή».

  • Ο κ. ΓΩΓΟΣ ΓΙΑ ΤΑ ΣΧΟΛΕΙΑ

Ο καθηγητής αναφέρθηκε και στη συνεδρίαση που θα έχει την Δευτέρα η επιτροπή και το άνοιγμα των σχολίων, τονίζοντας πως είναι επιθυμία όλων να ανοίξουν τα σχολεία αλλά να είναι και ασφαλής αυτή η διαδικασία δηλαδή να υπάρχουν δεδομένα ότι όλα θα πάνε καλά.

Υπογράμμισε επίσης ότι αν τα πράγματα δεν επιβαρυνθούν περαιτέρω και δεν υπάρχει αύξηση της κινητικότητας θα μπορούμε να δούμε τουλάχιστον άνοιγμα των δημοτικών από τις 11 Ιανουαρίου, αλλά επειδή το άνοιγμα θα είναι οριζόντιο πρέπει να εξεταστούν και οι «δύσκολες» περιοχές όπως η Κοζάνη

«Τη Δευτέρα θα έχουμε δεδομένα από τον εορτασμό των Χριστουγέννων. Θα έχουν περάσει 10 ημέρες από τότε άρα θα ξέρουμε πως οι συμπεριφορές μας και η κινητικότητα εκείνες τις ημέρες αντανακλούν την επιδημιολογική καμπύλη που υπάρχει και επίσης θα υπάρχουν και δεδομένα από τα νοσοκομεία», επισήμανε, μεταξύ άλλων, ενώ για τα καταστήματα ανέφερε ότι θα πρέπει να δούμε μια σταθερή μείωση, εφόσον έχουμε πραγματική αποφόρτιση του συστήματος.

Ο κ. Γώγος εξέφρασε, επιπλέον, την αισιοδοξία ότι «θα μπορούσαμε σε έναν χρόνο να βγάλουμε τις μάσκες από την άποψη ότι οι εμβολιασμοί θα γενικευτούν, θα υπάρχουν πολλές πλατφόρμες ώστε να διατεθούν, και μέχρι τότε θα έχουμε μεγάλο αριθμό εμβολίων για να εμβολιάσουμε μεγάλο αριθμό πληθυσμού και να περάσουμε σε μια νόσο που θα έχει τα επιδημικά χαρακτηριστικά μια λοίμωξης τύπου γρίπης». Εννοείται ότι θα παίρνονται μέτρα όπου και όποτε χρειάζεται, πρόσθεσε.

Ο ίδιος επεσήμανε ότι φέτος κερδίσαμε ένα στοίχημα, την ταχεία αναπαραγωγή εμβολίων που ήταν η μόνη λύση στην πανδημία και καταφέραμε να έχουμε σε ένα χρόνο εμβόλια ασφαλή και αποτελεσματικά και μάλιστα από πολλές πλατφόρμες παράλληλα.

  • Γεωγραφική κατανομή των 597 νέων κρουσμάτων

Η κατανομή των 597 κρουσμάτων covid-19 που ανακοίνωσε ο ΕΟΔΥ έχει ως εξής:

32 κρούσματα στην ΠΕ Ανατολικής Αττικής

21 κρούσματα στην ΠΕ Βόρειου Τομέα Αθηνών

38 κρούσματα στην ΠΕ Δυτικού Τομέα Αθηνών

26 κρούσματα στην ΠΕ Δυτικής Αττικής

52 κρούσματα στην ΠΕ Κεντρικού Τομέα Αθηνών

21 κρούσματα στην ΠΕ Νοτιου Τομέα Αθηνών

79 κρούσματα στην Π.Ε. Θεσσαλονίκης

11 κρούσματα στην Π.Ε. Αιτωλοακαρνανίας
4 κρούσματα στην Π.Ε. Αργολίδας
6 κρούσματα στην Π.Ε Αρκαδίας
11 κρούσματα στην Π.Ε. Αχαΐας
8 κρούσματα στην Π.Ε. Βοιωτίας
1 κρούσμα στην Π.Ε. Δράμας
10 κρούσματα στην Π.Ε. Έβρου
9 κρούσματα στην Π.Ε. Εύβοιας
1 κρούσματα στην Π.Ε Ευρυτανίας
2 κρούσματα στην Π.Ε Ζακύνθου
1 κρούσμα στην Π.Ε Ηλείας
8 κρούσματα στην Π.Ε. Ημαθίας
1 κρούσμα στην Π.Ε Ηρακλείου
9 κρούσματα στην Π.Ε. Ιωαννίνων
12 κρούσματα στην Π.Ε. Καβάλας
1 κρούσμα στην Π.Ε Κέας-Κύθνου
1 κρούσμα στην Π.Ε. Καρδίτσας
3 κρούσματα στην Π.Ε Κέρκυρας
9 κρούσματα στην Π.Ε. Κιλκίς
31 κρούσματα στην Π.Ε. Κοζάνης
3 κρούσματα στην Π.Ε. Κορινθίας
21 κρούσματα στην Π.Ε. Λακωνίας
9 κρούσματα στην Π.Ε. Λάρισας
6 κρούσματα στην Π.Ε. Λέσβου
10 κρούσματα στην Π.Ε. Μαγνησίας
2 κρούσματα στην Π.Ε Μεσσηνίας
1 κρούσμα στην Π.Ε Νάξου
17 κρούσματα στην Π.Ε. Ξάνθης
20 κρούσματα στην Π.Ε Πειραιώς
1 κρούσμα στην Π.Ε. Πέλλας
5 κρούσματα στην Π.Ε. Πιερίας
3 κρούσματα στην Π.Ε Πρέβεζας
37 κρούσματα στην Π.Ε. Ροδόπης
3 κρούσματα στην Π.Ε Ρόδου
15 κρούσματα στην Π.Ε. Σερρών
5 κρούσματα στην Π.Ε. Τρικάλων
1 κρούσμα στην Π.Ε. Φθιώτιδας
13 κρούσματα στην Π.Ε. Φλώρινας
3 κρούσματα στην Π.Ε. Χαλκιδικής
3 κρούσματα στην Π.Ε. Χανίων
3 κρούσματα στην Π.Ε Χίου
Σημειώνεται ότι ένα κρούσμα είναι υπό διερεύνηση.

  • Στη δοξολογία στην Μητρόπολη Αθηνών, η ΠτΔ και ο πρωθυπουργός

Την πρωτοχρονιάτικη δοξολογία στη Μητρόπολη των Αθηνών παρακολούθησαν σήμερα το πρωί, η Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Κατερίνα Σακελλαροπούλου και ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης. Στην δοξολογία του Αγίου Βασιλείου, χοροστάτησε ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος.

Παρουσία της πολιτειακής και πολιτικής ηγεσίας στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό Αθηνών, ο αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος Ιερώνυμος τέλεσε σήμερα την καθιερωμένη δοξολογία με αφορμή την έναρξη της νέας ημερολογιακής χρονιάς. «Το 2021 να είναι ένας χρόνος που θα μας δώσει πολλά, όχι επειδή μας τα χρωστάει, αλλά επειδή τα χρειαζόμαστε», ευχήθηκε ο προκαθήμενος της Ελλαδικής Εκκλησίας.

Το “παρών” έδωσαν, επιπλέον, ο μητροπολίτης Γουινέας Γεώργιος, εκπρόσωπος του Πατριάρχη Αλεξανδρείας και πάσης Αφρικής Θεοδώρου στην Ελλάδα, ο αρχιμανδρίτης Ραφαήλ Γρίβας, έξαρχος του Παναγίου Τάφου στην Αθήνα, εκπρόσωποι ξένων Εκκλησιών, των Ενόπλων Δυνάμεων, της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας και της Ελληνικής Αστυνομίας. Τελετάρχης στη Δοξολογία ήταν ο πρωτοσύγκελος της Αρχιεπισκοπής Αθηνών αρχιμανδρίτης Βαρνάβας Θεοχάρης.

Με την τήρηση των ενδεδειγμένων μέτρων προστασίας από τον κορονοϊό, ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος μετά τη Δοξολογία ευχήθηκε Χρόνια Πολλά και Ευλογημένα σε όλους.

Μια Πρωτοχρονιά αλλιώτικη από τις άλλες και για τους δήμους της Αττικής   

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: