Η μπάλα στον Γκουτέρες για την Πενταμερή: Λόγο για να αποφευχθεί η τουρκική παγίδα έχουν Αθήνα και Λευκωσία

File Photo: O Ερσίν Τατάρ με την κ. Λουτ. ΚΥΠΕ, ODUL




Του ΚΩΣΤΑ ΒΕΝΙΖΕΛΟΥ

Προετοιμασμένη τι θα ακούσει στην Άγκυρα πήγε η  απεσταλμένη του Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών, Τζέιν Χολ Λουτ. Πρόβα έκανε στα κατεχόμενα, στην πρώτη συνάντησή που είχε προ 15νθημερου περίπου, με τον κατοχικό ηγέτη, Ερσίν Τατάρ.

Ο νέος εγκάθετος της Άγκυρας είχε αναλάβει να ενημερώσει σχετικά την κ. Λουτ. Η αξιωματούχος του Διεθνούς Οργανισμού, άκουσε για την «νέα πολιτική» της κατοχικής Τουρκίας για λύση δυο κρατών στην Κύπρο.

Ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, ο οποίος συναντήθηκε με την κ. Λουτ, έσπευσε να κωδικοποιήσει τις θέσεις της τουρκικής πλευράς, που διαβίβασε στην εκπρόσωπο του ΟΗΕ και να τις αναρτήσει Twitter:

  • Το σχέδιο ομοσπονδίας δεν είναι πλέον βιώσιμο
  • Σύμφωνα με τις πραγματικότητες του νησιού, η τουρκική πλευρά προωθεί τη διευθέτηση δυο κρατών, με βάση την ισότιμη κυριαρχία.
  • Πρέπει να επιτευχθεί κοινό έδαφος για μια νέα διαπραγματευτική διαδικασία.

Είναι σαφές πως η τουρκική πλευρά θέλει να αλλάξει την ατζέντα των διαπραγματεύσεων και τη βάση μιας ενδεχόμενης συμφωνίας στο Κυπριακό.

Είναι προφανές πως το αφήγημα της τουρκικής πλευράς παραπέμπει σε μια μορφή λύσης τύπου συνομοσπονδίας, ώστε να μπορεί να ελέγχει ολόκληρο το νησί. Και στο έδαφος αλλά και στη θάλασσα εξ ου και προτάσσεται πλέον το θέμα του φυσικού αερίου. Η Άγκυρα θέλει διακαώς να είναι μέρος του ενεργειακού προγράμματος και να ελέγξει τις εξελίξεις στο πεδίο αυτό.

Το ζητούμενο, μετά και την επίσκεψη της κ. Τζέιν Χολ Λουτ στην Άγκυρα, είναι πως θα ενεργήσει ο Γενικός Γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών. Ο Αντόνιο Γκουτέρες έχει εξαγγείλει προ πολλού την πραγματοποίηση άτυπης Πενταμερούς Διάσκεψης για το Κυπριακό. Και την πρόθεση του αυτή την στηρίζουν όλοι οι εμπλεκόμενοι, για διαφορετικούς, βεβαίως, λόγους.

Εάν προχωρήσει ο Γενικός Γραμματέας και συγκαλέσει την άτυπη Πενταμερή, ποιο θα είναι το αποτέλεσμα; Θα κατατεθούν διαφορετικές θέσεις, προσεγγίσεις και θα κηρύξει αδιέξοδο ή θα επιχειρήσει να «γεφυρώσει» τις διαφορές;

Η μπάλα βρίσκεται στα πόδια του Αντόνιο Γκουτέρες. Την ίδια ώρα, όμως, λόγο έχουν Αθήνα και Λευκωσία, που προφανώς και δεν μπορούν να πέσουν στην παγίδα της Αγκυρας και να μπει στην ατζέντα των συζητήσεων η λύση δυο κρατών.

ΣΗΜΕΙΩΣΗ: Και το γερμανικό δούλεμα συνεχίζεται! Η Άγγελα Μέρκελ έκανε λόγο για προκλητικές ενέργειες της Τουρκίας, οι οποίες, όπως είπε, πλήττουν κυρίως την Ελλάδα και την Κύπρο… Μιλούσε κατά την διάρκεια της «Ώρας των Ερωτήσεων» της Καγκελαρίου στο Ομοσπονδιακό Κοινοβούλιο. Για  αυτό αποφασίσαμε ( στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο) επιπλέον καταχωρήσεις στον κατάλογο», δήλωσε η Αγγελα Μέρκελ.

  • Τα σχόλια που δημοσιεύονται στην ιστοσελίδα μας εκφράζουν απαραίτητα τους συγγραφείς. Η ιστοσελίδα μας δεν λογοκρίνει τις γνώμες κανενός.

ΟΛΕΣ ΟΙ ΓΝΩΜΕΣ, ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΚΑΙ ΤΑ ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ ΕΔΩ ΚΑΙ ΕΔΩ

Ακολουθήστε το Hellas Journal στο NEWS GOOGLE

Συνομιλίες ομαλοποίησης μετά την άρση τετελεσμένων: Το μήνυμα της Ουάσινγκτον προς Άγκυρα με τις κυρώσεις

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: