Άρχισε στο Βιετνάμ το 13ο συνέδριο του Κομμουνιστικού Κόμματος: 1.600 αντιπρόσωποι θα επιλέξουν νέα ηγεσία

Μοτοσικλετιστές μπροστά από πινακίδες για το Συνέδριο του Κομμουνιστικού Κόμματος του Βιετνάμ, στο Ανόι στις 25 Ιανουαρίου 2021. EPA / LUONG THAI LINH μέσω ΚΥΠΕ




Στελέχη του κυβερνώντος Κομμουνιστικού Κόμματος του Βιετνάμ απ’ όλη τη χώρα συγκεντρώθηκαν στο Ανόι για το πρώτο του εθνικό συνέδριο από το 2016, το οποίο άρχισε σήμερα.

Πρόκειται για το 13ο συνέδριο του ΚΚ Βιετνάμ από την ίδρυσή του το 1930 και βασικά ζητούμενα είναι η χάραξη πολιτικής για την επόμενη πενταετία και πέρα καθώς και η ανάδειξη νέας ηγεσίας.

Σε αυτή την κορυφαία κομματική εκδήλωση συμμετέχουν σχεδόν 1.600 αντιπρόσωποι από όλη τη χώρα. Το ομιχλώδες πρωινό σήμερα επισκέφθηκαν το μαυσωλείο του Χο Τσι Μινχ, ιδρυτή και επαναστάτη ηγέτη, όπως είθισται πριν από σημαντικά γεγονότα, πριν αρχίσουν οι εργασίες.

Έπειτα από επανειλημμένα τεστ για να διαφυλαχθεί η συγκριτική επιτυχία της χώρας στην αντιμετώπιση της πανδημίας του κορωναϊού, οι αντιπρόσωποι θα επιλέξουν τις επόμενες εννέα ημέρες τη νέα ηγεσία, σε συνεδριάσεις πίσω από κυρίως κλειστές πόρτες, ώστε να εξασφαλιστεί η καλή πορεία της οικονομίας αλλά και η απήχηση του κόμματος στους πολίτες.

Οι αντιπρόσωποι, οι ξένοι προσκεκλημένοι, το προσωπικό όλων των εγκαταστάσεων όπου θα λάβουν χώρα οι εργασίες και οι εργαζόμενοι στα μέσα ενημέρωσης που καλύπτουν το συνέδριο υποβλήθηκαν σε τεστ για τον SARS-CoV-2 δύο φορές ενόψει της έναρξής του.

Σύμφωνα με τα δεδομένα του υπουργείου Υγείας, συνολικά 10.000 άνθρωποι εξετάστηκαν στο πλαίσιο της προετοιμασίας.

Η πολύ διεξοδική προσέγγιση αυτή συνάδει με τα εξαιρετικά αυστηρά περιοριστικά μέτρα, τα τεστ και την ιχνηλάτηση των επαφών που μέχρι σήμερα επέτρεψαν το Βιετνάμ να έχει καταγράψει πολύ λιγότερες μολύνσεις από τον SARS-CoV-2 και πολύ λιγότερους θανάτους εξαιτίας της COVID-19 από τις περισσότερες άλλες χώρες στον κόσμο (1.500 και 35, αντίστοιχα).

Αυτή η επιτυχία συνέβαλε η οικονομία του Βιετνάμ να ξεπεράσει σε ρυθμό ανάπτυξης τα περισσότερα κράτη της Ασίας το 2020. Η χώρα, όπου ασκεί την εξουσία μια από τις πέντε εναπομείνασες κομμουνιστικές κυβερνήσεις του κόσμου (οι υπόλοιπες είναι αυτές της Κίνας, της Κούβας, του Λάος και της Βόρειας Κορέας) αναμένει μέσο ρυθμό ανάπτυξης 7% του ΑΕΠ την προσεχή 5ετία.

Η νέα κομματική ηγεσία που θα αναδειχθεί στο συνέδριο θα κληθεί να διαχειριστεί μια μεγάλη πρόκληση, την εξισορρόπηση των σχέσεων από τη μια με την Κίνα και από την άλλη με τις ΗΠΑ.

Τα τελευταία χρόνια το Βιετνάμ μετατράπηκε σε εταίρο στρατηγικής σημασίας τόσο για το Πεκίνο, όσο και για την Ουάσινγκτον σε μια παγκόσμια οικονομία όπου οι βεβαιότητες του παρελθόντος διαγράφτηκαν.

Οι υποψήφιοι 

Τους μήνες που προηγήθηκαν, υπήρξε έντονος ανταγωνισμός στο κόμμα για τον μικρό αριθμό των κορυφαίων θέσεων. Επίσημα, το Βιετνάμ έχει τέσσερις ηγετικούς «πυλώνες», τον γενικό γραμματέα του κόμματος, τον πρόεδρο της χώρας, τον πρωθυπουργό και τον πρόεδρο του κοινοβουλίου.

Ο Νουέν Φου Τσάο (Nguyễn Phú Trọng), ο γενικός γραμματέας, που βρίσκεται στο αξίωμα για δύο θητείες, αντιμετωπίζει προβλήματα υγείας, αλλά οι περισσότεροι αναλυτές θεωρούν πως θα παραμείνει για τρίτη θητεία.

Ο Τσάο δεν ήταν στις φωτογραφίες και στα πλάνα που μεταδόθηκαν από την επίσκεψη των αντιπροσώπων στο μαυσωλείο του Χο Τσι Μινχ, ενώ το όνομά του δεν αναφέρθηκε από το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων. Ωστόσο, πήρε μέρος σε συναντήσεις αργότερα.

Αν και η εσωκομματική διένεξη και η εκστρατεία πάταξης της διαφθοράς που ακολούθησε στην κυβέρνηση βάθυναν τις διαχωριστικές γραμμές μεταξύ ανεπίσημων τάσεων στο ΚΚ του Βιετνάμ, οι περισσότεροι αναλυτές προεξοφλούν ότι το 13ο συνέδριο θα εγγυηθεί τη συνέχεια ως προς τη χάραξη οικονομικής, εσωτερικής και εξωτερικής πολιτικής, ότι δηλαδή δεν πρόκειται να υπάρξουν ρήξεις.

Οι επικρατέστεροι υποψήφιοι για τις καίριες θέσεις που κρίνονται στο συνέδριο είναι γνωστοί στους πολιτικούς κύκλους στο Ανόι, αν και επίσημα οι υποψηφιότητες περιβάλλονται από απόλυτη μυστικότητα κατ’ εντολή του κόμματος, για να αποφευχθούν αντιδράσεις και επικρίσεις, στις οποίες ο μηχανισμός δεν δείχνει ακριβώς ανεκτικότητα, ειδικά στα αυστηρά ελεγχόμενα μέσα ενημέρωσης της χώρας.

Με πληροφορίες από Reuters μέσω ΑΠΕ-ΜΠΕ / Ανόι, Βιετνάμ

Ακολουθήστε το HELLAS JOURNAL στο NEWS GOOGLE

Ποινές κάθειρξης σε τρεις δημοσιογράφους στο Βιετνάμ για «προπαγάνδα» κατά του κράτους

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: