Οι εν ζωή υπουργοί Άμυνας των ΗΠΑ επιτίθενται στον Τραμπ: Άσε τον στρατό μακριά από την πολιτική

File Photo: Ο πρώην υπουργός Άμυνας Τζέιμς Μάτις με τον πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ στο Λευκό Οίκο. EPA, JIM LO SCALZO




Η ώρα για να αμφισβητηθούν τα αποτελέσματα των εκλογών της 3ης Νοεμβρίου 2020 έχει περάσει και δεν υπάρχει κανένας ρόλος για τον στρατό στην αλλαγή (εννοούν των αποτελεσμάτων).

Τα παραπάνω ανακοινώνουν οι 10 εν ζωή πρώην υπουργοί Άμυνας των Ηνωμένων Πολιτειών, οι οποίοι επιπλήττουν τον Πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ και άλλους Ρεπουμπλικάνους που υποστηρίζουν τους αβάσιμους ισχυρισμούς για νοθεία και για εκτεταμένη απάτη στις κάλπες.

Οι πρώην αρχηγοί του Πενταγώνου εξέδωσαν την προειδοποίησή τους την Κυριακή το απόγευμα σε ένα άρθρο γνώμης που συνέγραψαν και δημοσίευσαν στην ιστοσελίδα της εφημερίδας Washington Post.

  • Στους συγγραφείς περιλαμβάνονται και δύο πρώην υπουργοί Άμυνας που διόρισε ο κ. Τραμπ, ο Τζιμ Μάτις και ο Μαρκ Έσπερ. Προκάλεσε εντύπωση το γεγονός ότι υπογράφει και ο πρώην υπουργός Ντόναλντ Ράμσφελντ, ο οποίος σχεδίασε τον πόλεμο της Αμερικής εναντίον του Σαντάμ Χουσείν.

Το άρθρο δημοσιεύθηκε τη στιγμή που ορισμένοι Ρεπουμπλικάνοι σκοπεύουν να κάνουν το αμφιλεγόμενο βήμα της αμφισβήτησης της πιστοποίησης των εκλογικών αποτελεσμάτων την Τετάρτη, ακόμη και μετά την αποτυχία των επανειλημμένων προσπαθειών του προέδρου Τραμπ να ανατραπούν τα εκλογικά αποτελέσματα στα δικαστήρια.

Ακολουθεί και τις πληροφορίες που προκαλούν ανησυχίες ότι ο κ. Τραμπ μπορεί να επιδιώξει να χρησιμοποιήσει τον στρατό για να διατηρήσει το αξίωμά του, παρά την εκλογική του απώλεια, γράφει η Ουάσιγκτον Πόστ.

Οι πρώην υπουργοί φοβούνται ότι ο σημερινός πρόεδρος θα μπορούσε να υποκινήσει μία κρίση, στοχεύοντας στην παρέμβαση των Ενόπλων Δυνάμεων.

Σύμφωνα με την επιστολή:

  • «Τυχόν προσπάθειες ανάμειξης των Ενόπλων Δυνάμεων των ΗΠΑ στην επίλυση εκλογικων διενέξεων θα μας οδηγήσει σε επικίνδυνα, παράνομα και αντισυνταγματικά μονοπάτια. Οι πολίτες και οι αξιωματικοί του στρατού που θα καθοδηγήσουν ή θα εφαρμόσουν ανάλογα μέτρα θα λογοδοτήσουν, αντιμετωπίζοντας πιθανώς ποινικές διώξεις, για τις σοβαρές συνέπειες που θα έχουν οι ενέργειές τους στη Δημοκρατία μας».

Την επιστολή υπογράφει επίσης και ο πρώην αντιπρόεδρος Ντικ Τσέινι, ο οποίος διετέλεσε υπουργός Άμυνας στην κυβέρνηση Τζορτζ Μπους του πρεσβύτερου.

Στην επιστολή σημειώνουν επίσης:

«Οι διαδικασίες μετάβασης, που όλοι εμείς έχουμε βιώσει, είναι καίριο βήμα για την επιτυχή μεταβίβαση της εξουσίας. Συχνά προκύπτουν σε περιόδους διεθνούς αβεβαιότητας για την αμερικανική εθνική ασφάλεια. Σε τέτοιες στιγμές, το έθνος μπορεί να είναι ευάλωτο σε ενέργειες εχθρών του, που ίσως αποζητήσουν να εκμεταλλευτούν την κατάσταση».

Οριακά επανεξελέγη η Νάνσι Πελόσι: Παραμένει πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων των ΗΠΑ

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: