Οι Ευρωπαίοι απέτυχαν οικτρά: Χάος στην ευρωπαϊκή στρατηγική εμβολιασμών λόγω μειωμένων προμηθειών

Nοσοκόμα εμβολιάζει συνάδελφο της στο νοσοκομείο Antoine Balmes, στην πόλη Μontpellier της Γαλλίας. EPA, Guillaume Horcajuelo




“Ανεπαρκής” έχει χαρακτηριστεί η στρατηγική εμβολιασμών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, καθώς η πρώτη εβδομάδα εμβολιασμού σημαδεύτηκε από κακούς υπολογισμούς, γράφει η εφημερίδα The Times του Λονδίνου.

Ο Πρόεδρος Εμάνουελ Μακρόν επέπληξε τους υπουργούς τους για  αργό ξεκίνημα, καθώς την πρώτη εβδομάδα, εμβολιάστηκαν μόνο 400 άτομα.

Ανώτερος γερμανός αξιωματούχος και ο τουρκογερμανός επιστήμονας, Ugur Sahin, που ανέπτυξε το εμβόλιο της BioNTech διερωτηθηκαν γιατί η Ε.Ε. δεν προμηθεύτηκε επαρκή ποσότητα από το μοναδικό εμβόλιο που έχει αδειοδοτηθεί.

Οι Βρυξέλλες έχουν παραγγείλει 300 εκ. δόσεις, οι οποίες μόλις που αρκούν για να εμβολιαστεί το ένα τρίτο των 450 εκ. κατοίκων της Ε.Ε. και απέρριψε, σύμφωνα το γερμανικό περιοδικό Der Spiegel, προσφορά για επιπλέον 500 εκ. δόσεις.

Η απόφαση αυτή άφησε την Ε.Ε. εξαρτώμενη από μια σειρά εμβολίων, τα οποία δεν έχουν ακόμη λάβει άδεια κυκλοφορίας, όπως των Sanofi και Curevac, που δεν αναμένονται πριν από τα μέσα του έτους.

Στη Γαλλία φαίνεται ότι η διαδικασία καθυστέρησε περεταίρω, καθώς ζητείται γραπτή συναίνεση από κάθε εμβολιαζόμενο, ως αντίδραση στις δημοσκοπήσεις που δείχνουν ότι το 60% των Γάλλων θα αρνούνταν να εμβολιαστούν.

Στη Γερμανία η διαδικασία προχώρησε πιο ομαλά, καθώς στις πρώτες επτά μέρες εμβολιάστηκαν 188.553 άτομα, κυρίως υγειονομικοί και φιλοξενούμενοι σε οίκους ευγηρίας.

ΠΗΓΗ: The Times EU’s coronavirus vaccination strategy in chaos as supplies run short

Νέο πανεθνικό lockdown στην Αγγλία ανακοίνωσε ο Τζόνσον: Φόβοι για περαιτέρω εξάπλωση του κορωναϊού

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: