Μυστική σύσκεψη στις Βρυξέλλες για την πανδημία: Κίνδυνος η Ευρωπαϊκή Ένωση να γίνει Βρετανία

File Photo: H Επίτροπος Υγείας και Ασφάλειας Τροφίμων της Ε.Ε. Στέλλα Κυριακίδου. Photo via ΚΥΠΕ-CNA




Στις Βρυξέλλες επικρατεί ατμόσφαιρα συναγερμού. «Υπάρχει μεγάλος φόβος ότι πολύ σύντομα θα σημειωθεί έκρηξη κρουσμάτων του κορωνοϊού», δήλωσε υψηλόβαθμος αξιωματούχος της Ευρωπαϊκής Ένωσης που συμμετέχει σε σημαντικές διαπραγματεύσεις.

Τα παραπάνω αναφέρει η εφημερίδα Welt [κείμενο Christoph B. Schiltz].

Σε μια πρόσφατη κλειστή συνεδρίαση της Ευρωπαϊκή Επιτροπής επισημάνθηκε μάλιστα ότι σε λίγες εβδομάδες σε μεγάλο κομμάτι της ΕΕ ενδεχομένως να επικρατούν «οι ίδιες συνθήκες με τη Μεγάλη Βρετανία».

Τονίστηκε ότι εκεί πέρασαν δυόμισι μήνες μεταξύ της πρώτης εμφάνισης της μετάλλαξης του κορωνοϊού και της έκρηξης των κρουσμάτων. Γι’ αυτό και τα χειρότερα για την ΕΕ ενδεχομένως να επίκεινται. Δεδομένων των κινδύνων, οι πολιτικοί έχουν λάβει μια σαφή απόφαση: Πάνω απ’ όλα θέλουν να σώσουν ζωές και να αποτρέψουν την κατάρρευση του συστήματος Υγείας.

Την Πέμπτη, οι αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων της ΕΕ θα συζητήσουν τη νέα κατάσταση και τα κατάλληλα αντίμετρα σε ειδική τηλεδιάσκεψη, καθώς ο χρόνος πιέζει. Στο μεταξύ, η μάχη κατά της πανδημίας του κορωνοϊού συντονίζεται ολοένα και περισσότερο από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή στις Βρυξέλλες. Ένας από τους βασικούς παράγοντες είναι η Επίτροπος Υγείας της ΕΕ Στέλλα Κυριακίδη.

Η πολιτικός από την Κύπρο έχει κερδίσει μεγάλο σεβασμό στις πρωτεύουσες της ΕΕ τους τελευταίους μήνες για τον ήρεμο της τρόπο και την εργατικότητά της. Και η Κυριακίδη προειδοποιεί για τις μεταλλάξεις του ιού.

«Βλέπουμε ότι οι νέες παραλλαγές του ιού έχουν εξαπλωθεί και έχουν ήδη σημαντικό αντίκτυπο σε αρκετές ευρωπαϊκές χώρες», δήλωσε στην WELT. Ακόμα κι αν οι μέχρι τώρα μεταλλάξεις προφανώς δεν οδήγησαν ακόμα σε βαρύτερες ασθένειες και φαίνεται να ανταποκρίνονται στο εμβόλιο, «δεν επιτρέπεται να υπάρξει εφησυχασμός».

Οι νέες παραλλαγές του κορωνοϊού θα μεταδοθούν ταχύτερα. «Αυτό μπορεί να αποτελέσει αφορμή για ανησυχία εάν δεν ενεργήσουμε αποφασιστικά τώρα». Αλλά τι θα πρέπει να κάνουν τα κράτη της ΕΕ;

Η Κυριακίδη τονίζει: «Πρέπει να γίνονται περισσότερες ακολουθίες του γονιδιώματος, για να προσδιορίσουμε τις παραλλαγές του ιού και χρειάζεται να ανταλλάσσουμε πληροφορίες μεταξύ μας. Αυτό είναι αποφασιστικής σημασίας».

Η Επιτροπή είναι έτοιμη να υποστηρίξει τις χώρες με τεχνογνωσία, υποδομές και χρήματα. «Τα κράτη-μέλη θα πρέπει επίσης να πραγματοποιούν περισσότερα τεστ και να βελτιώσουν την υποδομή σε νοσοκομεία και Μονάδες Εντατικής Θεραπείας, προκειμένου να είναι προετοιμασμένα να αντιμετωπίσουν έναν αυξανόμενο αριθμό ασθενών», δήλωσε περαιτέρω η Κυριακίδη.

Ακόμα κι αν ο ρυθμός των εμβολιασμών αυξηθεί τους επόμενους μήνες, εξακολουθεί να είναι σημαντικό να επιδειχθεί προσοχή, καθώς αυτή είναι ακόμα η ισχυρότερη προστασία όλων έναντι του ιού. «Πρέπει να κάνουμε ό,τι είναι δυνατόν για να αποτρέψουμε ένα τρίτο κύμα και την απώλεια περαιτέρω ζωών λόγω του Covid-19».

ΠΗΓΗ: Εφημερίδα Welt [κείμενο Christoph B. Schiltz]

Πωλείται εκκλησία στην Τουρκία! Αγγελία στο Διαδίκτυο, ζητούν 6,3 εκατ. τουρκικές λίρες…

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: