Η Κύπρος έχει τα ίδια δικαιώματα στην Ε.Ε. και θα πρέπει να τα διεκδικεί: Ώδινεν όρος και έτεκεν μυν…

FILE PHOTO: Ο Πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν ακουμπά το χέρι στον ώμο του Πρόεδρου της Δημοκρατίας κ. Νίκου Αναστασιάδη κατά τις εργασίες του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου. ΓΤΠ, ΣΤ. ΙΩΑΝΝΙΔΗΣ




Της ΛΟΡΙΑΣ ΜΑΡΚΙΔΗ*

Την επομένη της Συνόδου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου που διήρκησε μέχρι τις πρωινές ώρες και διεξήχθη, εν πολλοίς, σε κλίμα έντασης, ο νεο-οθωμανός Τούρκος πρόεδρος, Ταγίπ Ερντογάν, έμπλεος ικανοποίησης και θριάμβου, επαίνεσε τις χώρες μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης «που διαθέτουν κοινή λογική», όπως τόνισε, « και οι οποίες χάλασαν το παιγνίδι για επιβολή κυρώσεων» σε βάρος της Τουρκίας.

Εξέφρασε, επίσης, τη βεβαιότητα ότι ούτε τον προσεχή Μάρτιο 2021 το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο θα δυνηθεί να αποφασίσει επιβολή κυρώσεων.

Την ίδια χρονική στιγμή που η Γερουσία των Ηνωμένων Πολιτειών με συντριπτική πλειοψηφία υιοθέτησε σχετική πρόνοια του Νόμου για την Εθνική Ασφάλεια των ΗΠΑ που προβλέπει κυρώσεις σε βάρος της Τουρκίας λόγω της αγοράς του πυραυλικού συστήματος S. 400 από τη Ρωσία, η Ε. Ε. παραβιάζει τις ίδιες της τις αποφάσεις και παραπέμπει το θέμα στη Σύνοδο του Μαρτίου 2021.

  • Οι λογικές κατά τον Τ. Ερντογάν χώρες, είναι οι χώρες τις οποίες δύναται να χειραγωγεί και να εκβιάζει διχάζοντας έτσι σε στρατόπεδα τις χώρες μέλη της Ε. Ε. Με αποτέλεσμα να εξουδετερώνεται η προοπτική να καταστεί ένας σημαντικός πόλος στη διεθνή σκηνή.

Ως γνωστό η Γερμανία εξοπλίζει την Άγκυρα, με αποτέλεσμα να διαταράσσονται οι ισορροπίες στην Ανατολική Μεσόγειο εις βάρος χωρών μελών της Ε. Ε.και διατηρεί τεράστια εμπορικά και οικονομικά συμφέροντα στην Τουρκία. Όπως και η Ιταλία η οποία συζητά με την Άγκυρα τη σύναψη εμπορικών συμφωνιών ύψους 30 δις δολαρίων.

Η Ισπανία αποτελεί στρατηγικό εταίρο της Τουρκίας με πρωταγωνιστικό ρόλο στην τουρκική οικονομία και με το τραπεζικό της σύστημα πλήρως εκτεθειμένο στην Τουρκία.

Ακόμα και η Μάλτα έχει ενισχύσει τις διμερείς της σχέσεις με την Άγκυρα στον τομέα του τουρισμού, των επενδύσεων και των υποδομών ενώ πρόσφατα ο Τούρκος υπουργός Άμυνας, Χουλουσί Ακαρ, επισκέφθηκε τη Βαλέτα, επίσκεψη η οποία προκάλεσε φήμες για χρησιμοποίηση της Μάλτας από την Τουρκική πολεμική αεροπορία στις επιχειρήσεις της στον πόλεμο της Λιβύης. Έντονη υπήρξε και η αντίθεση της Πολωνίας στις κυρώσεις.

Είναι δυνατόν αυτές οι παράμετροι να παύσουν να υφίστανται τον Μάρτιο 2021 ώστε η Ε. Ε.να ενεργήσει βάσει των αξιών της και να επιβάλει κυρώσεις που θα προκαλέσουν κόστος στην Άγκυρα; Φαίνεται ότι οι ευαισθησίες ορισμένων κυβερνήσεων σε παραβιάσεις του διεθνούς δικαίου και των ανθρωπίνων δικαιωμάτων οξύνονται μόνο στις περιπτώσεις χωρών όπου δεν θίγονται τα δικά τους συμφέροντα και στην περίπτωση της Τουρκίας επικαλούνται το επιχείρημα της σημασίας της για την ευρωατλαντική κοινότητα.

Με αυτά τα δεδομένα ο Ερντογάν και το βαθύ κράτος της Τουρκίας πιστεύουν ότι έχουν τη δύναμη και τη δυνατότητα να εκπληρώσουν τους άναρχους στόχους τους για επέκταση και εξέλιξη σε περιφερειακή ηγεμονική δύναμη θέτοντας υπό τον έλεγχο τους και χώρες της περιοχής.

  • Η Κυπριακή Δημοκρατία, με μεγάλες θυσίες του λαού της, κατόρθωσε να ενταχθεί στους κόλπους της Ε. Ε. , της Ευρωπαϊκής «οικογένειας», περισσότερο για σκοπούς ασφάλειας εξ αιτίας του επιδρομέα γείτονα της. Υπήρξε καλός μαθητής. Η χώρα μας έχει τα ίδια δικαιώματα με τις υπόλοιπες χώρες μέλη και θα πρέπει να τα διεκδικεί.

Ας προβούμε σε μια επαναξιολόγηση της θέσης μας, των σχέσεων μας καθώς και των δυνατοτήτων της Κύπρου τόσο στα πλαίσια της Ε. Ε. όσο και στην ευρύτερη διεθνή σκηνή με στόχο τη διαφύλαξη και ενίσχυση της Κυπριακής Δημοκρατίας και την επιβίωση μας στον τόπο «ου μ εθέσπισεν οικείν Απόλλων».

*Λόρια Μαρκίδη
Πρέσβης ε.τ.

  • Τα σχόλια που δημοσιεύονται στην ιστοσελίδα μας εκφράζουν απαραίτητα τους συγγραφείς. Η ιστοσελίδα μας δεν λογοκρίνει τις γνώμες κανενός.

ΟΛΕΣ ΟΙ ΓΝΩΜΕΣ, ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΚΑΙ ΤΑ ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ ΕΔΩ ΚΑΙ ΕΔΩ

Ακολουθήστε το Hellas Journal στο NEWS GOOGLE

Τι περιμένουμε από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο Κορυφής; Η Τουρκία έχει προστάτες στο Βερολίνο

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: