Ενάντια σε όλες τις αντιδράσεις ο πρόεδρος Αναστασιάδης προχωρά σε πενταμερή: Γιατί άραγε…

FILE PHOTO: Ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης (Δ) σε συνάντηση με τον κατοχικό ηγέτη Ερσίν Τατάρ και την Ειδική Αντιπρόσωπο του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ Ελίζαμπεθ Σπέχαρ, Αεροδρόμιο Λευκωσίας Τρίτη 3 Νοεμβρίου 2020. ΚΥΠΕ, ΚΑΤΙΑ ΧΡΙΣΤΟΔΟΥΛΟΥ




Της ΖΗΝΑΣ ΠΟΥΛΛΗ

Τον Οκτώβρη του 2018 (προ-κορωνοϊού), δυο Αμερικανοί επαγγελματίες χαρτοπαίκτες ειδικευμένοι στο πόκερ, ο  Rich Alati και ο Rony Young, έβαλαν ένα περίεργο στοίχημα: ότι κάποιος θα μπορούσε να μείνει μόνος του κλεισμένος σε ένα κλειστό δωμάτιο με πλήρη ηχομόνωση στο απόλυτο σκοτάδι για ένα μήνα.

Αφού κοστολόγησαν το εγχείρημα, συμφώ-νησαν ώστε αν ο Alati έμενε κλεισμένος για 30 μέρες σε πλήρη απομόνωση ο  Young θα του έδινε 100,000 δολάρια, ενώ αν ο  Alati δεν τα κατάφερνε, θα κέρδιζε ο άλλος ίσο ποσό.

Το δωμάτιο δεν διέθετε τηλεόραση, ράδιο, τηλέφωνο και απαγορευόταν οποιαδήποτε επικοι-νωνία με τον έξω κόσμο παρά μόνο σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης. Μερίδες φαγητού διοχετεύονταν σε άτακτα χρονικά διαστήματα για να μην «προδίνεται» ο χρόνος.

  • Μετά από 20 μέρες ο  Alati, μην αντέχοντας περισσότερο, διαπραγματεύτηκε την «απελευθέ-ρωσή του» για  62.400 δολάρια. Το όλο εγχείρημα είδε το φως της δημοσιότητας (The Guardian, 10/1/2019) και σε συνέντευξη του ο Alati παραδέχτηκε ότι μεταξύ άλλων παρενεργειών άρχισε να έχει παραισθήσεις ακόμα και από την 3η μέρα απομόνωσης.

Όπως παραδέχονται αρκετοί ψυχολόγοι και άλλοι ειδικοί η κοινωνική απομόνωση μπορεί να επιφέρει αρνητικές επιπτώσεις στο μυαλό και το σώμα μας βλάπτοντας τη σωματική και ψυχική μας υγεία.

Στην περίπτωση του Alati επρόκειτο για οικειοθελή απομόνωση, την οποία δεν άντεξε.

Στην περίπτωση των φυλακισμένων η απομόνωση αποτελεί είδος τιμωρίας αλλά και βασανισμού.

Αυτήν την περίοδο είμαστε απομονωμένοι στα σπίτια μας λόγω κορωνοϊού, ενός πραγματικού αόρατου εχθρού.

Αντίθετα με τον Alati, έχουμε επαφή με τον έξω κόσμο, βλέπουμε τηλεόραση, έχουμε τηλέφωνα, διαβάζουμε εφημερίδες. Και η ψυχολογική μας κατάσταση δεν γίνεται καλύτερη αλλά χειρότερη όταν διαβάζουμε δήλωση του προέδρου για φακέλους που θα μπορούσαν να αλλάξουν ή φακέλους που εξαφανίζονται. Και δεν είναι η πρώτη φορά.

Με πρωτοσέλιδο τίτλο «Ψάχνουν το φάκελο του Αριστοτέλη» η εφημερίδα Σημερινή (29/1/14) δημοσίευσε την σχετική είδηση που αφορούσε τον τότε υπουργό παιδείας (άριστο των αρίστων της 1ης διακυβέρνησης Αναστασιάδη) και νυν πρέσβη της δημοκρατίας (2η θητεία) στην Ελλάδα, Κυριάκο Κενεβέζο. Ο δε Φιλελεύθερος είχε τίτλο «Διαστάσεις παίρνει ο «Αριστοτέλης» – Έγγραφα «καίνε» τον Κενεβέζο» (30/1/2014).

Υπενθυμίζεται ότι ο τότε  Υπουργός Παιδείας,  βρισκόταν στο μάτι του κυκλώνα για το θέμα της ψηφιακής βιβλιοθήκης «Αριστοτέλης», θέμα που συζητείτο στη Βουλή για έλλειψη διαφάνειας στη σύναψη  συμφωνίας και την ανάθεσή σε ιδιωτική εταιρεία. Είχε προηγηθεί άρθρο μου στον Φιλελεύθερο,  βρισκόμενη ακόμα σε υπηρεσία, στο οποίο έκανα ένα απλό υπολογισμό: αριθμός μαθητών δημοσίων και ιδιωτικών σχολών (110,000 περίπου) επί κόστος ετήσιας συνδρομής κατά μαθητή (20 ευρώ)= 2,200,000 ευρώ ετησίως.

  • Με αφορμή τη δήλωση του προέδρου (όπως και αν ερμηνεύεται) δεν μπορώ να μην θυμηθώ και να μνημονεύσω τον μακαρίτη πατέρα μου (Χαράλαμπος Καμιναράς) που διετέλεσε ανώτερος αστυνόμος, υπεύθυνος του τμήματος ανιχνεύσεως εγκλημάτων σε μια πολύ δύσκολη για τη δημοκρατία εποχή.

Αφού πήρε εντολή να «καθαρίσει» τη Λεμεσό από μια αδίστακτη συμμορία που λυμαινόταν όλη την περιοχή  συνέστησε το πρώτο σώμα «αδιαφθόρων» της Δημοκρατίας (αφού διεπίστωσε ότι η διαφθορά είχε βαθειές ρίζες και άπλωνε τα πλοκάμια της παντού).

Η τιμιότητα του ενέπνευσε εμπιστοσύνη στον κόσμο που άρχισε να μιλά και να δίνει μαρτυρίες με αποτέλεσμα να συλληφθούν και κατηγορηθούν οι εγκληματίες (πρώτες και μοναδικές θανατικές καταδίκες στην Κύπρο). Αποτέλεσμα να δεχτεί θερμά συγχαρητήρια από ανωτέρους (έχω στην κατοχή μου).

Σύντομα, όμως, κάποιοι υμέτεροι ενέχονταν σε εμπρησμούς και δόθηκε άνωθεν η εντολή να καλυφθούν (αλλαγή στοιχείων, εξαφάνιση φακέλων). Αρνήθηκε, οπότε απομακρύνθηκε πάραυτα. Τοποθετήθηκε στην τροχαία, κάτι που θεώρησε ως υποβάθμιση και το είχε παράπονο μέχρι τον θάνατό του.

Προσωπικά σήμερα θα προτιμούσα να μην μάθαινα τα νέα, σε αντίθεση με αυτό που βίωσε ο Alati.

  • Παραιτήθηκε αρχισυντάκτης εφημερίδας μετά που έγραψε ότι ο πρόεδρος (Αναστασιάδης) «εκμυστηρεύτηκε σε μια νύχτα ευθυμίας, ότι (το κόλπο με τα χρυσά διαβατήρια) άφηνε στο Γραφείο του 300 εκατ. ετησίως, που τα πήγαινε μετά στις Σεϋχέλλες με ιδιωτικές πτήσεις».
  • Άρνηση παράδοσης φακέλων διαβατηρίων και ανελέητες επιθέσεις εναντίον Οδυσσέα και όσους τον υποστηρίζουν.
  • Το βιβλίο Δρουσιώτη «Η συμμορία που μας κυβερνά», μήπως, λέω μήπως;
  • Ενάντια σε όλες τις αντιδράσεις ο πρόεδρος (Αναστασιάδης) προχωρά σε πενταμερή.

Τελικά, ο υποχρεωτικός εγκλεισμός που μας επέβαλαν βολεύει μερικούς αλλά ως πότε…

  • Τα σχόλια που δημοσιεύονται στην ιστοσελίδα μας εκφράζουν απαραίτητα τους συγγραφείς. Η ιστοσελίδα μας δεν λογοκρίνει τις γνώμες κανενός.

ΟΛΕΣ ΟΙ ΓΝΩΜΕΣ, ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΚΑΙ ΤΑ ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ ΕΔΩ ΚΑΙ ΕΔΩ

Ακολουθήστε το Hellas Journal στο NEWS GOOGLE

Τα κουρασμένα παλικάρια του Κυπριακού και το τρίγωνο των συναλλαγών: Πώς έχουμε ξεκινήσει, πού οδηγούμαστε

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: