Αναίδεια του ολοκληρωτικού Ερντογάν για Καπιτώλιο: Μαύρη κηλίδα για το «λίκνο της δημοκρατίας»

File Photo: Ο πρόεδρος της Τουρκίας Ταγίπ Ερντογάν με τις απαραίτητες τουρκικές σημαίες στο πλάνο. Φωτογραφία Τουρκική Προεδρία




Aιχμές κατά της αμερικανικής πολιτικής με αφορμή τα πρωτόγνωρα γεγονότα στο Καπιτώλιο των ΗΠΑ άφησε ο Τούρκος πρόεδρος, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, εγκαταλείποντας την πολιτική των ίσων αποστάσεων που εξέφρασε την πρώτη ημέρα το υπουργείο των Εξωτερικών του.

Ο Τούρκος πρόεδρος σε δηλώσεις του μετά την προσευχή της Παρασκευής εξέφρασε την ελπίδα η μετάβαση της εξουσίας στον Τζο Μπάιντεν να γίνει ομαλά και ειρηνικά, ώστε η Αμερική να συνεχίσει το δρόμο της.

«Βλέπουμε ότι αντιμετώπισαν ένα περιστατικό που όμοιό του δεν έχει ξανασυμβεί στην ιστορία των ΗΠΑ. Διότι όταν πρόκειται για θεωρίες, οι ΗΠΑ αποκαλούνται το λίκνο της δημοκρατίας, αλλά στην πράξη προκάλεσαν σοκ τα γεγονότα, συγκλονίζοντας όλη την ανθρωπότητα. Και σε μας προκάλεσε εξίσου έκπληξη», δήλωσε με ιδιαίτερο σκωπτικό τρόπο, ενώ υπενθύμισε ότι η στάση των ΗΠΑ σε αντίστοιχα γεγονότα που συνέβησαν στην Τουρκία, όπως κατά το πραξικόπημα και στις διαδηλώσεις στο Γκεζί, ήταν διαφορετική από τη στάση της Άγκυρας τώρα.

«Θυμηθείτε ότι κατά την απόπειρα πραξικοπήματος της 15ης Ιουλίου πόσο σιωπηλοί παρέμειναν και πόσο περίεργα μηνύματα μετέδιδαν τα αμερικανικά μέσα μαζικής ενημέρωσης. Ειδικά, στα γεγονότα στο Γκεζί, θυμηθείτε και πάλι, τί δηλώσεις έκαναν τα αμερικανικά μίντια προς εμάς τους πολιτικούς και τι απειλές διατύπωναν. Αλλά ως πολιτικοί επιδείξαμε υπομονή και η στάση μας τότε ήταν πάντοτε σαφής και ξεκάθαρη, ενώ η στάση των ΗΠΑ ήταν πολύ διαφορετική», τόνισε με νόημα κατηγορώντας τόσο τους Δημοκρατικούς, όσο και τους Ρεπουμπλικάνους.

Η επαναπροσέγγιση χωρών του Κόλπου είναι “πολύ επωφελής” για την περιοχή

Ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν χαιρέτισε σήμερα μια σημαντική εξέλιξη ανάμεσα σε χώρες του Κόλπου και το Κατάρ, που ανακοινώθηκε νωρίτερα αυτή την εβδομάδα, λέγοντας ότι η κίνηση για την αποκατάσταση των σχέσεων και την άρση των περιορισμών είναι «πολύ επωφελής» για την περιοχή.

Η Τουρκία έχει μια στρατιωτική βάση στο Κατάρ και υποστήριξε τη χώρα όταν η Σαουδική Αραβία και άλλες τρεις χώρες του Κόλπου διέκοψαν τις σχέσεις με την Ντόχα στα μέσα του 2017. Την Τρίτη, το Ριάντ ανακοίνωσε ότι οι σχέσεις αυτές θα αποκατασταθούν.

«Η άρση αυτού του εμπάργκο είναι η αρμόζουσα, ιδίως για τον Κόλπο. Είναι πολύ επωφελής», δήλωσε ο Ερντογάν στους δημοσιογράφους. «Ελπίζουμε πως η θέση μας για τη συνεργασία στον Κόλπο θα αναγνωριστεί εκ νέου. Αυτή θα καταστήσει τη συνεργασία στον Κόλπο ισχυρότερη», πρόσθεσε ο Τούρκος πρόεδρος.

Με πληροφορίες από Reuters – AFP μέσω ΑΠΕ-ΜΠΕ, ethnos.gr

Άγκυρα, Τουρκία

Ακολουθήστε το HELLAS JOURNAL στο NEWS GOOGLE

Ιράν: O Αλί Χαμενεΐ απαγόρευσε την εισαγωγή αμερικανικών και βρετανικών εμβολίων κατά του κορωναϊού

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: