“Μουδιασμένοι” οι Ευρωπαίοι: Δυστυχώς αδυνατούν να εξεύρουν κοινό έδαφος τα κράτη-μέλη για την Τουρκία

FILE PHOTO: Γενική άποψη από τις εργασίες συνόδου κορυφής της Ε.Ε στις Βρυξέλλες. JOHN THYS, POOL.




Τα κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης δεν μπορούν να βρουν κοινό έδαφος για να απαντήσουν στην κλιμακούμενη κατάσταση με την Τουρκία εν όψει της επικείμενης κρίσιμης Συνόδου Κορυφής, σύμφωνα με πληροφορίες του δικτύου Euractiv (κείμενο Sarantis Michalopoulos).

«Τα συναισθήματα στις Βρυξέλλες είναι μουδιασμένα», ανέφεραν διπλωματικές πηγές στο δίκτυο την Παρασκευή (4 Δεκεμβρίου).

Θεωρητικά, η Σύνοδος Κορυφής του Δεκεμβρίου είναι η προθεσμία που θέτουν οι ηγέτες της ΕΕ για να δώσουν στην Άγκυρα χρόνο για αποκλιμάκωση και για να κινηθεί προς μια θετική ατζέντα σε σχέση με την Ευρώπη. Οι ίδιες πηγές παραδέχθηκαν ότι όλοι γνωρίζουν ότι η Τουρκία δεν έκανε τίποτε θετικό για να βελτιώσει τις πιθανότητές της στη Σύνοδο. Ορισμένα κ-μ εντούτοις είναι επιφυλακτικά στην επιβολή κυρώσεων κατά της Άγκυρας.

Με επικεφαλής τη Γερμανία, μια ομάδα χωρών (Ιταλία, Ισπανία, Μάλτα) επικαλείται μια σειρά επιχειρημάτων κατά της επιβολής κυρώσεων όπως η επιστροφή του Oruç Reis στην Τουρκία ή πιέζει για μια προσέγγιση ‘βλέποντας και κάνοντας’, σύμφωνα με την οποία η αντίδραση της Ευρώπης πρέπει να ευθυγραμμιστεί με τη στάση της νέας αμερικανικής κυβέρνησης απέναντι στην Τουρκία. Επιπλέον, ιδίως στο Βερολίνο, οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής υποστηρίζουν ότι πρέπει επίσης να ληφθεί υπόψη ο ρόλος της Τουρκίας στο μεταναστευτικό.

Ένα άλλο επιχείρημα είναι ο ρόλος του διμερούς μηχανισμού αποκλιμάκωσης του ΝΑΤΟ που θεσπίστηκε την 1η Οκτωβρίου.

Στην Αθήνα, οι επικριτές προτείνουν ότι ο μηχανισμός αυτός είναι πρακτικά χαμηλής αξίας και προφανώς η Ελλάδα ήταν υπό τεράστια πολιτική πίεση για να τον δεχτεί. Καλά ενημερωμένες πηγές ανέφεραν στο δίκτυο ότι κατά την τελευταία Σύνοδο, η Γερμανία απέρριψε ελληνική πρόταση για επιβολή κυρώσεων, την επόμενη φορά που η Τουρκία προβεί σε νέα προκλητική ενέργεια. Αντ ‘ αυτού, η Γερμανία επικαλέστηκε τον μηχανισμό αποκλιμάκωσης του ΝΑΤΟ ως κατάλληλο μέτρο σε περίπτωση νέας ελληνοτουρκικής αντιπαράθεσης.

Στη Μαδρίτη, οι αναλυτές εκτιμούν ότι «θα επικρατήσει η realpolitik».

«Η Τουρκία είναι ένας από τους βασικούς εμπορικούς εταίρους της Ισπανίας. Η Ισπανία αύξησε τις επενδύσεις της στην Τουρκία από το 2012 έως το 2019 κατά 3 έως 4% ετησίως. Η Τουρκία είναι ένας από τους κύριους εξαγωγικούς προορισμούς ισπανικών αυτοκινήτων και άλλων μεταλλουργικών πόρων, ενώ η Τουρκία εξάγει μεγάλη ποσότητα κλωστοϋφαντουργικών προϊόντων στην Ισπανία», σύμφωνα με τις πηγές.Αυτές οι χώρες, σύμφωνα με τις πηγές, θα προτιμούσαν να αναβάλουν το ακανθώδες ζήτημα μέχρι την επόμενη Σύνοδο του Μαρτίου.

Η Πορτογαλία, η οποία θα αναλάβει την εκ περιτροπής προεδρία της ΕΕ μετά τη Γερμανία, διατηρεί χαμηλό προφίλ στο θέμα, με τους επικριτές να θεωρούν ότι η Λισαβόνα δεν θέλει να κληρονομήσει την “καυτή πατάτα” της Τουρκίας. Όσον αφορά τον ηγέτη της Βουλγαρίας, γνωστό ως στενό φίλο του Erdogan, πηγές ανέφεραν ότι η αντίδρασή του είναι απρόβλεπτη.

Μια άλλη ομάδα χωρών πιέζει για αυστηρότερη στάση της ΕΕ. Μαζί με την Ελλάδα και τη Γαλλία βρίσκονται η Κύπρος, η Αυστρία, η Σλοβενία και η Σλοβακία.

Οι πηγές δεν αποκλείουν “ελαφρές κυρώσεις” παρόμοιες με αυτές που επιβλήθηκαν στην Άγκυρα λόγω των παράνομων γεωτρήσεων φυσικού αερίου στα ανοιχτά της Κύπρου. Το καλύτερο σενάριο σύμφωνα με την Αθήνα, θα ήταν οι ηγέτες της ΕΕ να δώσουν εντολή στον Josep Borrell να καταλήξει σε κατάλογο «γραπτών κυρώσεων» σε περίπτωση που η Τουρκία συνεχίσει την κλιμάκωση. Ωστόσο, σε αυτή τη Σύνοδο δεν θα εγκριθεί ένας νέος γραπτός κατάλογος κυρώσεων.

Πηγές ανέφεραν ότι ένας τέτοιος κατάλογος θα μπορούσε να υιοθετηθεί σε ΣΕΥ τον Ιανουάριο, αλλά είναι πολύ πιθανό ότι θα συζητηθεί στη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ του Μαρτίου. Στην πράξη, αυτό θα σημαίνει τη χορήγηση στην Άγκυρα μιας άλλης περιόδου χάριτος.

Επιπλέον, πηγές αναφέρουν ότι προς το παρόν πραγματοποιούνται διπλωματικές προσπάθειες προκειμένου να εξαχθούν συμπεράσματα για την Τουρκία πριν από τη Σύνοδο Κορυφής, καθώς υπάρχουν φόβοι ότι το βέτο που Ουγγαρίας και Πολωνίας για το Ταμείο ανάκαμψης και το αδιέξοδο του Brexit πιθανότατα θα επισκιάσουν τη συζήτηση για την Τουρκία.

Τέλος, πληροφορίες του δικτύου αναφέρουν ότι η πρωτοβουλία Michel για μια πολυμερή Διάσκεψη για την αν. Μεσόγειο, με συμμετοχή όλων των εταίρων της περιοχής εκτός ΕΕ, προφανώς αποτυγχάνει, με την Αίγυπτος, βασικό παίκτη στην περιοχή, να αρνείται να καθίσει στο ίδιο τραπέζι με την Τουρκία.

ΠΗΓΗ: Euractiv, Sarantis Michalopoulos, EU countries feel ‘numb’ about Turkey ahead of critical EU summit

Ανταποκρίσεις από την Ελλάδα: Η καλή δημοσιογράφος Helena Smith μιλάει για τα τριάντα χρόνια της καριέρας της

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: