Θέλουν την έναρξη παράλληλων διαδικασιών για Κυπριακό και ελλαδοτουρκικά: Ρίχνουν σωσίβιο στον Ταγίπ

Ο πρόεδρος της Τουρκίας Ταγίπ Ερντογάν ομιλεί στα μέλη του κόμματος του. Φωτογραφία Τουρκική Προεδρία
Του ΚΩΣΤΑ ΒΕΝΙΖΕΛΟΥ

Έντονο παρασκήνιο βρίσκεται σε εξέλιξη με στόχο την έναρξη, σύντομα, δύο παράλληλων διαδικασιών, για το Κυπριακό και τα ελληνοτουρκικά. Και οι δύο διαδικασίες έχουν λίγο-πολύ «κλειδώσει», θα προχωρούν ταυτόχρονα, αλλά επί του παρόντος δεν φαίνεται να αναβιώνει παλαιότερο σενάριο για πακετοποίηση.

Για λύση, δηλαδή, πακέτο Κυπριακού και ελληνοτουρκικών που διαχρονικά καλοβλέπει η Άγκυρα.

Στα ελληνοτουρκικά έχει συμφωνηθεί η επανέναρξη των διερευνητικών επαφών εντός Ιανουαρίου και αναζητείται υπηρεσιακώς η ημερομηνία για την πρώτη συνάντηση. Στο Κυπριακό η άτυπη Πενταμερής Διάσκεψη, αναμένεται να συγκληθεί αρχές Φεβρουαρίου και οι λεπτομέρειες θα συζητηθούν από την απεσταλμένη του Γ.Γ. του ΟΗΕ, Τζέιν Χολ Λουτ, που αναμένεται στο νησί τον Ιανουάριο.

Καλά ενημερωμένες πηγές σημείωναν πως αυτή η κινητικότητα δεν πρέπει να αποσυνδέεται και με τις προσπάθειες εταίρων μας στην Ευρωπαϊκή Ένωση να αποφύγουν –για μια ακόμη φορά– τη συζήτηση για κυρώσεις κατά της Τουρκίας, που θα γίνει, όπως συμφωνήθηκε, τον Μάρτιο.

  • Δύο διαδικασίες σε εξέλιξη, μια εν πολλοίς τεχνητή κινητικότητα, θα φρενάρει τις όποιες συζητήσεις για κυρώσεις. Στήριξη στην προσέγγιση αυτή της Τουρκίας προσφέρουν εταίροι μας στην Ε.Ε. ( Βερολίνο, Ρώμη, Μαδρίτη, Μισιέλ και Μπορέλ) καθώς και το ΝΑΤΟ.

Είναι πρόδηλο πως εκείνο το οποίο φαίνεται να απασχολεί πρωτίστως την Άγκυρα, είναι η νέα κυβέρνηση στις ΗΠΑ. Μέχρι να υπάρξουν συνεννοήσεις, να φρεσκαριστούν τα κανάλια επικοινωνίας με την κυβέρνηση των Δημοκρατικών, να καταγράψουν προθέσεις, στην κατοχική Τουρκία θεωρούν πως η διπλωματική κινητικότητα της προσφέρει χρόνο και άλλοθι.

Είναι σαφές πως η νέα κυβέρνηση στις ΗΠΑ προκαλεί μια ανησυχία στην Άγκυρα, ωστόσο, ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, θεωρεί πως η κατάσταση θα είναι διαχειρίσιμη.

ΟΛΕΣ ΟΙ ΓΝΩΜΕΣ, ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΚΑΙ ΤΑ ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ ΕΔΩ ΚΑΙ ΕΔΩ

Ακολουθήστε το Hellas Journal στο NEWS GOOGLE

Έχει «ουρά» η ήττα Αθήνας και Λευκωσίας: Η Ε.Ε. άναψε πράσινο φως στην Τουρκία να συνεχίσει τις επεκτατικές πολιτικές της

Εγγραφή στο δωρεάν newsletter του HellasJournal

* indicates required

Latest of HellasJournal


%d bloggers like this: