Πιθανό λοκντάουν σε όλη την Αγγλία λόγω μεταλλαγμένου ιού και πίεσης στο ΕΣΥ

File photo: Έρημη πόλη το Λονδίνο, λόγω της εφαρμογής του λοκντάουν. EPA/FACUNDO ARRIZABALAGA
Το ενδεχόμενο καθολικού λοκντάουν σε όλη την Αγγλία εγείρουν οι σημερινές δηλώσεις της υπουργού Εσωτερικών καθώς οι επιστημονικοί σύμβουλοι της κυβέρνησης του Λονδίνου ανησυχούν για την ταχύτατη διάσωση της νέας μετάλλαξης του κορωναϊού.

Η βρετανική κυβέρνηση θα λάβει «πιο ισχυρά» μέτρα αν τα κρούσματα κορωναϊού συνεχίσουν να αυξάνονται σημαντικά, δήλωσε χαρακτηριστικά σήμερα το πρωί η Υπουργός Εσωτερικών Πρίτι Πατέλ.

Η δήλωσή της ακολουθεί τη χθεσινοβραδινή παρατήρηση του επικεφαλής επιστημονικού συμβούλου της κυβέρνησης σερ Πάτρικ Βάλανς ότι «με βάση τις αποδείξεις αυτός ο ιός μεταδίδεται εύκολα (…) και χρειάζεται απολύτως να διασφαλίσουμε ότι έχουμε σε ισχύ το κατάλληλο επίπεδο περιορισμών».

Αν και επισήμανε ότι η απόφαση για ένα πιθανό lockdown σε όλη την Αγγλία σαν αυτό που ισχύει από την Κυριακή στο Λονδίνο και στη νοτιοανατολική χώρα είναι ζήτημα πολιτικής απόφασης, συμπλήρωσε:

«Νομίζω ότι είναι πιθανό πως θα αυξηθούν οι αριθμοί (κρουσμάτων) αυτού του μεταλλαγμένου στελέχους σε όλη τη χώρα και νομίζω ότι είναι πιθανό επομένως να χρειαστεί εν καιρώ να αυξηθούν τα μέτρα σε ορισμένες περιοχές, όχι να μειωθούν».

  • Ως επόμενη ημερομηνία αξιολόγησης των μέτρων σε κάθε περιοχή της Αγγλίας έχει οριστεί η 30ή Δεκεμβρίου, με πολλά δημοσιεύματα να αναφέρονται σε προοπτική γενικού απαγορευτικού στη χώρα από την Πρωτοχρονιά.

Σοβαρή ανησυχία προκαλεί, εν τω μεταξύ, η μεγάλη αύξηση στον αριθμό των εισαγωγών φορέων της COVID-19 στα νοσοκομεία του Ηνωμένου Βασιλείου, κάτι που αποδίδεται σε μεγάλο βαθμό στο νέο στέλεχος του ιού.

Τη Δευτέρα ανακοινώθηκε πως σε ένα 24ωρο υπήρξαν 2.034 νέες νοσηλείες που ανέβασαν τον αριθμό των ασθενών Covid σε νοσοκομεία στους 18.771.

Στα νοσοκομεία της Αγγλίας μόνο νοσηλεύονται 16.526 ασθενείς της νόσου. Ο αρχίατρος για την Αγγλια καθηγητής Κρις Γουίτι φέρεται να έχει προειδοποιήσει τον Πρωθυπουργό Τζόνσον ότι αν διατηρηθεί ο τρέχων ρυθμός αύξησης των κρουσμάτων, τότε ο αριθμός των 18.974 νοσηλευόμενων φορέων της κορύφωσης του πρώτου κύματος της πανδημίας στις 12 Απριλίου θα ισοφαριστεί έως την παραμονή της Πρωτοχρονιάς.

Στα νοσοκομεία του Λονδίνου οι νοσηλευόμενοι φορείς έχουν φτάσει τους 2.960, έχοντας αυξηθεί κατά 68% σε δύο εβδομάδες.

Εκπρόσωπος του εθνικού συστήματος υγείας NHS δήλωσε ότι τα νοσοκομεία θα χρειαστούν «αποφασιστική δράση» από την κυβέρνηση ώστε να καταφέρουν να αντιμετωπίσουν την πανδημία και να διεξαγάγουν απρόσκοπτα το πρόγραμμα εμβολιασμού.

Με πληροφορίες από ΚΥΠΕ/Θανάσης Γκαβός/ΓΧΡ
Λονδίνο, Βρετανία

Ακολουθήστε το Hellas Journal στο GOOGLE NEWS

Κατεβασμένα τα ρολά στη Μεγάλη Βρετανία: Συναγερμός, αλλά και πανικός, από τον μεταλλαγμένο ιό

Εγγραφή στο δωρεάν newsletter του HellasJournal

* indicates required

Latest of HellasJournal


%d bloggers like this: