Δεν καταλαβαίνουν: Νέα Διάσκεψη για το Κυπριακό το Φεβρουάριο αν και «αλλού η θάλασσα κι αλλού το πλοίο»

ΣΚΙΤΣΟ ΤΟΥ ΚΥΡΙΑΚΟΥ ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΥ ΓΚΟΥΜΑ




Του ΚΩΣΤΑ ΒΕΝΙΖΕΛΟΥ

Νέο ταξίδι-αστραπή θα πραγματοποιήσει στην Κύπρο η απεσταλμένη του Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών, Τζέιν Χολ Λουτ. Αναμένεται να έλθει την Κυριακή και τη Δευτέρα- Τρίτη θα έχει επαφές και στη συνέχεια θα αναχωρήσει επιστρέφοντας στη Νέα Υόρκη.

Η νέα αυτή επίσκεψή της, θα γίνει ώστε να οριστικοποιηθεί η σύγκληση της άτυπης Πενταμερούς Διάσκεψης για το Κυπριακό, η οποία τοποθετείται χρονικά το δεύτερο δεκαπενθήμερο Φεβρουαρίου στη Γενεύη. Αν και τα δεδομένα δεν υποστηρίζουν ένα νέο τέτοιο εγχείρημα, ωστόσο,  όλοι οι εμπλεκόμενοι υποστηρίζουν την πραγματοποίησή της Διάσκεψης. Για διαφορετικούς, βεβαίως,  λόγους ο καθένας.

Ενόψει της καθόδου Λουτ, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας έχει αποστείλει προς τον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτέρες επιστολή. Σε αυτή εξηγεί πως δεν αποδέχεται λύση δυο κρατών και πως επιμένει σε Διζωνική Δικοινοτική Ομοσπονδία.

  • Παράλληλα, προτείνει ένα πακέτο Μέτρων Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης (ΜΟΕ), που μεταξύ άλλων επαναφέρει με διαφοροποιήσεις  τη γνωστή διασύνδεση Αμμοχώστου με την λειτουργία του παράνομου Αεροδρομίου της Τύμπου. Η χρησιμότητα των ΜΟΕ, που σερβίρονται και ξανασερβίρονται κατά καιρούς έχει κριθεί. Είναι ένα εργαλείο, που χρησιμοποιείται διαχρονικά, χωρίς αποτέλεσμα.

Το Κυπριακό δεν είναι ζήτημα έλλειψης εμπιστοσύνης, αλλά θέμα εισβολής και συνεχιζόμενης κατοχής και το επιδιωκόμενο είναι ο τερματισμός αυτής της κατάστασης. Σε αυτή τη φάση, η έναρξη συζητήσεων για ΜΟΕ απομακρύνουν το στόχο, που είναι η επίτευξη συνολικής συμφωνίας. Την ίδια ώρα, υπάρχει πάντα ο κίνδυνος να εφαρμοστούν κάποια ΜΟΕ, που παραπέμπουν στη συνεργασία μεταξύ δυο οντοτήτων. Τούτο θα σημαίνει υποβάθμιση της Κυπριακής Δημοκρατίας και εξίσωσης της με το κατοχικό καθεστώς.

Την ίδια ώρα, επιστολή προς τον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ, απέστειλε, σύμφωνα με το Κυπριακό Πρακτορείο και ο κατοχικός ηγέτης, Ερσίν Τατάρ. Επαναλαμβάνει τη γνωστή τουρκική προσέγγιση το γνωστό αφήγημα για δυο κράτη. Σημειώνοντας πως τις θέσεις του αυτές τις έχει ήδη εξηγήσει στην κ. Λουτ, ο Τατάρ σημειώνει και τα εξής:

Πρώτον, υποστηρίζει ότι στοχεύει στη δημιουργία μιας σχέσης συνεργασίας που να βασίζεται σε δύο κυρίαρχα κράτη, τα οποία θα έχουν ίσο διεθνές καθεστώς.

Δεύτερον, υποστηρίζει πως για να συγκληθεί άτυπη Πενταμερή Διάσκεψη πρέπει να υπάρχει ένα νέο κοινό έδαφος μεταξύ των δύο μερών για μια βιώσιμη συμφωνία.  Ανέφερε περαιτέρω ότι δεν τίθεται θέμα να συνεχιστεί η διαδικασία από εκεί όπου σταμάτησε στο Κραν Μοντάνα. «Μια διαδικασία, που θα βασίζεται σε ένα νέο κοινό έδαφος, θα πρέπει να είναι επικεντρωμένη στο αποτέλεσμα και για να έχει νόημα θα πρέπει να έχει και χρονοδιάγραμμα», σημειώνει ο Τατάρ.

Τρίτον, κάλεσε τον Γενικό Γραμματέα να πείσει τους Ελληνοκύπριους να αποδεχθούν «ανοικτές ιδέες μια φόρμουλα συνεργασίας που να βασίζεται στην κυριαρχική ισότητα και στα δύο κράτη». Δηλαδή, υποστηρίζει συνομοσπονδία δυο κρατών.

Τέταρτον, σε σχέση με το φυσικό αέριο εκφράζει τη γνωστή τουρκική θέση. Για μεταφορά του μέσω Τουρκίας με υποθαλασσίους αγωγούς.

Με αυτά τα δεδομένα η Λουτ, με βάση τις εντολές που έχει, θα κλειδώσει την άτυπη Πενταμερή Διάσκεψη, μετά που θα συνεννοηθεί και με τις λεγόμενες εγγυήτριες δυνάμεις. Τι θα προκύψει; Μια από τα ίδια;

  • Τα σχόλια που δημοσιεύονται στην ιστοσελίδα μας εκφράζουν απαραίτητα τους συγγραφείς. Η ιστοσελίδα μας δεν λογοκρίνει τις γνώμες κανενός.

ΟΛΕΣ ΟΙ ΓΝΩΜΕΣ, ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΚΑΙ ΤΑ ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ ΕΔΩ ΚΑΙ ΕΔΩ

Ακολουθήστε το Hellas Journal στο NEWS GOOGLE

Μπορούν να διορθωθούν οι «εξομολογήσεις»-γκάφες: Όμηροι των ταμπελών, του δογματισμού και των ανέξοδων συνθημάτων

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: