Κρίσιμοι οι επόμενοι τρεις μήνες για την Ελλάδα: Προσοχή για να ξαναπάρουμε τις ζωές μας πίσω…

Κόσμος παρακολουθεί απο τον δρόμο μουσικούς να παίζουν από τα μπαλκόνια τους στη γειτονιά της Αλεξάνδρου Σβώλου στη Θεσσαλονίκη, Τετάρτη 30 Δεκεμβρίου 2020. ΑΠΕ-ΜΠΕ, ΑΧΙΛΛΕΑΣ ΧΗΡΑΣ




Κρίσιμοι θεωρούνται οι επόμενοι δύο τρεις μήνες για την πορεία της πανδημίας, και το ευτυχές γεγονός της έναρξης των εμβολιασμών δεν μπορεί να εκληφθεί ως σήμα χαλαρότητας και μη εφαρμογής των μέτρων.

Τα παραπάνω ανέφεραν κατά την ενημέρωση για την πορεία της επιδημίας, ο υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας και ο παθολόγος-λοιμωξιολόγος, πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας Λοιμώξεων και μέλος της επιτροπής εμπειρογνωμόνων, Παναγιώτης Γαργαλιάνος.

Επίσης, ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Μιχάλης Χρυσοχοΐδης προανήγγειλε ελέγχους και μπλόκα παντού, την παραμονή και ανήμερα της Πρωτοχρονιάς.

Την ίδια στιγμή: Σε 942 ανέρχονται τα νέα κρούσματα κορωνοϊού στη χώρα το τελευταίο 24ωρο, σύμφωνα με την ενημέρωση του ΕΟΔΥ.

Κατά το ίδιο διάστημα, κατεγράφησαν 58 θάνατοι, με τον αριθμό των νεκρών από την εμφάνιση της πανδημίας να φτάνει τους 4.788. Παράλληλα, σε 443 ανέρχονται οι διασωληνωμένοι ασθενείς στις ΜΕΘ.

Απομένουν οι επόμενοι μήνες για να μπορέσει να εμβολιαστεί μεγάλο κομμάτι του πληθυσμού, και η όλη διαδικασία θα γίνει με διαφάνεια, με τάξη, με σοβαρότητα και σχέδιο, είπε ο υπουργός. Υπάρχουν δείκτες που πάνε καλύτερα, ανέφερε, “αλλά αυτό δεν πρέπει να μας κάνει να εφησυχάζουμε. Η προσπάθεια που κάναμε όλοι μαζί, έχει δημιουργήσει καλύτερα μετρήσιμα αποτελέσματα”.

Αναφέρθηκε στον μεγάλο κίνδυνο που αντιμετωπίζουμε τους επόμενους δύο με τρεις μήνες και έφερε ως παράδειγμα τον Γερμανό ομόλογό του, που δήλωσε μετά το ρεκόρ θανάτων στην Γερμανία σήμερα, ότι είμαστε πολύ μακριά από την επιστροφή στην κανονικότητα και θα πρέπει να ζήσουμε τους επόμενους δύο με τρεις μήνες σε δύσκολες συνθήκες.

  • Βρισκόμαστε σε μια κρίσιμη καμπή της πανδημίας

“Βρισκόμαστε σε μια κρίσιμη καμπή της πανδημίας”, είπε ο κ. Γαργαλιάνος. Από την μια έχουμε το ελπιδοφόρο και ιδιαίτερα ενθαρρυντικό μήνυμα ότι έχουμε εμβόλια, τα οποία έχουν υψηλότατη αποτελεσματικότητα και πολύ καλή ασφάλεια. Μέχρι όμως να πετύχουμε τον στόχο της συλλογικής ανοσίας και να εμβολιαστεί το 70% του πληθυσμού, θα πρέπει “να έχουμε τον νου μας” και να είμαστε έτοιμοι να προχωρήσουμε με σύνεση, δηλαδή να εφαρμόζουμε τα μέτρα προστασίας. “Ο ιός δεν συγχωρεί, κινείται ταχύτατα” και το ιδιαίτερο χαρακτηριστικό του είναι η γρήγορη διασπορά του και δυστυχώς κάποιοι χάνουν και τη ζωή τους, τόνισε.

  • Δεν ζητάμε πολλά πράγματα…

“Βρισκόμαστε σε ένα ορατό ξέφωτο και μπορούμε να οδηγηθούμε σε σύντομο χρονικό διάστημα, εντός του πρώτου μισού του 2021, σε πολύ καλύτερη πορεία της χώρας μας, υπογράμμισε ο κ. Γαργαλιάνος.

“Ας κάνουμε την προσπάθεια να μην έχουμε άλλους νεκρούς. Δεν ζητάμε πολλά πράγματα, κάνουμε έκκληση σε όλους να μπορέσουν να ακολουθήσουν τα μέτρα, ώστε μαζί με τον εμβολιασμό να μπορέσουμε να βιώσουμε από το μέσο του 2021 μια καλύτερη ζωή”.

Μέχρι τότε όμως, πρόσθεσε, πρέπει να κάνουμε όλοι μαζί το καλύτερο δυνατόν, γιατί η πορεία της επιδημίας στη χώρα μας είναι ακόμα υψηλή, έχουμε υψηλό επιδημιολογικό φορτίο. “Πρέπει να κάνουμε τα πάντα για να τύχουμε των ευνοϊκών αποτελεσμάτων των εμβολιασμών, για να ξεπεράσουμε την δυσκολία της στιγμής και να βρεθούμε το 2021 σε ένα καλύτερο μέλλον”.

  • Η συμπεριφορά μας κατά τις γιορτές θα κρίνει την πορεία της επιδημίας

Προβληματισμό προκαλεί η αυξημένη κινητικότητα παρά το lockdown, με τον υπουργό Υγείας να αναφέρει, ότι η διεθνής εμπειρία έχει δείξει πως μετά τις γιορτές τα κρούσματα στις χώρες ανεβαίνουν και η διασπορά στην κοινότητα αυξάνεται.

Ο κ. Κικίλιας εξέφρασε την ανησυχία του και ζήτησε από τους πολίτες να είναι πολύ πολύ προσεκτικοί. Το αν είχαμε διασπορά του ιού τα Χριστούγεννα θα το δούμε μετά από 15 μέρες – άρα τα 942 κρούσματα που έχουμε σήμερα είναι η αποτύπωση πριν από 15 μέρες, είπε. Το πώς θα συμπεριφερθούμε την Πρωτοχρονιά και ποια θα είναι η εικόνα της επιβάρυνσης της χώρας από τον ιό, θα το δούμε μετά από 15 μέρες, πρόσθεσε, και ζήτησε από όλους να σκεφτούν τους αγαπημένους τους και τους υγειονομικούς που δίνουν μάχη με τον ιό αδιάκοπα.

Ο κ. Κικίλιας ανέφερε ότι τα περισσότερα νέα κρούσματα τις τελευταίες 7 μέρες ανά 100.000 πληθυσμού παρατηρούνται στις ΠΕ Καλύμνου, Κοζάνης, Κιλκίς, Έβρου, Θάσου, Ροδόπης, Φλώρινας, Ξάνθης, Λέσβου, Δυτικής Αττικής.

  • Πορεία των εμβολιασμών

Μέχρι σήμερα έχουν γίνει 1763 εμβολιασμού, εκ των οποίων οι 1695 αφορούν υγειονομικούς και οι 68 πολιτικούς, αρχηγούς Ενόπλων Δυνάμεων, υπουργούς, ασφάλεια κλπ.. Με βάση τον σχεδιασμό, ο εμβολιασμός θα επεκταθεί από την Δευτέρα 4 Ιανουαρίου σε 40 νοσοκομεία, την 7η Ιανουαρίου σε ακόμη 40, και στις 11 Ιανουαρίου σε 36 νοσοκομεία.

Αναμένεται το πρώτο κύμα εμβολιασμού των υγειονομικών, πάνω από 60.000 και αναμένεται να ολοκληρωθεί μέχρι 20 Ιανουαρίου. Επίσης την Δευτέρα 4 Ιανουαρίου θα ξεκινήσουν οι εμβολιασμοί στις δομές πρόνοιας. Το ίδιο χρονικό διάστημα 4-20 Ιανουαρίου, θα εμβολιαστούν και όλοι οι υγειονομικοί των ιδιωτικών κλινικών. Ο υπουργός είπε ότι οι εμβολιασμοί τους θα γίνουν σε νοσοκομεία του ΕΣΥ.

  • Πιστοποιητικό εμβολιασμού

Το πιστοποιητικό εμβολιασμού είναι για ιδία χρήση, είπε ο υπουργός. Ο εμβολιασμός καταχωρείται στο μητρώο της ΗΔΙΚΑ. Όταν ολοκληρωθεί η διαδικασία, ο πολίτης θα μπορεί με κωδικούς του ΤΑΧΙΣ θα το εκτυπώνει. Το πιστοποιητικό στο οποίο θα αναγράφονται οι δόσεις και οι ημερομηνίες που έγινε το εμβόλιο, θα έχει ψηφιακή σφραγίδα του ελληνικού δημοσίου.

  • Εθνική εκστρατεία εμβολιασμού

“Η ελληνική κυβέρνηση επέλεξε να βαδίσει σε αυτή την εθνική εκστρατεία εμβολιασμού, με συμπαίχτες όλα τα κόμματα του δημοκρατικού τόξου. Μαζί συναποφασίσαμε τα βήματα, και έχουν πλήρη ενημέρωση για την εκστρατεία εμβολιασμού, που είναι εθνική, πατριωτική ανάγκη” τόνισε ο κ. Κικίλιας.

Το τελευταίο κομμάτι της εθνικής εκστρατείας εμβολιασμού, αποτελείται από την δυνατότητα να υπάρχει ενημέρωση σε όλα τα μέσα μαζικής ενημέρωσης, είπε. Αυτό “θα γίνει με διαφάνεια, με εγκυρότητα, ενημέρωση των κομμάτων και των φορέων σε κάθε βήμα της διαδικασίας, θα γίνει με κάθε τρόπο και θα προασπιστεί έτσι ώστε να είναι αξιόπιστο, αξιοκρατικό, καθαρό και να μας βγάλει όλους ασπροπρόσωπους”.

Όπως είπε ο υπουργός, αυτή η προσπάθεια δεν κυβερνητική, κομματική, αλλά εθνική, και έκανε λόγο για ομοψυχία και τείχος αξιοπιστίας που πρέπει να κτιστεί γύρω από αυτή την προσπάθεια.

Μιλώντας στην τηλεόραση του ΣΚΑΪ, ο κ. Χρυσοχοϊδης είπε ότι την παραμονή της Πρωτοχρονιάς μετά τις δέκα το βράδυ δεν θα κυκλοφορεί κανείς στους δρόμους, δέκα το βράδυ η πόλη πρέπει να είναι νεκρή για να μπορέσουμε να διασφαλίσουμε ότι οι επόμενες μέρες θα είναι μέρες που θα μπορούμε να μην πάρουμε και άλλα μέτρα ούτως ώστε να κλείσουμε την ζωή των ανθρώπων».

Ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη ήταν κατηγορηματικός λέγοντας ότι «δεν θα κυκλοφορεί αυτοκίνητο μετά τις 22.00» και πως θα υπάρξουν «καθολικοί έλεγχοι παραμονή και ανήμερα την Πρωτοχρονιά».

«Θα γιορτάσουμε οικογενειακά ή μόνοι μας, για να ολοκληρώσουμε αυτή την προσπάθεια», τόνισε και διαβεβαίωσε πως αν υπάρχει καταγγελία ή πληροφορία ότι γίνεται πάρτι που υπερβαίνει τα όρια, η αστυνομία θα παρέμβει. «Η ΕΛ.ΑΣ δικαιούται παρουσία εισαγγελέα να συλλάβει και να καταλογίσει ποινές», υπογράμμισε.

Ο κ. Χρυσοχοΐδης χρησιμοποίησε δραματικούς τόνους, λέγοντας ότι «κάθε γιορτή είναι και μια μαχαιριά», για να προσθέσει ότι «αν σε 15 μέρες από σήμερα έχουμε αυξήσει τα κρούσματα, θα κλαίμε έξω από τις ΜΕΘ».

Ερωτηθείς σχετικά είπε ότι «υπάρχουν φήμες για κορωνοπάρτι, αλλά αδυνατώ να πιστέψω ότι υπάρχουν τέτοιοι άνθρωποι», επισημαίνοντας ότι στη διάρκεια των Χριστουγέννων υπήρξε «εντυπωσιακή πειθαρχεία των πολιτών».

Ο ίδιος σημείωσε ότι «μια ελάχιστη μειοψηφία μπορεί να κάνει κακό σε πολλούς», για να σχολιάσει στη συνέχεια ότι «πρέπει να κάνουμε υπομονή για τον μαζικό εμβολιασμό», συν του ότι «δεν πρέπει να αγνοούμε προκλητικά όσους δίνουν μάχη για τη ζωή».

Ερωτηθείς σχετικά, συμφώνησε με την παρέμβαση του πρωθυπουργού να σταματήσει ο εμβολιασμός στελεχών της κυβέρνησης, σημειώνοντας ότι «η επιχείρηση του εμβολιασμού είναι ένα γιγαντιαίο πρότζεκτ, πρέπει να είναι άψογη».

  • Πρόσθετα περιοριστικά μέτρα στην Κάλυμνο από το πρωί της Πέμπτης έως το Σάββατο 9 Ιανουαρίου

Περιοριστικά μέτρα στην Κάλυμνο λαμβάνει η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας, για την αποτροπή διασποράς του κορονοϊού, από την Πέμπτη 31 Δεκεμβρίου στις 6:00 έως το Σάββατο 9 Ιανουαρίου.

Ειδικότερα, μετά από έκτακτη σύσκεψη στο Κέντρο Επιχειρήσεων της Πολιτικής Προστασίας, λαμβάνοντας υπόψη τα επιδημιολογικά δεδομένα που έχουν προκύψει στην ΠΕ Καλύμνου της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου, με εντολή του υφυπουργού Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων, Νίκου Χαρδαλιά, σχετικής εισήγησης και σύμφωνης γνώμης της Εθνικής Επιτροπής Προστασίας Δημόσιας Υγείας Έναντι Κορονοϊού Covid-19, έχοντας υπόψη τα ευρήματα, την ηλικιακή διαστρωμάτωση των κατοίκων του νησιού, τα αποτελέσματα των τεστ και των δεδομένων της ιχνηλάτησης, για επιτακτικούς λόγους αντιμετώπισης σοβαρού κινδύνου δημόσιας υγείας και ειδικότερα για τον περιορισμό της διασποράς των επιπτώσεων της νόσου COVID-19, λαμβάνονται τα κάτωθι περιοριστικά μέτρα:

Απαγόρευση μετακίνησης εκτός των της ΠΕ Καλύμνου, εξαιρουμένης της μετακίνησης για λόγους υγείας.

Από τις 18:00 έως τις 05:00 απαγόρευση οποιασδήποτε μετακίνησης πολιτών εντός του νησιού.

Αναστολή πραγματοποίησης θρησκευτικών τελετών.

Αναστολή λειτουργίας καταστημάτων (λιανεμπορίου, κλπ).

Επίσης:

Τη λήψη μέριμνας από την Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου και το Δήμο Καλυμνίων για την τροφοδοσία και την παροχή ειδών πρώτης ανάγκης (τρόφιμα, φάρμακα κ.α.) των κατοίκων του νησιού και για την κάθε είδους συνδρομή σε περιπτώσεις κατοίκων χρονίως πασχόντων και αναξιοπαθούντων.

Τη λήψη μέριμνας της Περιφερειακής Διοίκησης Πυροσβεστικών Υπηρεσιών (ΠΕ.ΠΥ.Δ.) Νοτίου Αιγαίου για συνδρομή σε προσωπικό και μέσα, όπου και όταν απαιτηθεί.

Την επιτήρηση και ανάληψη κάθε αναγκαίας ενέργειας από τη Γενική Περιφερειακή Αστυνομική Διεύθυνση (ΓΕ.Π.Α.Δ.) Νοτίου Αιγαίου για την τήρηση του κατ’ οίκον και γεωγραφικού περιορισμού των κατοίκων του νησιού.

Τέλος, τα παραπάνω περιοριστικά μέτρα ισχύουν από την Πέμπτη 31-12-2020 και ώρα 06:00 μέχρι το Σάββατο 09-01-2021, οπότε και θα συνεδριάσει η Εθνική Επιτροπή Προστασίας Δημόσιας Υγείας Έναντι Κορονοϊού Covid-19 για την αξιολόγηση των επιδημιολογικών δεδομένων.

  • 942 κρούσματα, 443 διασωληνωμένοι, 58 θάνατοι – Η γεωγραφική κατανομή

Ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε χθες, 942 νέα κρούσματα του νέου ιού στη χώρα, εκ των οποίων 22 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας. Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων είναι 137.918, εκ των οποίων το 52,3% άνδρες, 5.412 (3,9%) θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό και 40.963 (29,7%) είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα.

Σε 5.928 rapid test ανευρέθησαν 52 κρούσματα covid-19

Διασωληνωμένοι νοσηλεύονται 443 ασθενείς. Η διάμεση ηλικία τους είναι 67 ετών. Από αυτούς, 142 (32,1%) είναι γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες. To 79,5% των διασωληνωμένων έχει υποκείμενο νόσημα ή είναι ηλικιωμένοι 70 ετών και άνω, ενώ 885 ασθενείς έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ. Τέλος, έχουμε 58 ακόμα καταγεγραμμένους θανάτους και 4.788 θανάτους συνολικά στη χώρα, εκ των οποίων 1.948 (40,7%) γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες. Η διάμεση ηλικία των θανόντων συμπολιτών μας ήταν τα 79 έτη και το 95,5% είχε κάποιο υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.

Η γεωγραφική κατανομή των 942 κρουσμάτων covid-19 που ανακοινώθηκαν σήμερα, έχει ως εξής:

59 κρούσματα στην ΠΕ Ανατολικής Αττικής
45 κρούσματα στην ΠΕ Βόρειου Τομέα Αθηνών
39 κρούσματα στην ΠΕ Δυτικού Τομέα Αθηνών
30 κρούσματα στην ΠΕ Δυτικής Αττικής
90 κρούσματα στην ΠΕ Κεντρικού Τομέα Αθηνών
40 κρούσματα στην ΠΕ Νότιου Τομέα Αθηνών
170 κρούσματα στην ΠΕ Θεσσαλονίκης
12 κρούσματα στην ΠΕ Αιτωλοακαρνανίας
1 κρούσμα στην ΠΕ Αργολίδας
4 κρούσματα στην ΠΕ Αρκαδίας
16 κρούσματα στην ΠΕ Αχαΐας
16 κρούσματα στην ΠΕ Βοιωτίας
1 κρούσμα στην ΠΕ Γρεβενών
6 κρούσματα στην ΠΕ Δράμας
48 κρούσματα στην ΠΕ Έβρου
5 κρούσματα στην ΠΕ Εύβοιας
3 κρούσμα στην ΠΕ Ζακύνθου
4 κρούσματα στην ΠΕ Ηλείας
11 κρούσματα στην ΠΕ Ημαθίας
3 κρούσμα στην ΠΕ Ιωαννίνων
10 κρούσματα στην ΠΕ Καβάλας
12 κρούσματα στην ΠΕ Καλύμνου
13 κρούσματα στην ΠΕ Καρδίτσας
3 κρούσματα στην ΠΕ Καστοριάς
1 κρούσμα στην ΠΕ Κέας-Κύθνου
24 κρούσματα στην ΠΕ Κιλκίς

19 κρούσματα στην ΠΕ Κοζάνης
4 κρούσματα στην ΠΕ Κορινθίας
1 κρούσμα στην ΠΕ Λακωνίας
28 κρούσματα στην ΠΕ Λάρισας
12 κρούσματα στην ΠΕ Λέσβου
19 κρούσματα στην ΠΕ Μαγνησίας
1 κρούσμα στην ΠΕ Μεσσηνίας
6 κρούσματα στην ΠΕ Νήσων
13 κρούσματα στην ΠΕ Ξάνθης
38 κρούσματα στην ΠΕ Πειραιώς
5 κρούσματα στην ΠΕ Πέλλας
20 κρούσματα στην ΠΕ Πιερίας
2 κρούσματα στην ΠΕ Πρέβεζας
21 κρούσματα στην ΠΕ Ροδόπης
2 κρούσματα στην ΠΕ Ρόδου
12 κρούσματα στην ΠΕ Σερρών
1 κρούσμα στην ΠΕ Σποράδων
6 κρούσματα στην ΠΕ Τρικάλων
6 κρούσματα στην ΠΕ Φθιώτιδας
10 κρούσματα στην ΠΕ Φλώρινας
10 κρούσματα στην ΠΕ Χαλκιδικής
5 κρούσματα στην ΠΕ Χανίων
2 κρούσματα στην ΠΕ Χίου
4 κρούσματα βρίσκονται υπό διερεύνηση

  • Πρωτοχρονιά όπως… Χριστούγεννα, με εντατικότερους ελέγχους και πάνω από 10.000 αστυνομικούς στους δρόμους

Περισσότεροι από 10.000 αστυνομικοί θα βρίσκονται στους δρόμους όλης της χώρας την Πρωτοχρονιά, στο πλαίσιο των ελέγχων για την αποτροπή διάδοσης του κορονοϊού. Τα περιοριστικά μέτρα θα είναι ανάλογα με αυτά των Χριστουγέννων, αλλά οι έλεγχοι που θα πραγματοποιούνται θα είναι εντατικότεροι.

«Αυτό που έχει πρωταρχική σημασία είναι μην χάσουμε την Πρωτοχρονιά ό,τι καταφέραμε να κερδίσουμε τα Χριστούγεννα», τονίζει στο Αθηναϊκό – Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων ο εκπρόσωπος Τύπου της ΕΛΑΣ, Θεόδωρος Χρονόπουλος και προσθέτει: «Γιορτάζουμε με μέτρο και ευθύνη, προσέχουμε και παραμένουμε υγιείς».

Από αύριο, παραμονή Πρωτοχρονιάς, στις 22:00 έως τις 5:00 το πρωί, απαγορεύεται η κυκλοφορία, με εξαιρέσεις για λόγους υγείας, εργασίας και βόλτας οικόσιτου ζώου, σύμφωνα με την Αστυνομία. Στο διάστημα αυτό μπορεί να υπάρξει και διακοπή της κυκλοφορίας σε κεντρικούς οδικούς άξονες, τόσο της Αθήνας, όσο και άλλων μεγάλων πόλεων, προκειμένου να ελεγχθούν όλα ανεξαιρέτως τα οχήματα που κινούνται.

Σημειώνεται ότι για τη μετάβασή τους σε ρεβεγιόν οι πολίτες πρέπει να στέλνουν sms με τον κωδικό 6 στο 13033 και αντίστοιχο για την επιστροφή.

Η ΕΛΑΣ θα ρίξει ιδιαίτερο βάρος σε ελέγχους που θα διενεργηθούν σε πλατείες, Μέσα Μαζικής Μεταφοράς και σε κεντρικούς οδικούς άξονες. Οσον αφορά σε συγκεντρώσεις σε σπίτια, υπενθυμίζεται ότι επιτρέπονται μέχρι εννέα άτομα. Η Αστυνομία μπορεί να μπει σε σπίτια με την παρουσία εισαγγελικού λειτουργού μετά από καταγγελία, ενώ για παράβαση το πρόστιμο για τον οικοδεσπότη είναι 3.000 ευρώ και για τους παρευρισκόμενους 300 ευρώ.

Σχετικά με την προσέλευση των πιστών στους ναούς, σημειώνεται, ότι οι επικεφαλής των τοπικών αστυνομικών Υπηρεσιών είναι σε επικοινωνία με τους μητροπολίτες και τους ιερείς των ενοριών, προκειμένου να τηρηθούν οι περιορισμοί, που είναι οι εξής: Ενα άτομο ανά δεκαπέντε τετραγωνικά, δύο μέτρα απόσταση και μέχρι είκοσι πέντε άτομα μέσα στην εκκλησία ή έως πενήντα άτομα στους μητροπολιτικούς ναούς και πάντα με μάσκες. Διευκρινίζεται, ότι η μετάβαση στους ναούς γίνεται επίσης υποχρεωτικά με SMS και κωδικό 6 στο 13033.

Τέλος, σύμφωνα με την ΕΛΑΣ, το διήμερο των Χριστουγέννων (24-25/12) πραγματοποιήθηκαν συνολικά 140.000 έλεγχοι, βεβαιώθηκαν 3.300 παραβάσεις και συνελήφθησαν δέκα άτομα.

Παρέμβαση Εισαγγελέα για Μητροπολίτη Κυθήρων και το κήρυγμα παραπληροφόρησης

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: