Η Τουρκία θέτει αξιώσεις και για την επόμενη ημέρα ενός νέου αδιεξόδου: Όλα, μα όλα δικά της…

FILE PHOTO: Ο πρόεδρος της Τουρκίας Ταγίπ Ερντογάν με τον πρωθυπουργό της Αλβανίας, Έντι Ράμα. Φωτογραφία Τουρκική Προεδρία




Του ΚΩΣΤΑ ΒΕΝΙΖΕΛΟΥ

Οι «μηχανές» έχουν ξεκινήσει για τα επόμενα βήματα στο Κυπριακό. Το ταξίδι της απεσταλμένης του Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών, Τζέιν Χολ Λουτ, στη Λευκωσία, όπου την ερχόμενη Δευτέρα θα έχει χωριστές συναντήσεις με τον Πρόεδρο Αναστασιάδη και τον κατοχικό ηγέτη, Ερσίν Τατάρ, είναι διαδικαστικού χαρακτήρα.

Είναι ξεκάθαρο ότι , εκτός απροόπτου, θα πραγματοποιηθεί η άτυπη Πενταμερή Διάσκεψη για το Κυπριακό εντός Φεβρουαρίου. Ποιες είναι οι προοπτικές αυτού του εγχειρήματος, έχουν αναλυθεί πολλάκις. Το ζητούμενο είναι, μεταξύ άλλων και η διαχείριση της επόμενης ημέρας. Μιας  νέας αποτυχίας.

Σημειώνεται συναφώς ότι η Τουρκία επιμένει- όχι τυχαία βέβαια- να καθοριστεί εκ προοιμίου, ποιο θα είναι το καθεστώς των Τουρκοκυπρίων, μετά από μια αποτυχία, ένα αδιέξοδο. Προφανώς αυτό που τους ενδιαφέρει είναι να διασφαλίσουν ότι σε περίπτωση νέου αδιεξόδου, οι Τουρκοκύπριοι θα μπορούν να προχωρήσουν τη δική τους χωριστή  πορεία( υπό τουρκική κηδεμονία).

Εκ του πονηρού θέτουν το ζήτημα αυτό; Μάλλον. Εάν, για παράδειγμα, γνωρίζουν πως μετά από αποτυχία οι Τουρκοκύπριοι θα τύχουν αναβάθμισης, θα λειτουργούν ως μια χωριστή οντότητα, ένα μη αναγνωρισμένο κράτος, τότε δεν θα έχουν λόγο να επιδιώξουν μια συμφωνία.

  • Αυτό, θα πρέπει να το απορρίψει η Λευκωσία, αλλά να έχει και σχεδιασμούς αποτροπής των τουρκικών αυτών σχεδιασμών.

Την ίδια ώρα, είναι γνωστά τα δεδομένα που διαμορφώνονται ενόψει της άτυπης αυτής Πενταμερούς Διάσκεψης. Η κατοχική Τουρκία επιμένει σε δυο κράτη, έχοντας στο μυαλό της ένα συνομοσπονδιακό μοντέλο.  Πώς θα δημιουργηθεί «κοινό έδαφος»; Πώς θα υπάρχει σημείο συνεννόησης; Έχοντας υπόψη τις δημόσιες τοποθετήσεις των εμπλεκομένων, αλλά και τα όσα περιέχονται στις πρόσφατες επιστολές των Αναστασιάδη και Τατάρ προς τον Γενικό Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών, Αντόνιο Γκουτέρες, διαπιστώνεται πως δύσκολα θα προκύψει αποτέλεσμα.

Εκτός κι εάν υπάρχουν θέματα και… λεπτομέρειες που δεν είναι γνωστές ευρύτερα. Αλλά αυτό μάλλον φαντάζει σήμερα απομακρυσμένο.

Η Τζέιν Χολ Λουτ, αναμένεται την Κυριακή στην Κύπρο. Τη Δευτέρα θα έχει επαφές και την Τρίτη θα επιστρέψει στη Νέα Υόρκη. Συνήθως δεν προβαίνει σε δηλώσεις μετά τις επαφές της.

Συνήθως στις συναντήσεις της δεν συνοδεύεται από συνεργάτες της. Τα όσα θα ακούσει, θα καταγράψει,  θα τα μεταφέρει στον Γενικό Γραμματέα, Αντόνιο Γκουτέρες. Ο τελευταίος δεν απέδειξε ότι λειτουργεί αυτόνομα αλλά ακολουθεί τις εξελίξεις.

  • Άλλωστε, δυο φορές το 2017 ( Ιανουάριο και Ιούνιο), παρασύρθηκε από τον τότε απεσταλμένο του στο Κυπριακό, Έσπεν Μπαρθ Άιντε και προήδρευσε δυο Διασκέψεις για το Κυπριακό. Και ήταν αμφότερες αποτυχημένες. Κι αυτό δεν προέκυψε στη διάρκεια τους, αλλά πριν φθάσουν οι εμπλεκόμενοι σε ελβετικό έδαφος ήταν ορατό το αποτέλεσμα.

ΣΗΜΕΙΩΣΗ: Το τοξικό εμφυλιοπολεμικό κλίμα που δημιούργησε στις ΗΠΑ ο Ντόναλντ Τραμπ, έχει πληγώσει σοβαρά τη δημοκρατία στη χώρα. Οι ΗΠΑ δεν είναι πλέον η ίδια χώρα. Άλλαξε με τον τραμπισμό. Ο Τραμπ έχει αφήσει το στίγμα του και ανέπτυξε ακροδεξιές ρατσιστικές νοοτροπίες. «Κατάφερε» να εξωτερικεύσει ρατσιστικά απωθημένα μιας μερίδας Αμερικανών. Ο τραμπισμός ήλθε για να μείνει; Μάλλον.

  • Τα σχόλια που δημοσιεύονται στην ιστοσελίδα μας εκφράζουν απαραίτητα τους συγγραφείς. Η ιστοσελίδα μας δεν λογοκρίνει τις γνώμες κανενός.

ΟΛΕΣ ΟΙ ΓΝΩΜΕΣ, ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΚΑΙ ΤΑ ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ ΕΔΩ ΚΑΙ ΕΔΩ

Ακολουθήστε το Hellas Journal στο NEWS GOOGLE

Δεν καταλαβαίνουν: Νέα Διάσκεψη για το Κυπριακό το Φεβρουάριο αν και «αλλού η θάλασσα κι αλλού το πλοίο»

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: