Τι περιμένουμε από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο Κορυφής; Η Τουρκία έχει προστάτες στο Βερολίνο

Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σαρλ Μισέλ με την Καγκελάριο Άγγελα Μέρκελ και τον γενικό γραμματέα του Ε.Σ., Jeppe TRANHOLM-MIKKELSEN στις Βρυξέλλες. Copyright: European Union




Της ΛΟΡΙΑΣ ΜΑΡΚΙΔΗ*

Έφτασε η 10 και 11 Δεκεμβρίου, ημερομηνίες κατά τις οποίες θα συνέλθει το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο το οποίο, μεταξύ άλλων, θα προβεί σε αξιολόγηση της συμπεριφοράς της νεο-οθωμανικής Τουρκίας έναντι της Ελλάδος, της Κύπρου αλλά και της ίδιας της Ευρώπης.

Τί να αναμένει άραγε ο πολύπαθος Κυπριακός λαός από την σύναξη των διαφόρων και διαφορετικών συμφερόντων. Ήδη, η προεδρεύουσα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου χώρα, η Γερμανία, δια στόματος της Καγκελλαρίου κ Αγγελας Μέρκελ, έδωσε το στίγμα της δηλώνοντας ότι η Τουρκία, ναι μεν δεν ανταποκρίθηκε στις εκκλήσεις της για αποκλιμάκωση των εντάσεων αλλά δεν παύει να διαδραματίζει ένα σημαντικό ρόλο στη διαχείριση του μεταναστευτικού προβλήματος, παρέχοντας φιλοξενία σε εκατομμύρια μετανάστες και πρόσφυγες.

Με το αζημίωτο φυσικά. Εκ των οποίων μεταναστών μεγάλες ομάδες προωθεί η Τουρκία προς την Κύπρο και την Ελλάδα, παρά τα τεράστια κονδύλια που της διοχετεύει η Ευρωπαϊκή Ένωση, στα οποία συνεισφέρει και η Κύπρος. Ούτε το φιάσκο από τη νηοψία στο υπό τουρκική σημαία εμπορικό πλοίο το οποίο μετέφερε κατά πάσα πιθανότητα πολεμικό υλικό στη Λιβύη κατά παράβαση του εμπάργκο όπλων φαίνεται να επηρέασε τη στάση της Γερμανίας ως προς το θέμα της επιβολής κυρώσεων στην Τουρκία.

  • Η προσωρινή, για σκοπούς τακτικής, αποχώρηση του τουρκικού ερευνητικού σκάφους Ορούτς Ρέις από την Ελληνική υφαλοκρηπίδα και το υποκριτικό φιλοευρωπαϊκό πρόσωπο που λάνσαρε πρόσφατα στους κύκλους των Βρυξελλών η Τουρκία προσφέρει στην κ. Μέρκελ και στις χώρες που δεν επιθυμούν την επιβολή μέτρων κατά της παραβατικής Τουρκίας, όπως είναι η Ισπανία, η Ιταλία, η Μάλτα και η Ουγγαρία, άλλοθι για να αντιταχθούν στην υιοθέτηση τους.

Αναμένουμε, λοιπόν, χωρίς μεγάλες προσδοκίες τις αποφάσεις της συνόδου Κορυφής.

Εν τω μεταξύ, ο δικτάτορας Ερντογάν, προβλέποντας ότι με το τέλος της εποχής Τράμπ στην Ουάσιγκτων τερματίζεται και η δική του προσωπική επιρροή στον νεοεκλεγέντα Πρόεδρο των Ηνωμένων Πολιτειών , στρέφεται προς άλλες κατευθύνσεις για αλίευση συμμαχιών.

Η ανησυχία του έγκειται και στο γεγονός ότι ο νέος ένοικος του Λευκού Οίκου δεν θα επιδεικνύει την ίδια με το προηγούμενο καθεστώς ανοχή στις φαντασιώσεις του πολεμοχαρούς δικτάτορα. Το δημοσίευμα του Al-Monitor σχετικά με τις καλυπτόμενες από πέπλο μυστικότητας προσπάθειες της Τουρκίας να αποκαταστήσει τους δεσμούς της με το Ισραήλ και την Σαουδική Αραβία είναι αποκαλυπτικό της αίσθησης απομόνωσης που κατέλαβε τη χώρα αυτή.

Το δημοσίευμα το οποίο δεν έτυχε διάψευσης, αναφέρεται σε μυστικές συνομιλίες με Ισραηλινούς επισήμους του Τούρκου αρχηγού των Μυστικών Υπηρεσιών, Χακάν Φιντάν, με στόχο την εξομάλυνση των μεταξύ των δυο χωρών σχέσεων. Βεβαίως, δεν είναι η πρώτη φορά που πραγματοποιήθηκαν συναντήσεις αυτού του επιπέδου.

Στο Ισραήλ εκφράζονται και απόψεις υπέρ της επιστροφής των πρέσβεων στην έδρα τους, στην Άγκυρα και το Τελ Αβιβ αντίστοιχα, εξέλιξη που εκτιμάται ότι θα αποβεί προς όφελος και των δύο κρατών. Εξάλλου, οι εμπορικές και οικονομικές σχέσεις μεταξύ τους δεν επηρεάστηκαν από το πάγωμα των διπλωματικών σχέσεων και την αποχώρηση των πρέσβεων.

Βεβαίως υπάρχουν αγκάθια στο δρόμο της εξομάλυνσης, όπως είναι οι δεσμοί της Άγκυρας με την οργάνωση Χαμάς, η οποία θεωρείται τρομοκρατική οργάνωση. Δυσκολότερη θα είναι η προσπάθεια επανασυγκόλλησης των σχέσεων Τουρκίας με τη Σαουδική Αραβία η οποία δεν ξεχνά τις κατηγορίες της Άγκυρας εναντίον του πρίγκηπα στην γνωστή υπόθεση δολοφονίας του Κασόγκι.

  • Η χώρα αυτή ως γνωστό έχει επιβάλει μποϋκοτάζ σε τουρκικά προϊόντα. Οι τουρκικές αυτές ενέργειες έχουν επίσης στόχο να στείλουν μήνυμα φιλίας προς την νέα ηγεσία στην Ουάσιγκτων.

Δεν αφήνουν, όμως, αδιάφορο τον Ρώσο πρόεδρο Πούτιν ο οποίος επένδυσε πολλά στη σχέση Μόσχας-Άγκυρας για να απομακρύνει την τελευταία από την Ευρωατλαντική κοινότητα. Συνεπώς αναμένεται ότι θα χρησιμοποιήσει τους εις την διάθεση του μοχλούς για να συγκρατήσει την Τουρκία στο ευρωασιατικό μέτωπο.

*Λόρια Μαρκίδη
Πρέσβης ε.τ.

  • Τα σχόλια που δημοσιεύονται στην ιστοσελίδα μας εκφράζουν απαραίτητα τους συγγραφείς. Η ιστοσελίδα μας δεν λογοκρίνει τις γνώμες κανενός.

ΟΛΕΣ ΟΙ ΓΝΩΜΕΣ, ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΚΑΙ ΤΑ ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ ΕΔΩ ΚΑΙ ΕΔΩ

Ακολουθήστε το Hellas Journal στο NEWS GOOGLE

Αποθρασύνουν το θηρίο και θα το βρουν μπροστά τους: «Είναι πολλά τα λεφτά Άρη», λένε εταίροι μας και ο Ερντογάν τρίβει τα χέρια του

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: