Αγαλλίαση στην Ευρώπη: Εχουμε ξανά έναν φίλο στον Λευκό Οίκο δηλώνει η πρόεδρος της Κομισιόν

File Photo: Η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ursula von der Leyen δίνει συνέντευξη τύπου στα ευρωπαϊκά κεντρικά γραφεία στις Βρυξέλλες. EPA, KENZO TRIBOUILLARD
Σε μία δήλωση που ούτε λίγο ούτε πολύ χαρακτηρτίζει, εμμέσως, εχθρό της Ευρώπης τον απερχόμενο Πρόεδρο Τραμπ προχώρησε η επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν επί τη ευκαιρία της ορκωμοσίας του Τζο Μπάιντεν.

«Μετά από τέσσερα μακρά χρόνια, η Ευρώπη έχει και πάλι έναν φίλο στον Λευκό Οίκο», ανέφερε η ντερ Λάιεν αναφέροντας ότι Ευρώπη είναι έτοιμη για μία νέα αρχή με τις ΗΠΑ ενώ χαιρέτισε την πρόθεση της κυβέρνησης Μπάιντεν να επαναφέρει τις ΗΠΑ στην παγκόσμια συμφωνία για το κλίμα.

«Οι οπαδοί του Ντόναλαντ Τραμπ ωστόσο θα παραμείνουν» προειδοποίησε η ντερ Λάιεν «και ίσως δεν θα μπορέσουμε να εξαλείψουμε τις σκοτεινές δυνάμεις από την κοινωνία μας.

Από την πλευρά του ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ μιλώντας ενώπιον του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου σημείωσε: «Θα ήθελα να απευθύνω επίσημα σήμερα, αυτή την ημέρα που αναλαμβάνει καθήκοντα ο Τζο Μπάιντεν, μια έκκληση για να οικοδομήσουμε μαζί ένα νέο ιδρυτικό σύμφωνο για μια πιο ισχυρή Ευρώπη, για πιο ισχυρές Ηνωμένες Πολιτείες και για έναν καλύτερο κόσμο».

«Σήμερα είναι κάτι περισσότερο από μια μετάβαση. Σήμερα είναι μια ευκαιρία για να ανανεώσουμε τη διατλαντική σχέση μας, η οποία υπέφερε πολύ τα τέσσερα τελευταία χρόνια. Στα χρόνια αυτά, ο κόσμος έγινε πιο περίπλοκος, λιγότερο σταθερός και λιγότερο προβλέψιμος», δήλωσε ο Μισέλ.

Σύμφωνα με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, η ΕΕ και οι ΗΠΑ θα πρέπει να εργασθούν πάνω σε πέντε προτεραιότητες — την προώθηση της πολυμερούς συνεργασίας, την καταπολέμηση της Covid-19, την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής, την οικονομική ανάκαμψη με ψηφιακό μετασχηματισμό και τις από κοινού προσπάθειες για την ασφάλεια και την ειρήνη.

Με πληροφορίες από Reuters, ΑΠΕ – ΜΠΕ

Ακολουθήστε το HELLAS JOURNAL στο ΝΕWS GOOGLE

Η Μόσχα δεν είναι εχθρός της Ελλάδας και της Κύπρου διαβεβαιώνει ο Λαβρόφ

Εγγραφή στο δωρεάν newsletter του HellasJournal

* indicates required

Latest of HellasJournal