Ο άνθρωπος «κλειδί» της Αμερικανικής Εξωτερικής Πολιτικής θα είναι ο “ήρεμος” Άντονι Μπλίνκεν

Ο νέος υπουργός Εξωτερικών, Άντονι Μπλίνκεν. EPA, OFFICE OF THE PRESIDENT ELECT / HANDOUT




Του ΓΙΩΡΓΟΥ ΔΗΜΗΤΡΟΠΟΥΛΟΥ(*)

Η επικράτηση του Τζο Μπάιντεν έναντι του Προέδρου Ντόναλντ Τραμπ ανακούφισε τον Δυτικό κόσμο που παρακολούθησε με αγωνία το εκλογικό θρίλερ του Νοεμβρίου.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση ύστερα από τέσσερα χρόνια ψυχρών σχέσεων με τις Ηνωμένες Πολιτείες, μπορεί επιτέλους να ποντάρει ξανά στην υπερδύναμη. Δεν ισχύει όμως το ίδιο για τα έθνη που διοικούνται από αυταρχικά καθεστώτα, όπως η Τουρκία.

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον έχουν οι επιλογές του νέου προέδρου των ΗΠΑ όσον αφορά την επερχόμενη διακυβέρνηση του. Όπως είναι λογικό, οι προβολείς στράφηκαν στον νέο επικεφαλής του Στέιτ Ντιπάρτμεντ. Ο άνθρωπος «κλειδί» της Αμερικανικής Εξωτερικής πολιτικής θα είναι ο Άντονι Μπλίνκεν.

Ο κ.Μπλίνκεν είναι ένας πολύ έμπειρος πολιτικός, ο οποίος έχει συνεργαστεί ξανά στο παρελθόν με τον Τζο Μπάιντεν. Το 2009 έως το 2013 ήταν ο σύμβουλος εθνικής ασφάλειας του τότε Αντιπροέδρου των ΗΠΑ ενώ την διετία 2015-2017 ήταν αναπληρωτής υπουργός εξωτερικών.

  • Αξίζει να σημειωθεί ότι ο νέος  ΥΠΕΞ έχει εργαστεί σε σημαντικά γραφεία που αφορούν τις διεθνείς σχέσεις και την εξωτερική πολιτική τόσο στην διακυβέρνηση Μπιλ Κλίντον όσο και στου Τζόρτζ Γ. Μπους. Με το πέρας της θητείας του Μπαράκ Ομπάμα εργαζόταν ως αναλυτής του CNN.

Αρχικά, όπως ο Τζο Μπάιντεν, έτσι και ο Άντονι Μπλίνκεν, είναι γνώστης της κατάστασης που επικρατεί στην Ανατολική Μεσόγειο. Φυσικά σε καμία περίπτωση δεν περιμένουμε να τον δούμε σε ρόλο τιμωρού του Ερντογάν, όπως πολλοί θα θέλαμε, αλλά μπορούμε να είμαστε σίγουροι ότι αυτή τη φορά θα υπάρξει αμεροληψία και ίσες αποστάσεις, όπως έγινε την περίοδο Ομπάμα.

Ο Μπλίνκεν θα αναλάβει καθήκοντα έχοντας αποδοκιμάσει τις προκλητικές ενέργειες του Τούρκου προέδρου στην Μεσόγειο, την μετατροπή της Αγιάς Σοφιάς σε τζαμί ενώ θα πρέπει να αναλογιστούμε και την αρνητική στάση του προς τον ηγέτη του ψευδοκράτους της Βόρειας Κύπρου και τις απόψεις του περί λύσης δύο κρατών. Έτσι, νέος ΥΠΕΞ κάνει αισθητή την παρουσία του πριν καν αναλάβει τα επίσημα καθήκοντά του.

Αυτό που πρέπει να τονίσουμε είναι ότι ο Μπλίνκεν θέλει να εστιάσει σε πολύ πιο σημαντικά πράγματα, από το να ασχολείται με τον ταραξία Ερντογάν. Από την μια υπάρχει η Κίνα που ευθύνεται για το ξέσπασμα της πανδημίας και που έχει απλώσει τα πλοκάμια της σε ολόκληρο τον κόσμο, ελέγχοντας με ύπουλο τρόπο το 40% του παγκόσμιου εμπορίου, και από την άλλη υπάρχουν οι απειλές περί πυρηνικού πολέμου από χώρες της Μέσης Ανατολής. Επιπροσθέτως, υπάρχει η σκιά της Ρωσίας, που τρίβει τα χέρια της με την έκρυθμη κατάσταση που επικρατεί στη Μεσόγειο. Ο Μπλίνκεν θα λειτουργήσει ως πυροσβέστης αυτών των καταστάσεων ενώ θα καταστήσει σαφές στην Μόσχα ότι η περίοδος χάριτος και οπισθοχώρησης από πλευράς Ουάσιγκτον τελείωσε.

Αυτή τη στιγμή λοιπόν, στην πολυτάραχη γωνιά του πλανήτη, υπάρχει η συμμαχία Ελλάδας, Κύπρου και Ισραήλ, η οποία αποτελεί πυλώνας σταθερότητας και ευημερίας.

  • Ο νέος επικεφαλής του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, ναι μεν θα ακούσει τα «θέλω» του Τούρκου ηγέτη, όμως θα ακούσει επιτέλους και αυτά που πρέπει να πει η Ελληνική πλευρά. Ο Μπάιντεν δεν θα κυβερνήσει με το συναίσθημα όπως έκανε ο Τραμπ, ούτε εκβιάζεται από ηγέτες των «παζαριών». Η εντολή είναι ξεκάθαρη, χαμηλοί τόνοι αλλιώς σκληρές κυρώσεις που θα «ματώσουν» τον σουλτάνο.

Ακόμη ένα ζήτημα που θα κληθεί να αντιμετωπίσει ο κ.Μπλίνκεν είναι οι σχέσεις των ΗΠΑ με το Ηνωμένο Βασίλειο. Ο Μπόρις Τζόνσον ηγήθηκε της αντιευρωπαϊκής ατζέντας και τώρα σε μια κρίσιμη περίοδο καλείται να βγει εκτός της Ένωσης με άτακτο τρόπο καθώς δεν έχει επιτευχθεί κάποια συμφωνία με τις Βρυξέλλες.

Δεδομένου ότι ο Μπάιντεν θέλει να αποκαταστήσει τις γέφυρες με την Ε.Ε, δεν μπορεί σε καμία περίπτωση να υποστηρίξει την κυβέρνηση των «Tories». Συν τοις άλλοις, οι ΗΠΑ επιθυμούν χαλάρωση των συνόρων μεταξύ Ηνωμένου Βασιλείου και Ιρλανδίας, όχι αυστηρότερα μέτρα. Ο Άντονι Μπλίνκεν έχει να διαχειριστεί ένα πολυσύνθετο ζήτημα καθώς θα πρέπει να υπενθυμίσει στον μακρινό  συγγενή των ΗΠΑ ότι δεν κυβερνά πλέον ο Τραμπ που υποστήριξε το Brexit και πως οι λαϊκίστικες πολιτικές από εδώ και πέρα δεν έχουν χώρο στο τραπέζι.

Συνοψίζοντας, ο Άντονι Μπλίνκεν είναι η τρανή απόδειξη ότι η υπερδύναμη επιστρέφει ισχυρότερη, ύστερα από μια περίοδο αδράνειας. Από τις 20 Ιανουαρίου, η εξωτερική πολιτική των ΗΠΑ δεν θα είναι πλέον στον αυτόματο πιλότο. Οι παρεμβάσεις θα είναι ουσίας και όχι πυροτεχνήματα όπως είχαμε συνηθίσει τα προηγούμενα χρόνια. Το πιο σημαντικό όμως είναι, ότι τόσο ο πλανητάρχης όσο και ο νέος ΥΠΕΞ θα έχουν κοινή γραμμή, εν αντιθέσει με τους προκατόχους τους.

Γιώργος Δημητρόπουλος σπουδάζει δημοσιογραφία και είναι Opinion Writer στην Hellas Journal

  • Τα σχόλια που δημοσιεύονται στην ιστοσελίδα μας εκφράζουν απαραίτητα τους συγγραφείς. Η ιστοσελίδα μας δεν λογοκρίνει τις γνώμες κανενός.

ΟΛΕΣ ΟΙ ΓΝΩΜΕΣ, ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΚΑΙ ΤΑ ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ ΕΔΩ ΚΑΙ ΕΔΩ

Ακολουθήστε το Hellas Journal στο NEWS GOOGLE

Ο Τζο Μπάιντεν θα κληρονομήσει «καμμένη γη»: Αποστολή του η ανοικοδόμηση του έθνους

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: