Πρωτοχρονιά με μέτρα Χριστουγέννων: Προτεραιότητα να ανοίξουν τα σχολεία 8 Ιανουαρίου

Η οδός Ερατοσθένους στολισμένη για τα Χριστούγεννα. ΑΠΕ-ΜΠΕ, ΔΗΜΟΣ ΑΘΗΝΑΙΩΝ, STR




Έκκληση για τήρηση των μέτρων και την Πρωτοχρονιά απηύθυνε σήμερα ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στέλιος Πέτσας, τονίζοντας ότι οι περιορισμοί δεν θα χαλαρώσουν αλλά ούτε και θα αυστηροποιηθούν τις ημέρες της Πρωτοχρονιάς.

  • Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος επανέλαβε ότι προτεραιότητα να ανοίξουν τα σχολεία και σημείωσε ότι εντός της εβδομάδας θα υπάρξει συνάντηση της ηγεσίας του υπουργείου Παιδείας με τους ειδικούς.

Σε ό,τι αφορά τους υπόλοιπους κλάδους, συνέδεσε το άνοιγμά τους με την επανεκτίμηση των επιδημιολογικών δεδομένων και τη μείωση του αριθμού των νοσηλευομένων.

Κατά την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος χαρακτήρισε σπουδαία τη χθεσινή ημέρα, όταν και ξεκίνησαν οι εμβολιασμοί στην Ελλάδα και την Ε.Ε. Όπως τόνισε, το εμβόλιο είναι ο μόνος τρόπος για να τελειώσει οριστικά η περιπέτεια και να ξαναπάρουμε πίσω τις ζωές μας, αλλά και για να πάρει μπρος εκ νέου η οικονομική δραστηριότητα.

                                                    «Άμυνα και αντεπίθεση»

Ο κ. Πέτσας ανέφερε ότι η Ελλάδα τα πήγε καλύτερα συγκριτικά με άλλες χώρες, τόσο στο πρώτο όσο και στο δεύτερο κύμα της πανδημίας. Έκανε δε λόγο για δύο παράλληλες προσπάθειες:

* Άμυνα, με όσα μέτρα απαιτούνται για την ανάσχεση της πανδημίας.
* Αντεπίθεση, με την επιχείρηση «Ελευθερία» για τον εμβολιασμό του πληθυσμού.

Όπως είπε, η επιδείνωση μπορεί να επέλθει πολύ εύκολα ενώ η πτωτική πορεία έρχεται με πιο αργό ρυθμό. Υπογράμμισε επιπλέον ότι απαιτείται ακόμη μεγαλύτερη προσοχή τις ημέρες της Πρωτοχρονιάς και επεσήμανε ότι «δεν επιτρέπεται εφησυχασμός».

Ο κ.Πέτσας διευκρίνισε ότι βαίνουν μειούμενες οι κατειλημμένες κλίνες ΜΕΘ, αλλά απαιτείται επαγρύπνηση. Ενδεικτικά, ανέφερε σε ό,τι αφορά τις κλίνες ΜΕΘ ότι:

Η κάλυψη στην επικράτεια φτάνει το 68%.
Η κάλυψη στην Αττική είναι στο 63%.
Η κάλυψη στη Θεσσαλονίκη είναι στο 91%.

Σε ό,τι αφορά την επιχείρηση «Ελευθερία», σημείωσε ότι πρόκειται για μια πολύ σύνθετη, πολύπλοκη και απαιτητική άσκηση με τη συμμετοχή σχεδόν του συνόλου της Δημόσιας Διοίκησης, των Δήμων, αλλά και -όπου αυτό είναι απαραίτητο- των Ενόπλων Δυνάμεων. Υπενθύμισε επίσης ότι το σχέδιο θα εστιάσει στις ομάδες με την υψηλότερη προτεραιότητα, όπως έχει προταθεί από την Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών.

Ο κ. Πέτσας ανέφερε ότι κάθε πολίτης θα μπορεί να ελέγξει εάν ανήκει σε κάποιες από τις ομάδες προτεραιότητας, είτε εισάγοντας τον ΑΜΚΑ και το Ονοματεπώνυμό του στην ιστοσελίδα http://emvolio.gov.gr και τη web/mobile εφαρμογή, είτε αποστέλλοντας γραπτό μήνυμα (SMS) στον αριθμό 13034. Οι πολίτες που δεν είναι εξοικειωμένοι με τα τεχνολογικά μέσα θα έχουν τη δυνατότητα να κλείσουν ραντεβού με επίσκεψη στα ΚΕΠ ή τα φαρμακεία.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ – ΜΠΕ
Αθήνα, Ελλάδα

 

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: