Ο Δένδιας καλεί την Τουρκία να σεβαστεί πλήρως τα δικαιώματα της μειονότητας σε Ιμβρο, Τένεδο και Πόλη

File Photo: Λειτουργία του Οικουεμνικού Πατριάρχη Βαρθολομαίου στην Ιμβρο.
Η Τουρκία πρέπει επιτέλους να κατανοήσει ότι η Ελληνική Μειονότητα στην Ίμβρο, την Τένεδο και την Κωνσταντινούπολη δεν συνιστά εχθρό για την υπόλοιπη τουρκική κοινωνία ανέφερε ο ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας καλώντας την Αγκυρα  να εβαστεί πλήρως τα δικαιώματα της Ελληνικής Μειονότητας.

Απευθύνοντας χαιρετισμό στη διαδικτυακή κοπή της πίτας του Συλλόγου Ιμβρίων, ο Νίκος Δένδιας ανέφερε:

«Ο Σύλλογος Ιμβρίων, εδώ και πάρα πολλά χρόνια, αγωνίζεται υπό αντίξοες συνθήκες. Για να προβάλει τις αδικίες και την καταπίεση που έχει υποστεί διαχρονικά ο ιμβριακός Ελληνισμός από τις τουρκικές Αρχές. Το Υπουργείο Εξωτερικών θα συνεχίσει την αδιάλειπτη αρωγή του. Στην προσπάθεια αναζωογόνησης της παρουσίας των Ιμβρίων στην πατρώα γη τους. Με την εγκατάσταση εκεί νέων οικογενειών. Η προσπάθεια αυτή, θα συνεχίσει να ενισχύεται χρόνο με τον χρόνο. Απώτερος στόχος παραμένει η αποκατάσταση, κατά το δυνατόν, της ιστορικής παρουσίας του Ιμβριακού Ελληνισμού στο νησί».

Ο κ. Δένδιας εξήρε τον ρόλο του -καταγόμενου άλλωστε από την Ιμβρο- Οικουμενικού Πατριάρχου Βαρθολομαίου στη  συσπείρωση του ιμβριακού ελληνισμού και ακολούθως ανέφερε:

»«Σε αυτό το σημείο οφείλω να σημειώσω ότι η Τουρκία πρέπει επιτέλους να κατανοήσει ότι η Ελληνική Μειονότητα στην Ίμβρο, την Τένεδο και την Κωνσταντινούπολη δεν συνιστά εχθρό για την υπόλοιπη τουρκική κοινωνία.

Αντιθέτως, αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι της ιστορικής πορείας της. Και σημείο αναφοράς για τη φιλία και την ειρηνική συνύπαρξη ανάμεσα στους δύο λαούς μας.

Η Τουρκία θα πρέπει να σεβαστεί πλήρως τα δικαιώματα της Ελληνικής Μειονότητας. Συγκλίνοντας με τα διεθνή και ευρωπαϊκά πρότυπα σεβασμού δικαιωμάτων του ανθρώπου και των ατόμων που ανήκουν σε μειονότητες.

Επιτρέψτε μου να υπενθυμίσω τις προβλέψεις του άρθρου 14 της Συνθήκης της Λωζάννης. Περί εγγυήσεων στον μη μουσουλμανικό ιθαγενή πληθυσμό, όσον αφορά  την τοπική διοίκηση και την προστασία των προσώπων και της περιουσίας  τους.

Η προστασία της ελληνικής μειονότητας στην Κωνσταντινούπολη, την Ίμβρο και την Τένεδο ήταν και παραμένει  διεθνής υποχρέωση της Τουρκίας, βάσει της Συνθήκης της Λωζάννης.

Θα ήθελα να υπενθυμίσω επίσης το Ψήφισμα της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του Συμβουλίου της Ευρώπης, στις 27/6/2008. Το ψήφισμα αυτό καλεί την Τουρκία να αναζητήσει λύσεις που θα επέτρεπαν την αρμονική συνύπαρξη Χριστιανών και Μουσουλμάνων στην Ίμβρο και την Τένεδο. Σε συνδυασμό με τη δημιουργία συνθηκών επιστροφής των Ιμβρίων και Τενεδίων Ελλήνων της διασποράς, ανεξάρτητα αν αυτοί έχουν ή όχι την τουρκική ιθαγένεια.

Mε πληροφορίες από ΑΠΕ – ΜΠΕ
Αθήνα Ελλάδα 

Ακολουθήστε τo HELLΑS JOURNΑL στο ΝΕWS GOOGLE

Να εκμεταλλευθούμε το Ελληνοαμερικανικό Λόμπι: Οι Ελληνες της Διασποράς αποτελούν εθνικό κεφάλαιο

Εγγραφή στο δωρεάν newsletter του HellasJournal

* indicates required

Latest of HellasJournal


%d bloggers like this: