Le Monde: Τα φρικτά γεγονότα στο Καπιτώλιο συνιστούν χρήσιμο μάθημα για τις δημοκρατίες

FILE PHOTO: Ανεξέλεγκτοι οπαδοί του Ντόναλντ Τραμπ στο Καπιτώλιο. EPA, JIM LO SCALZO




Κύριο άρθρο που αναρτάται στην ιστοσελίδα της εφημερίδας Le Monde και αναφέρεται στα διδάγματα που μπορεί να εξαχθούν από τα πρόσφατα δραματικά γεγονότα στο Καπιτώλιο.

Η εισβολή των οπαδών του απερχόμενου Αμερικανού Προέδρου, Ντόναλντ Τραμπ, καταδεικνύει οτι η υπόθαλψη αντιδημοκρατικών συμπεριφορών από τους εκλεγμένους ηγέτες είναι μια ολισθηρή οδός, στην οποία είναι επικίνδυνο να ξεκινήσει κανείς να βαδίζει.

Αυτό σύμφωνα με το άρθρο είναι ένα μάθημα που πρέπει να λάβουν όλοι οι ηγέτες των δημοκρατιών που φλερτάρουν με το λαϊκισμό και την παραβίαση του Κράτους Δικαίου. 

Κάποιοι μοιάζουν να το έχουν αντιληφθεί, όπως ο άλλοτε “αδερφός στα όπλα” με τον Donald Trump για το ζήτημα του Brexit,  Βρετανός Πρωθυπουργός Boris Johnson.

To δημοσίευμα στηλιτεύει τη συμπεριφορά της επικεφαλής του Εθνικού Συναγερμού Marine Le Pen, η οποία υπήρξε σταθερά ήπια έναντι των συμπεριφορών του Donald Trump  και υπενθυμίζει ότι άργησε περισσότερο ακόμα κι από τον Vladimir Poutin να αναγνωρίσει την εκλογή του Joe Biden.

Σε άλλο σημείο αναφέρει ότι ο Τσέχος πρωθυπουργός Andrej Babis πολύ σοφά έβγαλε από την Πέμπτη από το προφίλ του στο Twitter το κόκκινο κασκέτο του, πιστό αντίγραφο εκείνου των Τραμπιστών με το σύνθημα «Make America Great Again», βάζοντας στη θέση του μία μάσκα προστασία κατά του Covid.

Εν κατακλείδι το άρθρο επισημαίνει ότι τα πρόσφατα γεγονότα πρέπει να ληφθούν ιδιαιτέρως υπόψη από τα κόμματα που ενδιαφέρονται για τη δημοκρατία, τα οποία, όπως το CDU της Καγκελαρίου Angela Merkel και το κόμμα των Ρεπουμπλικανών, εξακολουθούν να συναινούν στη παροχή προστασίας εκ μέρους της κοινοβουλευτικής ομάδας του ΕΛΚ στο κόμμα του Ούγγρου πρωθυπουργού Viktor Orban, το οποίο έχει τεθεί σε αναστολή αλλά δεν έχει εκδιωχθεί.  “Μέχρι σήμερα, ο κ. Orban δεν έχει καταδικάσει τα γεγονότα στην Ουάσινγκτον”, επισημαίνει το άρθρο.

ΠΗΓΗ: Le MondeEnvahissement du Capitole : une leçon pour les démocraties

«Δολοφονήστε τα ΜΜΕ»: Αυτό είναι ένα από τα συνθήματα που έγραψαν στο Καπιτώλιο οι φίλοι του Τραμπ

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: