Επιβολή προστίμων σε μέσα κοινωνικής δικτύωσης στην Τουρκία: “Αλυσίδα” σε Twitter και Facebook

Mη κυβερνητικές οργανώσεις κατηγορούν τον Ταγίπ Ερντογάν ότι προσπαθεί να φιμώσει τους ιστότοπους κοινωνικής δικτύωσης, έναν από τους λίγους χώρους όπου εξακολουθούν να ακούγονται επικριτικές φωνές στην Τουρκία.. Photo via KYPE




Στην ηλεκτρονική σελίδα της γερμανόφωνης, συντηρητικής εφημερίδας Luxemburger Wort, αναρτήθηκε, χθες βράδυ, εκτενής ανταπόκριση (αποκλειστικά για τους συνδρομητές) του Gerd Höhler, με τίτλο «Έτσι, βάζει ο Erdogan αλυσίδα στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης» και υπότιτλο «Η Τουρκία επιβάλλει εκατομμύρια σε πρόστιμα σε Facebook, Twitter και Co – Αλλά δεν πρόκειται να μείνει στα πρόστιμα».

Επισημαίνουμε ότι το ίδιο δημοσίευμα, υπό τον τίτλο «Ο Erdogan βάζει αλυσίδα στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης», φιλοξενείται στην σημερινή έντυπη έκδοση της εν λόγω εφημερίδας. Ωστόσο, πρόκειται για μία πιο σύντομη εκδοχή του άρθρου που έχει αναρτηθεί στην ηλεκτρονική σελίδα της Luxemburger Wort.

  • O δημοσιογράφος υπογραμμίζει ότι πάνω από το 95% των τουρκικών ΜΜΕ βρίσκονται ήδη στην κυβερνητική γραμμή. Με πρόστιμα και τεχνικούς περιορισμούς, οι αρχές προσπαθούν τώρα να θέσουν τα κοινωνικά δίκτυα υπό έλεγχο. Κρίσιμες αναρτήσεις σε Twitter, YouTube και Facebook είναι εδώ και καιρό αγκάθι στο μάτι του Προέδρου Erdogan.

Σύμφωνα με τον αρθρογράφο, πρόκειται για ποσά που δεν πονάνε κατ’αρχάς εταιρείες όπως η Google και το Facebook: Την περασμένη εβδομάδα, η κρατική αρχή τηλεπικοινωνιών BTK επέβαλε πρόστιμα για τον καθένα, τριών εκατομμυρίων ευρώ, σε διάφορες πλατφόρμες κοινωνικής δικτύωσης, συμπεριλαμβανομένων του twitter, Facebook, Instagram, YouTube και TikTok.

Αλλά δεν θα μείνει μόνο στα πρόστιμα, εκτιμά ο ανταποκριτής, συμπληρώνοντας πως στη συνέχεια, η Αρχή, θα μπορούσε να απαγορεύσει στις τουρκικές εταιρείες να τοποθετούν διαφημίσεις στις πλατφόρμες και να περιορίσει τη μετάδοση των μέσων κοινωνικής δικτύωσης.

Στο δημοσίευμα επισημαίνεται ότι με τα αναγκαστικά μέτρα, η κυβέρνηση επιθυμεί να προωθήσει νόμο, ο οποίος τέθηκε σε ισχύ την 1η Οκτωβρίου. Ο νόμος ορίζει ότι οι πάροχοι μέσων κοινωνικής δικτύωσης με περισσότερους από ένα εκατομμύριο χρήστες καθημερινά, πρέπει να ανοίγουν υποκαταστήματα στην Τουρκία και να ορίζουν έναν Τούρκο πολίτη ως εκπρόσωπο.

Ασφαλώς δεν πρόκειται για μία περιζήτητη δουλειά, διότι αυτός ο εκπρόσωπος θα μπορούσε να διωχθεί για παραβάσεις, σχολιάζει ο ανταποκριτής. Επιπλέον, οι πλατφόρμες πρέπει να αφαιρούν ανάρμοστο περιεχόμενο εντός 24 ωρών, να αποθηκεύουν τα δεδομένα των Τούρκων χρηστών σε διακομιστές στην Τουρκία και να συντάσσουν εξαμηνιαίες αναφορές για τις καταγγελίες που εξετάστηκαν.

Η κυβέρνηση υποστηρίζει ότι με τον νέο νόμο θα προστατεύονται καλύτερα τα προσωπικά δικαιώματα. Οι επικριτές βλέπουν στους κανόνες, την πρόθεση της κυβέρνησης να ελέγχει στενότερα τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και να επεκτείνει στην Τουρκία, την ήδη αυστηρή λογοκρισία στο Διαδίκτυο.

Το προηγούμενο έτος, οι Τουρκικές αρχές μπλόκαραν 61.049 ιστότοπους, κυρίως για πολιτικούς λόγους. Δεν περνάει σχεδόν μια εβδομάδα χωρίς να συλλαμβάνονται άνθρωποι για σχόλια επικριτικά για την κυβέρνηση στα κοινωνικά δίκτυα, σημειώνει ο συντάκτης.

Και προσθέτει ότι το Ομοσπονδιακό Υπουργείο Εξωτερικών στις ταξιδιωτικές του οδηγίες για την Τουρκία, προειδοποιεί τους Γερμανούς πολίτες για απρόσεκτα σχόλια ή “likes” από δημοσιεύσεις στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Κάτι τέτοιο θα μπορούσε να οδηγήσει σε «αυθαίρετες συλλήψεις» κατά την είσοδο.

Σύμφωνα με τον συντάκτη, μια από τις πιο συχνές κατηγορίες είναι η «προσβολή του Προέδρου». Το αδίκημα μπορεί να τιμωρηθεί με τέσσερα χρόνια φυλάκισης. Ο Πρόεδρος Erdogan δικαιολόγησε προσωπικά το νέο νόμο: «Αυτά τα κανάλια, τα οποία βρίθουν από ψέματα, προσβολές, επιθέσεις στο δικαίωμα της προσωπικότητας και δυσφημίσεις , πρέπει να ρυθμιστούν».

Στο δημοσίευμα αναφέρεται ότι η Επιτροπή Προστασίας Δημοσιογράφων (CPJ), με έδρα τις ΗΠΑ, θεωρεί το νόμο ως «κατάφωρη απόπειρα λογοκρισίας ειδήσεων σχετικά με την τουρκική ηγεσία» και «δίωξη τούρκων δημοσιογράφων».

Η οργάνωση «Δημοσιογράφοι Χωρίς Σύνορα (Reporters Without Borders /RSF)» καταδικάζει επίσης το νέο νόμο. Στόχος της κυβέρνησης Erdogan είναι «τώρα και ο έλεγχος των μέσων κοινωνικής δικτύωσης, ο μόνος χώρος, όπου οι δημοσιογράφοι μπορούν ακόμα να μιλούν, συγκριτικά, ελεύθερα».

Ο δημοσιογράφος, μεταξύ άλλων, υπογραμμίζει ότι στην Τουρκία, 77 δημοσιογράφοι φυλακίστηκαν εξαιτίας της δουλειάς τους, στις αρχές Οκτωβρίου. Μόνο τον Νοέμβριο, εκκρεμούσαν συνολικά 30 ποινικές διαδικασίες εναντίον 40 δημοσιογράφων σε οκτώ τουρκικές επαρχίες. Εννέα από αυτούς κατηγορήθηκαν για προσβολή κυβερνητικών αξιωματούχων.

  • Tα στοιχεία αυτά περιλαμβάνονται σε μία έκθεση έρευνας που δημοσιεύθηκε την 1η Δεκεμβρίου σχετικά με την κατάσταση της ελευθερίας του Τύπου στην Τουρκία. Η έκθεση, υπό τον τίτλο «Τούρκοι Δημοσιογράφοι σε περιορισμό» χρηματοδοτήθηκε από την Ευρωπαϊκή Ένωση και εκπονήθηκε από το Διεθνές Ινστιτούτο Τύπου (IPI) σε συνεργασία με δέκα άλλους οργανισμούς, όπως το CPJ, το RSF, η Ευρωπαϊκή Ομοσπονδία Δημοσιογράφων και η ένωση συγγραφέων PEN International, τονίζει ο ανταποκριτής.

Η έκθεση καταλήγει στο συμπέρασμα ότι «η κρίση της ελευθερίας του Τύπου στην Τουρκία επιδεινώνεται». Η τακτική της κυβέρνησης εναντίον των μέσων ενημέρωσης ευνοείται από την «έλλειψη ανεξαρτησίας της δικαιοσύνης».

Στην τελευταία κατάταξη για την ελευθερία του Τύπου που δημοσιεύθηκε την Δευτέρα από την οργάνωση «Δημοσιογράφοι Χωρίς Σύνορα», η Τουρκία ανέβηκε από την 157η θέση τον προηγούμενο χρόνο, στην 154η θέση μεταξύ 180 χωρών που εξετάστηκαν. Αυτό συμβαίνει επειδή η κατάσταση της ελευθερίας του Τύπου σε άλλες χώρες έχει επιδεινωθεί ακόμη πιο γρήγορα. Όσον αφορά τον αριθμό των πόντων, η Τουρκία είχε χειρότερη απόδοση φέτος, με 50,02 πόντους από ό, τι το 2019 με 52,81 πόντους.

Όσο περισσότεροι πόντοι, τόσο χειρότερη είναι η ελευθερία του Τύπου. Συγκριτικά: η καλύτερη χώρα στη λίστα, η Νορβηγία, έχει 7,84 πόντους, η χειρότερη, η Βόρεια Κορέα, έχει 85,82 πόντους, επισημαίνει ο δημοσιογράφος.

Σύμφωνα με τον συντάκτη, οι μεγάλοι πάροχοι όπως η Google και το Facebook έχουν μέχρι στιγμής αγνοήσει τους νέους κανονισμούς. Γι ‘αυτό, η Αρχή Τηλεπικοινωνιών εντείνει τώρα τις πιέσεις. Μετά την επιβολή των πρώτων προστίμων ενός εκατομμυρίου ευρώ στον καθένα, στις αρχές Νοεμβρίου, η Αρχή έχει τώρα τριπλασιάσει τα πρόστιμα.

Το επόμενο βήμα είναιμ πιθανόταταμ η απαγόρευση διαφήμισης. Εάν και αυτό δεν αποδώσει, η Αρχή μπορεί να μειώσει το εύρος ζώνης των πλατφορμών κατά 50% μετά από ένα μήνα και κατά 90% μετά από άλλες τέσσερις εβδομάδες. Αυτό θα ισοδυναμούσε, σχεδόν, με κλείσιμο, καταλήγει σχολιάζοντας ο αρθρογράφος.

ΠΗΓΗ: Luxemburger Wort, Gerd Höhler

Αν και “ελαφριές”: Πρωτοφανείς στην ιστορία του ΝΑΤΟ οι αμερικανικές κυρώσεις κατά της Τουρκίας

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: