Κίνα και Ρωσία περικυκλώνουν τις διχασμένες συμμαχίες της Δύσης: Τι λέει η αναφορά για Ελλάδα-Τουρκία

File Photo: Στιγμιότυπο από συνεδρίαση του ΝΑΤΟ στο Λονδίνο. EPA, WILL OLIVER




Δημοσίευμα της ιστοσελίδας EUobserver (του Andrew Rettman) για τον ρόλο της Κίνας και της Ρωσίας στη Δύση, σημειώνει ότι οι δύο χώρες αποτελούν μια αυξανόμενη απειλή στις δυτικές συμμαχίες, καθώς το NATO προσπαθεί να θεραπεύσει τις εσωτερικές ρωγμές με τις ΗΠΑ και την Τουρκία.

Αυτήν την εικόνα περιέγραψε τη Δευτέρα (30 Νοεμβρίου) στις Βρυξέλλες, ο Γ.Γ. του ΝΑΤΟ και η Αμερικανίδα Πρέσβης στο NATO.  Το δημοσίευμα περιέχει εκτενείς αναφορές και στον ρόλο της Τουρκίας.

Αναφέρεται μεταξύ άλλων:

«Βλέπουμε επιθετικό δανεισμό, ειδικά στις υποδομές, όπου η Κίνα έχει πάει σε χώρες για να ξεκινήσει ένα οικοδομικό έργο για τη χώρα αυτή και στη συνέχεια όταν … τα δάνεια δεν μπορούσαν να επιστραφούν, η Κίνα παίρνει την υποδομή. Έχουμε δει την Κίνα να αναλαμβάνει λιμάνια σε όλη την Ευρώπη», σημείωσε η Hutchison.

Αυτή η απειλητική συμπεριφορά έρχεται εν μέσω ταραχών στο ΝΑΤΟ, καθώς ο απερχόμενος Πρόεδρος των ΗΠΑ,  αποφάσισε να αποσύρει στρατεύματα μάχης από τη Γερμανία και απείλησε να εγκαταλείψει εντελώς τη Συμμαχία.

Εν τω μεταξύ, η Τουρκία έχει αγοράσει ένα ρωσικό σύστημα αεράμυνας, τους S-400, και το ναυτικό της εκφοβίζει ελληνικά και γαλλικά πλοία στην ανατολική Μεσόγειο. Τόσο ο Stoltenberg όσο και η Hutchison αναμένουν ότι η  αμερικανική διοίκηση του νεοεκλεγέντος Προέδρου Biden θα είναι πιο φιλική προς το ΝΑΤΟ από αυτή του Trump.

«Γνωρίζω τον Joe Biden ως κάποιον πολύ αφοσιωμένο υποστηρικτή της συνεργασίας, του δεσμού μεταξύ Βόρειας Αμερικής και Ευρώπης», δήλωσε ο Γ.Γ. του ΝΑΤΟ.

Σχετικά με την Τουρκία, ο Γ.Γ. του ΝΑΤΟ δήλωσε ότι ακόμα και αν υπάρξει τυχαία σύγκρουση με συμμάχους στη Μεσόγειο, η συμμετοχή της Τουρκίας στο ΝΑΤΟ θα «απέτρεπε [η] σύγκρουση να ξεφύγει από τον έλεγχο». Και πρόσθεσε:

«Όταν το πλοίο Oruc Reis είναι ελλιμενισμένο, όπως είναι από σήμερα … αυτό συμβάλλει στη μείωση των εντάσεων». Από την πλευρά τους, οι ΗΠΑ έχουν απειλήσει κυρώσεις κατά της Τουρκίας εάν ενεργοποιήσει το νέο ρωσικό σύστημα αεράμυνας, S-400.

Η κ. Hutchison ανέφερε σχετικά:

«Η ιδέα ότι θα μπορούσε κάποιος να βάλει ένα ρωσικό σύστημα πυραυλικής άμυνας στη μέση της συμμαχίας μας είναι εκτός ορίων». Και πρόσθεσε: «Ελπίζω ότι θα πάρει πίσω την απόφαση … και ζητάμε από την Τουρκία να είναι και πάλι ο μεγάλος σύμμαχος που έχουν υπάρξει».[

ΠΗΓΗ: EUobserver/Andrew Rettman, China and Russia encircling divided Western allies

Τα ΗΑΕ στέλνουν στην αντι-τουρκική «Μέδουσα» εκτός από Mirage 2000-9 και επίλεκτους SOF με Black Hawk

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: