Η Τουρκία επιδεινώνει τις εντάσεις στη Μεσόγειο: Ανακοίνωσε άσκηση νοτιοανατολικά της Κρήτης

File Photo: Το ερευνητικό σκάφος «Ορούτς Ρέϊς». Φωτογραφία υπουργείο Άμυνας Τουρκίας




Η Τουρκία ανακοίνωσε ασκήσεις στη Μεσόγειο Θάλασσα κοντά στα ελληνικά νησιά, επιδεινώνοντας τις εντάσεις μεταξύ των δύο κρατών. Έχει πυροδοτήσει διαμάχη στην περιοχή μετά την αποστολή ερευνητικών πλοίων στην Ανατολική Μεσόγειο, αναφέρει η εφημερίδα Express (κείμενο Bill McLoughlin).

Σημειώνει σχετικά:

Πριν από την κρίσιμη σύνοδο κορυφής της ΕΕ στις 10 Δεκεμβρίου, εκδόθηκαν εντολές NAVTEX από τις τουρκικές στρατιωτικές αρχές. Οι ασκήσεις θα διεξαχθούν τη Δευτέρα, νοτιοανατολικά του νησιού της Κρήτης σε μια τολμηρή κίνηση της τουρκικής κυβέρνησης.

  • Τα μηνύματα NAVTEX είναι πληροφορίες που αποστέλλονται σε άλλα πλοία για να τα ενημερώσουν για δραστηριότητα στην περιοχή. Οι ασκήσεις θα διεξαχθούν συγκεκριμένα μεταξύ των νησιών της Ρόδου και του Καστελόριζου την επόμενη εβδομάδα.

Αναμένεται ότι η τρέχουσα κατάσταση μεταξύ της Ελλάδας και της Τουρκίας θα συζητηθεί στη σύνοδο κορυφής της ΕΕ την επόμενη εβδομάδα. Προηγουμένως, οι Βρυξέλλες απείλησαν ότι θα επιβάλουν κυρώσεις στην Τουρκία εάν συνεχίσει να λαμβάνει μονομερείς αποφάσεις στα ύδατα.

Η διαμάχη αφορά εξερευνήσεις για ενεργειακούς πόρους του πλοίου Oruc Reis, που επέστρεψε στο λιμάνι πριν από δύο εβδομάδες. Το πλοίο πραγματοποίησε τέσσερις ξεχωριστές ερευνητικές αποστολές στην Ανατολική Μεσόγειο, με την Άγκυρα να υποστηρίζει ότι η περιοχή βρίσκεται στην τουρκική υφαλοκρηπίδα και επομένως στην επικράτειά της. Αυτό δεν ισχύει βέβαια.

Μιλώντας την περασμένη εβδομάδα, ο Πρόεδρος του Συμβουλίου της ΕΕ, Charles Michel, προειδοποίησε την Τουρκία ότι οι κινήσεις της στα ύδατα πρέπει τώρα να τερματιστούν. Είπε:

“Νομίζω ότι το παιχνίδι της γάτας και του ποντικιού πρέπει να τελειώσει. Θα έχουμε συζήτηση στην ευρωπαϊκή σύνοδο κορυφής στις 10 Δεκεμβρίου και είμαστε έτοιμοι να χρησιμοποιήσουμε τα μέσα που έχουμε στη διάθεσή μας”.

Προηγουμένως, η Ελλάδα είχε προειδοποιήσει την Τουρκία ότι κινδυνεύει να προκαλέσει σοβαρή κλιμάκωση, εάν συνεχίσει τις ερευνητικές αποστολές.

Και οι δύο χώρες πραγματοποίησαν ασκήσεις σε μια επίδειξη ισχύος στην Ανατολική Μεσόγειο.

Τόσο τεταμένη είναι η κατάσταση στην περιοχή, ώστε ο Γάλλος πρόεδρος Emmanuel Macron  επέκρινε τις ενέργειες της Τουρκίας. Ο Macron υπήρξε μια από τις κορυφαίες φωνές που καλούν για κυρώσεις κατά της Τουρκίας στην Ευρώπη. Είπε προηγουμένως:

  • «Όσον αφορά την κυριαρχία στη Μεσόγειο, πρέπει να είμαι συνεπής σε πράξεις και λόγια. Η Γερμανία και άλλοι εταίροι αρχίζουν να συμφωνούν μαζί μας ότι η ατζέντα της Τουρκίας είναι προβληματική σήμερα. Ενώ πριν από έξι μήνες οι άνθρωποι έλεγαν ότι η Γαλλία είναι η μόνη που κατηγορεί την Τουρκία για πράγματα, όλοι βλέπουν τώρα ότι υπάρχει πρόβλημα».

Αρχικά, η Τουρκία ξεκίνησε πάλι ενεργειακές έρευνες στην περιοχή, όταν η Ελλάδα και η Αίγυπτος υπέγραψαν θαλάσσια συμφωνία- ορόσημο. Η συμφωνία θα επιτρέψει τώρα στις δύο χώρες να επωφεληθούν από τους διαθέσιμους πόρους σε μια αποκλειστική οικονομική ζώνη.

Η συμφωνία θεωρήθηκε ευρέως ως απάντηση σε παρόμοια συμφωνία που υπεγράφη μεταξύ Λιβύης και Τουρκίας.

Η Κύπρος διαδραματίζει επίσης βασικό ρόλο στην κλιμάκωση των σχέσεων λόγω της “συνύπαρξης” στο νησί Τουρκοκυπρίων και Ελληνοκυπρίων.

Το νησί δέχτηκε τουρκική εισβολή το 1974 και είναι έκτοτε διαιρεμένο, με οποιαδήποτε ειρηνευτική διαδικασία να παρεμποδίζεται και από τις τρέχουσες διενέξεις μεταξύ της Ελλάδας και της Τουρκίας. Η αλήθεια είναι ότι ΜΟΝΟ η Τουρκία εμποδίζει τη λύση του Κυπριακού.

ΠΗΓΗ: Εφημερίδα Express (κείμενο Bill McLoughlin), Turkey announces provocative military plans near Crete – huge warning to EU before summit

Η απάντηση του Ισραήλ στην άθλια τουρκική πρόταση για κοινή ΑΟΖ: Η Κύπρος είναι σύμμαχος μας…

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: