“Μαλακές” οι κυρώσεις στην Τουρκία, αλλά το μήνυμα είναι σκληρό: Προς επαναπροσέγγιση με τη Δύση ή τελική κατάρρευση;

Ο Τούρκος Πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν (Κ) ανάμεσα σε στελέχη του κόμματός του. Πηγή: Τουρκική Προεδρία




Με αφορμή την επιβολή αμερικανικών κυρώσεων στην Τουρκία, το δημοσίευμα της εφημερίδας Financial Times αναλύει το πιθανό μέλλον των αμερικανοτουρκικών σχέσεων. Οι ξένοι επενδυτές αντέδρασαν με ανακούφιση, μετά την ανακοίνωση των κυρώσεων των ΗΠΑ κατά της Τουρκίας, για την αγορά των ρωσικών πυραύλων, S-400.

Το δημοσίευμα υπογράφουν οι Laura Pitel (Άγκυρα) και Katrina Manson (Ουάσιγκτον).

“Οι κυρώσεις ήταν πολύ μαλακές» αναφέρει στην εφημερίδα ο Gilles Seurat, διαχειριστής περιουσιακών στοιχείων, με έδρα το Παρίσι.

Όμως η απόφαση και μόνο να επιβληθούν κυρώσει σε σύμμαχο του ΝΑΤΟ δείχνει τη βαθιά ένταση στις σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών και υπενθυμίζει το ακανθώδες ζήτημα εξωτερικής πολιτικής, που θα κληρονομήσει η επερχόμενη διοίκηση του Τζον Μπάιντεν.

Ακόμη και αν ο άμεσος οικονομικός αντίκτυπος των κυρώσεων είναι περιορισμένος, εντούτοις απειλούν τον αναπτυσσόμενο αμυντικό τομέα της Τουρκίας, για τον οποίον ο Πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν δηλώνει υπερήφανος.

Η Τουρκία παράγει σήμερα τεθωρακισμένα οχήματα, άρματα μάχης, ελικόπτερα και οπλισμένα μη επανδρωμένα αεροσκάφη, που όμως για όλα χρειάζονται εξαρτήματα από το εξωτερικό, όπως ηλεκτρονικό εξοπλισμό και ανιχνευτές. Πολλοί προειδοποιούν ότι οι ξένες εταιρείες θα διστάζουν να προχωρήσουν σε συνεργασίες με την Τουρκία, εξαιτίας των αμερικανικών κυρώσεων.

Αυτό σημαίνει ότι η Τουρκία θα επιδιώξει την άρση των κυρώσεων. Και όντως υπάρχουν ενδείξεις ότι ο Erdogan, που έχει χρησιμοποιήσει σκληρή γλώσσα κατά των ΗΠΑ, μετά την εκλογή Biden, έχει ρίξει τους τόνους. Όμως δεν είναι ξεκάθαρο, αν ο τούρκος Πρόεδρος θα προχωρήσει στους συμβιβασμούς που θα του ζητηθούν, προκειμένου να γίνει η άρση των κυρώσεων.

Ο Daniel Fried, πρώην ανώτερος αξιωματούχος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ δήλωσε ότι η διοίκηση Biden θα πρέπει να σχεδιάσει ένα νέο ξεκίνημα στις σχέσεις με την Τουρκία. Όμως θα πρέπει να το θέλει και ο Erdogan. Συμπλήρωσε ότι οι κυρώσεις του Ντόναλντ Τραμπ είναι έτσι σχεδιασμένες ώστε να πιέσουν τον Erdogan, χωρίς όμως να προκαλέσουν ρήξη.

Η Τουρκία θα μπορούσε να δεσμευτεί να μην κάνει ποτέ χρήση των ρωσικών πυραύλων, όμως «αν οι Τούρκοι παραμείνουν αδιάλλακτοι και δεν δέχονται να συμβιβαστούν, ακόμη και όσοι τους υποστηρίζουν θα βρεθούν σε δύσκολη θέση» δηλώνει ο Aaron Stein, τουρκολόγος στο Foreign Policy Research Institute της Φιλαδέλφειας. 

Υπάρχουν επίσης και άλλα εμπόδια στις σχέσεις των δύο χωρών. Για παράδειγμα στη Συρία, η Ουάσιγκτον υποστηρίζει τους κούρδους μαχητές, τους οποίους η Τουρκία θεωρεί κίνδυνο για την εθνική της ασφάλεια. Επίσης η κρατική τουρκική τράπεζα Halkbank, τον  Μάρτιο θα πάει σε δίκη, με την κατηγορία ότι παραβίασε τις αμερικανικές κυρώσεις κατά του Ιράν. Ο Biden έχει κατηγορήσει στο παρελθόν τον Erdogan για αυταρχισμό και έχει υποσχεθεί ότι θα κάνει τα ανθρώπινα δικαιώματα προτεραιότητά του. Τέλος το αμερικανικό Κογκρέσου είναι εχθρικό προς τον Erdogan.

Όμως όσοι υποστηρίζουν την επανοικοδόμηση των σχέσεων, επιμένουν ότι περισσότερα θα είναι τα κέρδη αν βελτιωθούν οι σχέσεις με την Τουρκία, καθώς η χώρα είναι στρατηγικής σημασίας για τη Δύση.

Πολλοί αναλυτές πιστεύουν ότι οι τούρκος Πρόεδρος, ως πραγματιστής θα επιδιώξει βελτίωση των σχέσεων με της ΗΠΑ. Όμως όπως σημειώνει ο Soner Cagaptay, του Washington Institute for Near East Policy, η θητεία Biden μπορεί να ξεκινήσει με μια επαναπροσέγγιση, όμως οι αγεφύρωτες διαφορές, μπορεί τελικά να οδηγήσουν σε τελική κατάρρευση.

ΠΗΓΗ: Financial Times, Laura Pitel (Άγκυρα) και Katrina Manson (Ουάσιγκτον) – Investor relief at ‘mild’ Turkey sanctions masks trouble with US

Ο Ερντογάν βρίσκεται σε τροχιά σύγκρουσης όχι μόνο με τους γείτονές του αλλά και με το σύνολο των συμμάχων του στο ΝΑΤΟ

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: