H επισκόπηση των κυπριακών εφημερίδων της Πέμπτης: Οι πρωτοσέλιδοι τίτλοι

FILE PHOTO: Πρωτοσέλιδα κυπριακών εφημερίδων. ΚΥΠΕ




Η πειθαρχική έρευνα από την κυβέρνηση εναντίον της Γενικής Λογίστριας της Δημοκρατίας Ρέας Γεωργίου σε σχέση με το σφαγείο Cypra του συζύγου της, η επίσκεψη της Ειδικής Απεσταλμένης του ΓΓ των ΗΕ Τζέιν Χολ Λουτ στην Κύπρο, η επιδημιολογική κατάσταση από τον κορωνοϊό και η άφιξη των πρώτων δόσεων εμβολίου κατά της νόσου COVID 19, είναι μερικά από τα κύρια θέματα του σημερινού κυπριακού Τύπου.

Η «Αλήθεια» υπό τον τίτλο «Η Ρέα στο σκαμνί!» γράφει ότι σε πειθαρχική έρευνα εναντίον της Γενικής Λογίστριας της Δημοκρατίας Ρέας Γεωργίου αναμένεται να προχωρήσει η κυβέρνηση σε σχέση με το σφαγείο Cypra του συζύγου της και συγκεκριμένα για την υπόθεση με την εγγυητική επιταγή του συζύγου της ύψους 54,000 ευρώ που μετά από παρέμβαση του Γενικού Λογιστηρίου αποσύρθηκε και δεν εξαργυρώθηκε στο όνομα της Κυπριακής Δημοκρατίας. Αλλού γράφει ότι αισιόδοξη είναι η Λουτ για την επανέναρξη του διαλόγου και σύγκληση πενταμερούς. Σε άλλο θέμα γράφει ότι ξεκινά πρώτη η Βρετανία με τους εμβολιασμούς κατά του κορωνοϊού κι ότι ακολουθεί η Κύπρος αρχές του 2021,

Ο «Πολίτης» υπό τον τίτλο «Χριστούγεννα με κάλαντα… από τους επιδημιολόγους» γράφει ότι σύμφωνα με τον Δρα Πέτρο Καραγιάννη υπάρχουν δεύτερες σκέψεις και καμία οριστική απόφαση ως προς τα μέτρα που θα τεθούν σε εφαρμογή μετά τις 13 Δεκεμβρίου. Αλλού γράφει ότι όλα τα φώτα στρέφονται πλέον και επίσημα στην Άγκυρα σε σχέση με το κατά πόσο θα είναι εφικτή η σύγκληση άτυπης συνάντησης «5+1». Σε άλλο θέμα γράφει ότι αυτοβούλως στην πόρτα εξόδου από την Astrobank φαίνονται να βρίσκονται 120 εργαζόμενοι με βάση το σχέδιο εθελούσιας εξόδου.

«Ο Φιλελεύθερος» υπό τον τίτλο «Χωρίς συνέχεια η πενταμερής» γράφει ότι τα Ηνωμένα Έθνη στοχεύουν σε μια άτυπη πενταμερή κατά την οποία θα γίνει προπαρασκευή της τελικής φάσης των διαπραγματεύσεων για το Κυπριακό. Ωστόσο, τα δεδομένα όπως καταγράφονται και από την Τζέιν Χολ Λουτ δείχνουν μεγάλο βαθμό δυσκολίας στην προσπάθεια της απεσταλμένης του Γενικού Γραμματέα προκειμένου να οδηγηθούν τα εμπλεκόμενα μέρη στο Κυπριακό σε μια διαδικασία η οποία θα παράξει αποτέλεσμα. Αλλού γράφει ότι στο Νοσοκομείο Αμμοχώστου «έκαναν αποθήκες δύο ορόφους ενώ οι ασθενείς κινδυνεύουν». Σε άλλο θέμα γράφει ότι αναβάλλεται η εξέταση διαθεσιμότητας της Γενικής Λογίστριας.

Η «Χαραυγή» υπό τον τίτλο «Ασθενείς-Νοσοκομεία στο έλεος της ανικανότητας τους» αναφέρεται σε συναγερμό από τον εντοπισμό 14 κρουσμάτων στο Νοσοκομείο Αθαλάσσας, το οποίο σημειώνει είναι υποστελεχωμένο χωρίς τις κατάλληλες κτιριακές υποδομές, χωρίς τεχνογνωσία και εμπειρία στην αντιμετώπιση της νόσου COVID 19. Αλλού γράφει ότι χωρίς ιατρούς λόγω χρημάτων είναι οι νεφροπαθείς στο Νοσοκομείο Αμμοχώστου. Σε άλλο θέμα γράφει ότι διανομή των εμβολίων ξεκίνησε στην Βρετανία ενώ στην Ευρώπη αναμένεται να αρχίσει τέλος Δεκεμβρίου. Σε πρώτη φάση στην Κύπρο θα φθάσουν 48,000 δόσεις εμβολίων.

Η αγγλόφωνη εφημερίδα «Cyprus Mail» στο κύριο θέμα του αναφέρεται στον χαιρετισμό του Υπουργού Εσωτερικών Νίκου Νουρή  στην έναρξη των εργασιών των Επιτροπών Παρακολούθησης των Ταμείων Εσωτερικών Υποθέσεων 2014 -2020 της ΕΕ που είπε ότι τρεις στους 4 παράνομους μετανάστες εισέρχονται στις ελεγχόμενες από τη Δημοκρατία περιοχές μέσω της γραμμής κατάπαυσης του πυρός προερχόμενοι από την Τουρκία μέσω των κατεχομένων εδαφών μας. Αλλού αναφέρεται στους τρεις θανάτους που καταγράφηκαν χθες από COVID 19 και στα 292 νέα περιστατικά κρουσμάτων. Σε άλλο θέμα με φωτογραφία αναφέρεται στην φωταγώγηση του Χριστουγεννιάτικου δένδρου από τον Δήμο Λεμεσού στην πόλη.

Με πληροφορίες από ΚΥΠΕ
Λευκωσία, Κύπρος

Η επισκόπηση των ελληνικών εφημερίδων της Πέμπτης: Οι πρωτοσέλιδοι τίτλοι

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: