Επιτέλους κάποιος να μιλήσει για τις φρικτές ευθύνες της Κίνας για τη διασπορά του νέου κορωναϊού

FILE PHOTO: Η ανησυχία επέστρεψε στην Κίνα μετά την εμφάνιση κρουσμάτων κορωναϊού. Το στιγμιότυπο είναι από το Πεκίνο. EPA, ROMAN PILIPEY




Κατά της Κίνας, για την έλλειψη διαφάνειας ως προς την προέλευση του κορωνοϊού, στρέφεται με το κύριο άρθρο της η εφημερίδα Le Monde.

Τονίζει την έλλειψη συνεργασίας από τις κινεζικές αρχές, την οποία και χαρακτηρίζει προφανή, καθώς, όπως σημειώνει, ενώ τα χαρακτηριστικά του ιού ταυτοποιήθηκαν γρήγορα και ένα εμβόλιο αναπτύχθηκε σε χρόνο ρεκόρ, η προέλευσή του ιού παραμένει ένα πάζλ.

Επισημαίνει την έλλειψη επιστημονικής συνεργασίας του Πεκίνου για τον προσδιορισμό της ακριβούς προέλευσης, δεδομένου, ότι οι διεθνείς εμπειρογνώμονες κρατούνται σε απόσταση, αυτοί που καταγγέλλουν εκφοβίζονται ή τιμωρούνται, ενώ οι δημοσιογράφοι βρίσκονται αντιμέτωποι με την εκκωφαντική σιωπή της κινεζικής διοίκησης.

Συνεπώς, οι βεβαιότητες παραμένουν κατακερματισμένες. Εάν ένα είδος νυχτερίδας που υπάρχει στη νότια Κίνα θα μπορούσε να είναι η αιτία της μετάδοσης του ιού στον άνθρωπο, οι ερευνητές δεν έχουν ακόμη εντοπίσει το ζώο, που θα μπορούσε να είχε διαδραματίσει τον ρόλο του βιολογικού «μεταδότη».

Οι υποθέσεις που προέβαλε η Κίνα καταρρέουν η μία μετά την άλλη. Έτσι, φαίνεται απίθανο να είναι ο παγκολίνος η πηγή μετάδοσης, όπως ισχυρίζονται κινεζικοί ερευνητές για μήνες. Η ιδέα της εισαγόμενης μόλυνσης από το εξωτερικό στην Κίνα, μέσω κατεψυγμένων προϊόντων, που μεταδίδει ευρέως η κυβέρνηση, απορρίπτεται επίσης από ειδικούς, ενώ ακόμη και η αγορά της Wuhan δεν θεωρείται πλέον ως αφετηρία της επιδημίας.

Πρόκειται για εργαστηριακό ατύχημα; Θα μπορούσε η τρέχουσα πανδημία να συνδεθεί με τη μόλυνση, το 2012, στην κομητεία Mojiang, έξι ανθρώπων, προσβληθέντων από σοβαρή πνευμονία με επιπλοκές παρόμοιες με αυτές του Covid-19; Σε αυτό το στάδιο, κανείς δεν είναι σε θέση να αναφερθεί στη μία ή την άλλη πίστα, επειδή δεν μπορεί να διερευνήσει υπό επιστημονικά ικανοποιητικές συνθήκες.

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας έχει δημιουργήσει επιτέλους μια ομάδα διεθνών εμπειρογνωμόνων, οι οποίοι αναμένεται να επισκεφθούν την Κίνα τις επόμενες ημέρες, για να προσπαθήσουν να αποκαλύψουν το μυστήριο. Μια πρωτοβουλία που έρχεται πολύ αργά, καθώς, όσο ο χρόνος περνάει, τόσο μειώνονται οι πιθανότητες ανίχνευσης της προέλευσης της πανδημίας.

Πιο ανησυχητικό, το Πεκίνο θέλει να έχει το πάνω χέρι σε αυτήν την αποστολή. Οι κινεζικές αρχές επέλεξαν τους συμμετέχοντες, στους οποίους θα επιτρέπεται να εργάζονται μόνο πάνω στις κινεζικές υποθέσεις, που έχουν ήδη αναπτυχθεί και επικυρωθεί από τις αρχές.

Αυτή η στάση μόνιμης παρεμπόδισης της επιστημονικής έρευνας δεν είναι αποδεκτή. Λόγω του αριθμού των θανάτων και της απίστευτης ζημίας που προκλήθηκε από την πανδημία, το Πεκίνο οφείλει διαφάνεια έναντι της υπόλοιπης διεθνούς κοινότητας.

Εάν η Κίνα έχει γίνει σε λίγα χρόνια κορυφαίο επιστημονικό έθνος, το καθεστώς αποδεικνύεται ανίκανο να διασφαλίσει μία σχετική αυτονομία στην έρευνά του και, ως εκ τούτου, την αξιοπιστία που  αξιώνει, για να καθιερωθεί ως παγκόσμια δύναμη.

ΠΗΓΗ: Le Monde – Covid-19 : le devoir de transparence de la Chine

Η Τουρκία έχει καταστεί απειλή ασφάλειας για πολλές χώρες και περιοχές: Προτιμά Ρωσία, Κίνα και Ιράν

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: