H επισκόπηση των κυπριακών εφημερίδων της Τρίτης: Οι πρωτοσέλιδοι τίτλοι

FILE PHOTO: Πρωτοσέλιδα κυπριακών εφημερίδων. ΚΥΠΕ




Η απάντηση του Προεδρικού στις κατηγορίες ότι ο Πρέοδρος Αναστασιάδης στηρίζει λύση δύο κρατών, μέσω της κοινοποίησης επιστολής του προς τον ΓΓ του ΟΗΕ τον Σεπτέμβριο του 2017 και η οριακή κατάσταση στην οποία βρίσκεται το σύστημα υγείας λόγω των αυξημένων εισαγωγών ασθενών με κορωνοϊό, είναι τα θέματα που δεσπόζουν στα κύρια θέματα του κυπριακού Τύπου.

Η «Αλήθεια» στο κύριο της θέμα με τίτλο «Απάντηση στις κατηγορίες με έγγραφο στον Γκουτέρες», γράφει ότι ο Πρόεδρος Αναστασιάδης απάντησε στις κατηγορίες της αντιπολίτευσης ότι στηρίζει λύση δύο κρατών, κοινοποιώντας στα κόμματα επιστολή που απέστειλε στον ΓΓ του ΟΗΕ στις 22 Σεπτεμβρίου 2017, δύο μήνες μετά το αδιέξοδο στο Κραν Μοντανά, με το οποίο όχι μόνο ξεκαθαρίζει την μορφή λύσης που επιδιώκει η ε/κ πλευρά, αλλά ζητούσε επανέναρξη των συνομιλιών από το σημείο που έμειναν. Στο ίδιο θέμα η «Α» παρουσιάζει δήλωση του Αρχιεπισκόπου Χρυσοστόμου το 2017 με την οποία είχε ταχθεί υπέρ λύσης δύο κρατών. Σε άλλο θέμα αναφέρεται στον εμβολιασμό του Προέδρου Αναστασιάδη,  ο οποίος δήλωσε πως το εμβόλιο δίνει ελπίδα και δικαίωμα ζωής. Σε άλλο θέμα γράφει ότι θετικό κλίμα επικράτησε στις χθεσινές επαφές του Προέδρου της ΕΔΕΚ με τους Υπουργούς Άμυνας, Εργασίας και Εσωτερικών αναφορικά με την έγκριση του αναθεωρημένου προϋπολογισμού.

Ο «Πολίτης» υπό τον τίτλο «Απάντηση για τα δύο κράτη με άτυπο έγγραφο του ‘17», γράφει στο κύριο του θέμα ότι θορυβήθηκε το Προεδρικό από τις αποκαλύψεις του Αρχιεπισκόπου στον «Π»  και απέστειλε στα κόμματα άτυπο έγγραφο που παρέδωσε στον ΓΓ του ΟΗΕ τον Σεπτέμβριο του 2017, στο οποίο καταγράφεται η δέσμευσή του για συνέχιση των συνομιλιών στη βάση του πλαισίου Γκουτέρες. Σε άλλο θέμα γράφει ότι τον χορό των εμβολιασμών κατά το κορωνοϊού έσυρε χθες ο Πρόεδρος Αναστασιάδης με τον Αρχιεπίσκοπο Χρυσόστομο να ακολουθεί σήμερα. Αλλού γράφει ότι από το 2015, που θεσπίστηκε ο νόμος για το κάπνισμα, η Αστυνομία προέβη σε συνολικά 15.954 καταγγελίες με τα έσοδα από τα εξώδικα να ανέρχονται σε €1,3 εκατομμύρια.

«Ο Φιλελεύθερος» στεγάζει το κύριο του θέμα υπό τον τίτλο «Στο κόκκινο τα νοσοκομεία» και γράφει πως φτάνει στα όρια του το σύστημα υγείας λόγω των εισαγωγών ασθενών με κορωνοϊό με τον Οργανισμό Κρατικών Υπηρεσιών Υγείας (ΟΚΥπΥ) να αποτείνεται σε ιδιώτες γιατρούς για βοήθεια, ενώ κλείνουν τμήματα και δεσμεύονται κλίνες εν αναμονή περαιτέρω αύξησης. Σε άλλο θέμα κάνει λόγω για εξελίξεις αναφορικά με «τρεις καυτές» υποθέσεις πολιτογραφήσεων και αναφέρεται σε σύσκεψη  χθες στη Νομική Υπηρεσία, με την Αστυνομία να βρίσκεται κοντά σε έκδοση ενταλμάτων. Αλλού αναφέρεται σε συντριβή drone κατά τη διάρκεια στρατιωτικής άσκησης στο Ακρωτήρι πριν δύο μήνες.

Η «Χαραυγή» τιτλοφορεί το κύριο της θέμα «Ιδού η ζημιά από τους χειρισμούς Αναστασιάδη» και γράφει ότι αντί να απολογηθεί για τη ζημιά που έχει προκαλέσει στο Κυπριακό, επιτίθεται σε όσους λένε πως ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας για μια περίοδο περιφερόταν γύρω από το ενδεχόμενο της λύσης δύο κρατών παρατήρησε ο ΓΓ του ΑΚΕΛ υποδεικνύοντας κατά συγκεκριμένο τρόπο την ζημιά που έχει προκαλέσει ο Πρόεδρος. Σε άλλο θέμα γράφει ότι σε δραματική έκκληση για τήρηση των μέτρων προστασίας από τον κορωνοϊό, προέβη χθες ο Υπουργός Υγείας προειδοποιώντας για το ενδεχόμενο να ξεφύγει η κατάσταση, καθώς τα νοσοκομεία ασφυκτιούν από τον αριθμό νοσηλευομένων με Covid. Σε Αλλού γράφει ότι κοντά σε συμφωνία για τον προϋπολογισμό του 2021 βρίσκονται κυβέρνηση ΔΗΣΥ και ΕΔΕΚ.

Η αγγλόφωνη «Cyprus Mail» υπό τον τίτλο «Συναγερμός από την εκτόξευση στον αριθμό των ασθενών», γράφει στο κύριο της θέμα για την ανησυχία ότι η μεγάλη αύξησης στον αριθμό των εισαγωγών νοσηλευομένων με κορωνοϊό θα σπρώξει το σύστημα υγείας πέραν των ορίων του. Αναφέρεται επίσης στο συμβολικό εμβολιασμό του Προέδρου της Δημοκρατίας Νίκου Αναστασιάδη με το εμβόλιο κατά του κορωνοϊού. Σε άλλο θέμα γράφει ότι το Υπουργείο Υγείας αρνήθηκε να σχολιάσει το γεγονός ότι η Γενική Διευθύντρια του Υπουργείου Υγείας Χριστίνα Γιαννάκη παραβίασε το πρωτόκολλο που διέπει τη σειρά προτεραιότητας των εμβολιασμών και εμβολιάστηκε την Κυριακή στο Νοσοκομείο Αναφοράς, ενώ προέκυψε αργότερα ότι ούτε ο Υπουργός Υγείας γνώριζε για τις προθέσεις της.

Με πληροφορίες από ΚΥΠΕ,
Λευκωσία, Κύπρος

H επισκόπηση των ελληνικών εφημερίδων της Τρίτης: Οι πρωτοσέλιδοι τίτλοι

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: