Ανταποκρίσεις από την Ελλάδα: Η καλή δημοσιογράφος Helena Smith μιλάει για τα τριάντα χρόνια της καριέρας της

Το δημοσίευμα της εφημερίδας Guardian για τη δημοσιογράφο Helena Smith. Στη φωτογραφια με τον Μανώλη Γλέζο. Φωτογραφία via Guardian




Με τίτλο: “Ανταποκρίσεις από την Ελλάδα: Η χώρα έχει γίνει πρότυπο αντοχής” και υπότιτλο: “Η Helena Smith για τα 30 χρόνια  ως ανταποκρίτρια στην Ελλάδα. Έχει συναντήσει ήρωες της αντίστασης, την έχει αναφέρει ο Ομπάμα και έχει παρακολουθήσει τη Χρυσή Αυγή”, δημοσιεύεται συνέντευξη της δημοσιογράφου, με θέμα την Ελλάδα, στην εφημερίδα The Guardian.

Στο ερώτημα ποιες δυσκολίες συνάντησε ως δημοσιογράφος στη Ελλάδα, σημειώνει ότι “το να γράφεις για τους Έλληνες και την Ελλάδα έχει τους κινδύνους του. Η προσλαμβανόμενη κριτική -αν και αυτό έχει καταλαγιάσει – διεγείρει συζητήσεις και στηλίτευση. Το μακεδονικό ζήτημα, θέματα ταυτότητας και εθνοτικών και θρησκευτικών μειονότητες, είναι ζητήματα εξαιρετικά ευαίσθητα, όπως και ο εμφύλιος πόλεμο του 1946-49 και τα ταραχώδη γεγονότα που προηγήθηκαν. Μια φυσική καχυποψία έναντι των ξένων, που πηγάζει από τις δεκαετίες ξένης ανάμειξης, έχει οπωσδήποτε παίξει τον ρόλο της”.

Χαρακτηριστικά η Smith αναφέρει το επεισόδιο με δεξιά εφημερίδα, που σχολιάζοντας δικό τους άρθρο σχετικά με την αντιπαλότητα Θεσσαλονίκης-Αθήνας, έγραψε στο πρωτοσέλιδο: “Η Guardian και το Foreign Office τεμαχίζουν τη χώρα μας”. Αναφέρει επίσης ότι την εποχή του Ανδρέα Παπανδρέου είχε λάβει απειλητικά για τη ζωή της μηνύματα.

  • Ως καλύτερα σημεία στην καριέρα της αναφέρει τη γνωριμία της με  αρκετούς σύγχρονους ήρωες, όπως τον Μανώλη Γλέζο “τον άνθρωπο που συνδυάζει την ταπεινότητα και την αντοχή με εξαιρετική πίστη  και διανοητική δύναμη και τον Barack Obama που ενέταξε σε ομιλία του, ένα κομμάτι που δική της συνέντευξη στην οποία, υπάλληλος της περιφέρειας Αττικής, μιλάει για τη βοήθεια που πρέπει να δοθεί στους μετανάστες, στο όνομα της ανθρωπιάς.

Αναφερόμενη  στην εποχή της κρίσης, όταν μια χαοτική έξοδος από την ευρωζώνη, έμοιαζε αναπόφευκτη και η οποία έφθασε σε κορύφωση το 2015, όταν ο ΣΥΡΙΖΑ είχε υποσχεθεί να “σβήσει” τα μέτρα λιτότητας και προκήρυξε δημοψήφισμα, σημειώνει:

“Ήταν δύσκολο να αναγνωρίσω τη χώρα που αγαπώ. Είχε μετατραπεί σε μια τεράστια πληγή… μια δεκαετία μετά του Ολυμπιακούς Αγώνες του 2004, οι μεσαίες τάξεις στις περιοχές κάτω από την Ακρόπολη δυσκολεύονταν να εξασφαλίσουν τροφή. Αυξήθηκε η ανεργία και μαζί της, η πείνα και οι άστεγοι. Αν και με ματαιωμένες προσδοκίες, οι Έλληνες έδειξαν ένα αξιοθαύμαστο ψυχικό σθένος και έγιναν το πρότυπο αντίστασης, και αντοχής της εποχής μας. 

Για τη Χρυσή Αυγή σημειώνει ότι ήταν έκπληξη η άνοδός της και δείχνει την ικανότητα των ακραίων να εκμεταλλεύονται τον θυμό και την απόγνωση, που βοηθήθηκαν από την άφιξη εκατοντάδων χιλιάδων μεταναστών, εν μέσω κρίσης. Επίσης έλαβε ανεκτίμητη υποστήριξη από συμπαθούντες στην Αστυνομία  και τις υπηρεσίες Ασφαλείας. 

Η αντίστροφη μέτρηση για τη Χρυσή Αυγή ξεκίνησε με τη δολοφονία του δημοφιλούς τραγουδιστή Παύλου Φύσσα και τη δουλειά που έκαναν οι γυναίκες δικαστές, που ανέλαβαν να ενώσουν την υπόθεση.

  • Τον Ιούλιο του 2019, όταν η Ελλάδα είχε ήδη περάσει έναν χρόνο κανονικότητας μετά την έξοδο από τα προγράμματα διάσωσης, η κεντροδεξιά Νέα Δημοκρατία, κέρδισε πίσω τους δυσαρεστημένους ψηφοφόρους, παίζοντας και η ίδια αναίσχυντα το χαρτί του εθνικισμού” σημειώνει.

Θεωρεί ότι ακροδεξιοί εθνικιστές μπορεί και πάλι να ισχυροποιηθούν αν επεκταθούν οι καταστροφικές συνέπειες της πανδημίας ή αν μετανάστες και πρόσφυγες, αρχίσουν και πάλι να φθάνουν μαζικά στις ακτές της Ελλάδας.

Το δημοσίευμα αναφέρει ότι οι εφημερίδες Guardian και Observer είναι μεταξύ των λίγων ΜΜΕ που διατηρούν ανταποκριτή στην Αθήνα και μαζί με την Manchester Guardian, δημοσιεύουν ελληνικά θέματα από την εποχή της ελληνικής επανάστασης. 

Και οι δύο εφημερίδες στο όνομα της “πολιτιστικής δικαιοσύνης” υποστηρίζουν σταθερά τον επαναπατρισμό των μαρμάρων του Παρθενώνα στην Αθήνα.

ΠΗΓΗ: The Guardian, Reporting from Greece: ‘This country has become a poster child for resilience

Διένεξη της Ε.Ε. με την Τουρκία: Ο Μάας επιτέλους παραδέχεται την αποτυχία των μεσολαβητικών προσπαθειών

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: