Η FDA ενέκρινε γενετικά τροποποιημένους χοίρους για τροφή και μεταμοσχεύσεις

File Photo EPA/Vincent Jannink μέσω ΚΥΠΕ




Τη Δευτέρα 14 Δεκεμβρίου, η Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA) ενέκρινε γενετικά τροποποιημένους χοίρους για χρήση σε τρόφιμα και μεταμοσχεύσεις.

Πρόκειται για τους χοίρους, γνωστούς ως GalSafe, που προορίζονται τόσο για κατανάλωση από τον άνθρωπο όσο και για πιθανούς θεραπευτικούς σκοπούς, όπως είναι η ξενομεταμόσχευση (μεταμόσχευση ιστών χοίρων σε ανθρώπους). Είναι η πρώτη φορά που ένα γενετικά τροποποιημένο ζώο εγκρίθηκε τόσο για τρόφιμα όσο και για ιατρικές χρήσεις.

«Η σημερινή πρώτη έγκριση ενός προϊόντος ζωικής βιοτεχνολογίας τόσο για τα τρόφιμα όσο και ως πιθανή πηγή βιοϊατρικής χρήσης, αντιπροσωπεύει ένα τεράστιο ορόσημο για την επιστημονική καινοτομία», δήλωσε ο Επίτροπος της FDA, Stephen Hahn.

Οι επιστήμονες τροποποίησαν γενετικά τους χοίρους GalSafe, έτσι ώστε να μη διαθέτουν το μόριο σακχάρου που ονομάζεται alpha-gal, το οποίο βρίσκεται συνήθως στον ιστό ορισμένων θηλαστικών, συμπεριλαμβανομένων των χοίρων, των αγελάδων και των προβάτων. Το σύνδρομο Alpha-gal (AGS) όπως ονομάζεται, προκαλεί σοβαρή αλλεργία στο κρέας, και μπορεί να συμβεί μετά από δάγκωμα από κάποιο τσιμπούρι ελαφιών.

Οι χοίροι GalSafe μπορούν να χρησιμεύσουν και για ξενομεταμοσχεύσεις, επειδή το άλφα-gal μπορεί να προκαλέσει απόρριψη ιστών και οργάνων σε άτομα που λαμβάνουν αυτές τις μεταμοσχεύσεις.

Η FDA διαπίστωσε ότι οι χοίροι GalSafe ήταν ασφαλείς για κατανάλωση και ότι δεν είχαν ανιχνεύσιμα επίπεδα άλφα-gal στους ιστούς τους. Ωστόσο, η υπηρεσία δεν αξιολόγησε εάν προλαμβάνουν τις αλλεργίες στο κρέας. Επιπλέον, σημείωσε ότι οι εταιρείες που θέλουν να χρησιμοποιήσουν αυτούς τους χοίρους σε ιατρικά προϊόντα, θα πρέπει να λάβουν ξεχωριστή έγκριση από την αμερικανική υπηρεσία.

Η εταιρεία που ανέπτυξε τους χοίρους GalSafe, η Revivicor Inc., δήλωσε ότι αρχικά σκοπεύει να πουλά το κρέας από χοίρους GalSafe μέσω ταχυδρομείου και όχι σε σούπερ μάρκετ.

Οι χοίροι GalSafe δεν είναι τα πρώτα γενετικά τροποποιημένα ζώα εγκεκριμένα για ανθρώπινη κατανάλωση. Το 2015, η FDA είχε εγκρίνει έναν τύπο σολομού, γνωστός ως AquAdvantage, ο οποίος τροποποιηθηκε γενετικά για να έχει ταχύτερο ρυθμό ανάπτυξης. Αλλά σε αυτήν την περίπτωση, η έγκριση έγινε μόνο για χρήση σε τρόφιμα και όχι για ιατρικές χρήσεις.

Με πληροφορίες από  Livescience  μέσω ert.gr

Ακολουθήστε το Hellas Journal στο GOOGLE NEWS

«Χαλινάρι» από την Κομισιόν στους ψηφιακούς κολοσσούς: Αυστηρά πρόστιμα ώστε να σέβονται την ευρωπαϊκή Νομοθεσία

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: