Ελάτε μαζί μου στην Πενταμερή: Πρόσκληση του Αναστασιάδη στους ηγέτες των κυπριακών κομμάτων

Ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας κ. Νίκος Αναστασιάδης προεδρεύει συνεδρίασης του Εθνικού Συμβουλίου, Λευκωσία 14 Ιανουαρίου 2021. ΓΤΠ, ΣΤΑΥΡΟΣ ΙΩΑΝΝΙΔΗΣ




Μετά τη χθεσινή συνεδρία του Εθνικού Συμβουλίου, υπό τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας, ο Αναπληρωτής Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, Παναγιώτης Σεντώνας, δήλωσε ότι ο κ. Νίκος Αναστασιάδης, εισηγήθηκε στα μέλη του Εθνικού Συμβουλίου να τον συνοδεύσουν στην άτυπη πενταμερή, καθώς πρόκειται για μια κρίσιμη συνάντηση για το Κυπριακό.

Ο κ. Σεντώνας είπε πως ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ενημέρωσε τα μέλη του Εθνικού Συμβουλίου για τις τελευταίες εξελίξεις, αλλά και για τις πρωτοβουλίες, που ο ίδιος ανέλαβε σε σχέση με το Κυπριακό.

Στο μεταξύ: Σε αγώνα δρόμου εξελίσσεται η προσπάθεια της Λευκωσίας να πετύχει αλλαγές επί του προσχεδίου της έκθεσης του Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών για τις Καλές του Υπηρεσίες στο Κυπριακό.

Όπως αναφέρει ο Φιλελεύθερος, οι παραλείψεις αλλά και ορισμένες αναφορές στο αρχικό κείμενο είχαν ως αποτέλεσμα ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας το βράδυ της Δευτέρας να μιλήσει τηλεφωνικώς με τον Γενικό Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών προκειμένου να ξεκαθαρίσουν ορισμένα πράγματα.

Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης αποκάλυψε, χθες, στη διάρκεια του Εθνικού Συμβουλίου, ότι είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον Αντόνιο Γκουτέρες. Σύμφωνα με πληροφορίες μας, τα δύο επίμαχα σημεία στις εκθέσεις που αφορούν την ΟΥΝΦΙΚΥΠ και τις Καλές Υπηρεσίες στο Κυπριακό είναι:

– Δεν υπάρχει αναφορά στα ψηφίσματα ΣΑ στην έκθεση για το Κυπριακό και την ανανέωση της ΟΥΝΦΙΚΥΠ.

– Η Κυπριακή Δημοκρατία αναφέρεται ως «ελληνοκυπριακή αρχή». Εξισώνεται δηλαδή η ΚΔ με το ψευδοκράτος. Αυτό συνιστά αποδοχή της «ισότιμης κυριαρχίας» της τ/κ κοινότητας. Εκτίμηση της Λευκωσίας είναι πως οι συντάκτες των εκθέσεων δείχνουν πως παίρνουν τη θέση της μιας πλευράς.

Εν πρώτοις, ανέφερε ο Σεντώνας, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ενημέρωσε για το περιεχόμενο της συνάντησής του με την Ειδική Απεσταλμένη του ΓΓ του ΟΗΕ Τζέιν Χολ Λουτ, η οποία τού μετέφερε, την απόφαση του ΓΓ του ΟΗΕ να συγκαλέσει άτυπη πενταμερή συνάντηση για το Κυπριακό στη Νέα Υόρκη.

Δεύτερον, πρόσθεσε, ο Πρόεδρος ενημέρωσε τα μέλη του Εθνικού Συμβουλίου για την τηλεφωνική επικοινωνία που είχε με τον ΓΓ του ΟΗΕ στις 11 Ιανουαρίου, αντικείμενο της οποίας ήταν η άτυπη πενταμερής συνάντηση, η έκθεση για τις Καλές Υπηρεσίες του ΓΓ αλλά και η επιστολή που απέστειλε προσφάτως ο Πρόεδρος Αναστασιάδης προς τον κ. Γκουτέρες.

Επίσης, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας παρουσίασε προς τα μέλη του Εθνικού Συμβουλίου τις προτάσεις που διαβίβασε προσφάτως στον ΓΓ του ΟΗΕ, ανταποκρινόμενος και σε σχετική έκκλησή του σε σχέση με συγκεκριμένα ΜΟΕ που υποβοηθούν την επανέναρξη των διαπραγματεύσεων, είπε ο κ. Σεντώνας.

Ανέφερε πως μετά την ενημέρωση στην οποία προέβη ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, έγινε εκτενής συζήτηση κατά την οποία τα μέλη του Εθνικού Συμβουλίου κατέθεσαν και τις δικές τους απόψεις αλλά και προτάσεις.

Ο κ. Σεντώντας είπε πως “ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας εισηγήθηκε στα μέλη του Εθνικού Συμβουλίου να τον συνοδεύσουν στην άτυπη πενταμερή καθώς πρόκειται για μια κρίσιμη συνάντηση για το Κυπριακό”, προσθέτοντας πως “το ζήτημα αυτό θα συζητηθεί και σε μεταγενέστερο στάδιο, όταν καθοριστεί και συγκεκριμένη ημερομηνία διεξαγωγής της συνάντησης από τον ΓΓ του ΟΗΕ”.

Σύμφωνα με τον συνάδελφο Ανδρέα Μπιμπίσιη στον Φιλελεύθερο:

Από την ενημέρωση της πολιτικής ηγεσίας προκύπτει ότι ο Γενικός Γραμματέας έχει δώσει διαβεβαιώσεις προς τον Πρόεδρο Αναστασιάδη πως: α) Δεν υπάρχει αλλαγή στις θέσεις των Ηνωμένων Εθνών, β) Στην παρουσίαση των εκθέσεων στο ΣΑ θα υπάρχει ξεκαθάρισμα των θέσεων του για τις παραμέτρους της λύσης και ότι θα ξεκαθαρίσει τα ζητήματα.

Παρά τα αρνητικά η Λευκωσία, εντοπίζει αριθμό θετικών στοιχείων στα κείμενα του Γ.Γ. ΟΗΕ:

• Υπάρχει αναφορά στο ψήφισμα 2537

• Χαιρετίζει τη συνάντηση του Βερολίνου

• Σημειώνει το ενδιαφέρον της Ευρωπαϊκής Ένωσης

• Καθορίζει ότι το πλαίσιο λύσης είναι το Πλαίσιο των ψηφισμάτων του ΟΗΕ

• Η τελευταία παράγραφος της έκθεσης χαρακτηρίζεται ως θετική

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, σύμφωνα με τις πληροφορίες μας, όταν ρωτήθηκε από τον πρόεδρο του ΔΗΚΟ, Νικόλα Παπαδόπουλο για τις αλλαγές που έχουν ζητηθεί σε σχέση με το προσχέδιο της έκθεσης του ΓΓ ΟΗΕ, δήλωσε πως «ζητήσαμε όπως η αναφορά σε “ελληνοκυπριακή διοίκηση” διορθωθεί».

Σ’ ό,τι αφορά τη μη συμπερίληψη της μορφής λύσης του Κυπριακού αυτή φαίνεται να διορθώνεται μέσα από αναφορές σε ψηφίσματα αλλά και συναντήσεις όπως αυτή στο Βερολίνο.

  • Η άτυπη πενταμερής 

Ο Νίκος Αναστασιάδης και ο Αντόνιο Γκουτέρες συζήτησαν και τη νέα προσπάθεια στο Κυπριακό όπου ο μεν Πρόεδρος της Δημοκρατίας έθεσε τις δικές του απόψεις, με τον Γενικό Γραμματέα να αναφέρεται στον σχεδιασμό της άτυπης διάσκεψης. Σύμφωνα με πληροφορίες μας, από την ενημέρωση της πολιτικής ηγεσίας προκύπτει ότι ο Πρόεδρος Αναστασιάδης μετέφερε στον ΓΓ ΟΗΕ τις θέσεις του ως προς το πού πρέπει να εδράζεται η όλη συζήτηση:

· Ανακοινωθέν της 25.11.19

· Στο κοινό ανακοινωθέν της 11.2.14

· Στις συγκλίσεις

· Στα 6 σημεία του πλαισίου του ΓΓ του ΟΗΕ

· Στο «υφιστάμενο σώμα εργασίας»

· Στα Ψηφίσματα του ΣΑ του ΟΗΕ

Θέση του Προέδρου Αναστασιάδη είναι πως όλες οι πλευρές πρέπει να διασαφηνίσουν τις θέσεις τους. Παράλληλα υπέδειξε πως όλοι συμφωνούν με την Αποστολή Καλών Υπηρεσιών για την επανάληψη των διαπραγματεύσεων, αλλά θα πρέπει η Τουρκία –η οποία αμφισβητεί τη βάση των διαπραγματεύσεων– να διευκρινίσει τη θέση της.

  • Το διαδικαστικό μέρος

Το Εθνικό Συμβούλιο ενημερώθηκε χθες και για τον οδικό χάρτη που σκοπεύουν να ακολουθήσουν τα Ηνωμένα Έθνη στη Νέα Υόρκη αλλά και μετά. Ο Γενικός Γραμματέας είπε στον Πρόεδρο Αναστασιάδη ότι σκοπεύει να καλέσει πενταμερή το δεύτερο δεκαπενθήμερο του Φεβρουαρίου. Αυτό που προκύπτει και μέσα από τη συνάντηση Αναστασιάδη-Λουτ είναι πως:

1. Η συνάντηση της Νέας Υόρκης θα ξεκινήσει με δείπνο που θα παραθέσει ο ΓΓ ΟΗΕ προς τους πέντε.

2. Θα ακολουθήσουν χωριστές συναντήσεις με την κάθε πλευρά

3. Την τρίτη ημέρα θα πραγματοποιηθεί κοινή συνάντηση, «ολομέλεια» όπως τη χαρακτήρισε ο ΓΓ ΟΗΕ, των πέντε αντιπροσωπειών.

Η Τζέιν Χολ Λουτ, η οποία πριν ταξιδέψει στην Κύπρο συνάντησε τον Αντόνιο Γκουτέρες ανέφερε (σύμφωνα με την ελληνοκυπριακή πλευρά) πως δεν τίθεται θέμα προϋποθέσεων για τη σύγκληση της πενταμερούς. Παράλληλα υπέδειξε πως δεν πρέπει να δημιουργούνται υπερβολικές προσδοκίες. Ενώ ξεκαθάρισε πως ο ΓΓ ΟΗΕ δεν προτίθεται να λειτουργήσει ως επιδιαιτητής.

Η ειδική απεσταλμένη των Ηνωμένων Εθνών σημείωσε στη συνάντησή της με τον ΠτΔ πως ο ΓΓ θα δει μέσα από τις συναντήσεις της Νέας Υόρκης αν υπάρχει έδαφος για να ξεκινήσουν και πάλι οι διαπραγματεύσεις στο Κυπριακό. Η Τζέιν Χολ Λουτ υπογράμμισε πως υπάρχει διάθεση από μέρους του ΓΓ να ακούσει τις πλευρές για να δει εάν υπάρχει κοινό έδαφος, ή κοινό όραμα.

  • Ανέγνωσε την επιστολή του 

Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης επέλεξε να αναγνώσει την επιστολή του προς τον ΓΓ ΟΗΕ, ημερομηνίας 31.12.2020, χωρίς να τους δώσει αντίγραφο προκειμένου όπως είπε να μη διαρρεύσει. Επιγραμματικά στην επιστολή του ο ΠτΔ (όπως αποκάλυψε από την περασμένη εβδομάδα ο «Φ») αναφέρεται σε Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης.

Διασύνδεση Βαρωσίων με «αεροδρόμιο Τύμπου»: Να μπουν υπό τη διοίκηση των ΗΕ τα Βαρώσια για την επιστροφή των κατοίκων. Το «αεροδρόμιο» της Τύμπου να μπει υπό τη διοίκηση του ΟΗΕ και να λειτουργεί με βάση διεθνές δίκαιο – με ένα FIR.

Διασύνδεση λιμένα Αμμοχώστου με Πρωτόκολλο της Άγκυρας: Να εφαρμοστεί χωρίς διακρίσεις το πρωτόκολλο της Άγκυρας για τα κυπριακά πλοία και να δοθεί πρόσβαση στα τουρκικά λιμάνια και παράλληλα να ανοίξει το λιμάνι της Αμμοχώστου.

Υδρογονάνθρακες: Να γίνει καταπιστευτικός λογαριασμός (escrow account) νοούμενου ότι η Τουρκία θα αναγνωρίσει την κυπριακή ΑΟΖ.

  • Η Λουτ άφησε παράθυρο για αλλαγή των παραμέτρων 

Από τη χθεσινή ενημέρωση του Εθνικού Συμβουλίου προκύπτει ότι η πλευρά των Ηνωμένων Εθνών δεν αποκλείει το ενδεχόμενο αλλαγής των παραμέτρων, εάν αυτό ζητηθεί από τις δύο πλευρές. Στη διάρκεια της συνάντησής του με την Τζέιν Χολ Λουτ, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης, αναφέρουν οι πληροφορίες μας, είχε αναφέρει πως η Λευκωσία είναι «ικανοποιημένη για τις καλές υπηρεσίες όπως εξελίχθηκαν στο Κραν Μοντάνα όπως για παράδειγμα τα έξι σημεία» που είναι ως γνωστό ως Πλαίσιο Γκουτέρες. Σημείωσε ότι η ελληνοκυπριακή πλευρά δεσμεύεται από αυτές τις παραμέτρους.

Η Λουτ ανέφερε από δικής της πλευράς πως εάν οι δύο πλευρές είναι έτοιμες να αλλάξουν αυτές τις παραμέτρους τότε ο ΓΓ ΟΗΕ είναι έτοιμος να το υποστηρίξει. Επίσης η απεσταλμένη των Ηνωμένων Εθνών ανέφερε στον ΠτΔ ότι ο ΓΓ είναι διατεθειμένος να απευθυνθεί στο Συμβούλιο Ασφαλείας και να ζητήσει πιο διευρυμένη ή και διαφορετική εντολή αν του το ζητήσουν οι πλευρές.

Ο ΠτΔ υπέδειξε επίσης ότι η λύση του Κυπριακού πρέπει να σέβεται τις παραμέτρους που έχει θέσει το Συμβούλιο Ασφαλείας. Περαιτέρω υπογράμμισε πως δεν πρέπει να παραγνωρίζονται τα κεφάλαια της ασφάλειας, χωρίς εξαρτήσεις, το εδαφικό κτλ. Γιατί, όπως υπογράμμισε, είναι θεμελιώδη ζητήματα. Επανέλαβε τη θέση της ελληνοκυπριακής πλευράς για ικανοποίηση των τουρκοκυπριακών ανησυχιών αλλά χωρίς να υπονομεύεται η βιωσιμότητα της λύσης.

Διαψεύδει ο Τσίπρας δημοσιεύματα περί συνομιλίας με Αναστασιάδη για ‘χρυσά διαβατήρια’

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: