Ένα ακόμη άλλοθι για να αποφύγει τις κυρώσεις η Τουρκία: Σε «τυφλή» Πενταμερή σπρώχνουν τον Αναστασιάδη

File photo: Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Νίκος Αναστασιάδης δέχθηκε την Ειδική Απεσταλμένη του Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών για το Κυπριακό κα Τζέιν Χολ Λουτ. Φωτογραφία STAVROS IOANNIDES, PIO




Του ΝΙΚΟΥ ΜΕΛΕΤΗ, Liberal

Φουλ μηχανές για την σύγκληση άτυπης Πενταμερούς Διάσκεψης για το Κυπριακό, παρά το γεγονός ότι οι επαφές της ειδικής αντιπροσώπου του γενικού γραμματέα του ΟΗΕ, Τζέιν Χολ Λουτ με τον πρόεδρο Νίκο Αναστασιάδη και τον εκπρόσωπο των Τουρκοκυπρίων, Ερσίν Τατάρ, κατέδειξαν το χάσμα που χωρίζει τις δυο πλευρές, μετά μάλιστα την υιοθέτηση από την τουρκική πλευρά της επιλογής (τουλάχιστον διαπραγματευτικά) της λύσης των δυο κρατών.

Συγχρόνως όμως η διαδικασία των επαφών της κ. Λουτ που ξεκίνησε την 1η Δεκεμβρίου και θα είναι σε εξέλιξη τις επόμενες εβδομάδες αναμένεται να χρησιμοποιηθεί και στην Σύνοδο Κορυφής της Ε.Ε. (10-11 Δεκεμβρίου) με το επιχείρημα ότι τυχόν επιβολή κυρώσεων τώρα στην Τουρκία, θα διαταράξει το κλίμα για την επανέναρξη των συνομιλιών για το Κυπριακό αλλά και για την Πενταμερή.

Η κ. Λουτ είχε χθες συνάντηση στην Αθήνα με τον γγ του ΥΠΕΞ Θ. Δεμίρη ενώ άγνωστο είναι πότε θα γίνει δεκτή στην Άγκυρα μια και η τουρκική ηγεσία θέλει πιθανότατα να δώσει την συγκατάθεση της για Πενταμερή αφού σιγουρευθεί ότι θα περάσει χωρίς συνέπειες τον κάβο της Συνόδου Κορυφής.

  • Οι πληροφορίες από την Λευκωσία αναφέρουν ότι η κ. Λουτ δήλωσε αισιόδοξη ότι θα μπορέσει να συγκληθεί η Πενταμερής και μάλιστα ο ΟΗΕ δείχνει να προκρίνει την σύγκληση της ακόμη και μέσα στον Ιανουάριο.

Όμως είναι εντυπωσιακό το γεγονός ότι η αισιοδοξία της απεσταλμένης του ΟΗΕ κάθε άλλο παρά βασίζεται σε πραγματικά στοιχεία, εάν βεβαίως ο στόχος δεν είναι απλώς να συγκληθεί μια Πενταμερής η οποία θα καταλήξει σε ναυάγιο .

Ο πρόεδρος της κυπριακής Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης στην συνάντηση που είχε με την κ. Λουτ παρουσία και του ΥΠΕΞ Ν. Χριστοδουλίδη και του διαπραγματευτή Α. Μαυρογιάννη, σε μια σημαντική παραχώρηση απέφυγε να θέσει ως όρο για την επανέναρξη της διαδικασίας την αποχώρηση του τουρκικού ερευνητικού από την κυπριακή ΑΟΖ ούτε την διακοπή όλων των κινήσεων για το άνοιγμα των Βαρωσίων. Μια κίνηση που δυστυχώς δίνει την εικόνα της κανονικότητας στην κατάφωρη παραβίαση των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Κύπρου αλλά και των αποφάσεων του ΣΑ του ΟΗΕ σχετικά με τα Βαρώσια.

Ο κ. Αναστασιάδης εξέφρασε την ετοιμότητα του να συμμετάσχει σε μια Πενταμερή στο πλαίσιο όμως των αποφάσεων του ΣΑ του ΟΗΕ για διζωνική δικοινοτική ομοσπονδία επιμένοντας στην θέση ότι οι συνομιλίες πρέπει να συνεχισθούν από εκεί που σταμάτησαν στο Κραν Μοντανά.

Η τοποθέτηση του κ. Τατάρ δεν προκάλεσε έκπληξη καθώς έχει φροντίσει και πριν αλλά και μετά την νίκη του στις «εκλογές» να ξεκαθαρίσει ότι θα υποστηρίξει πλήρη αλλαγή του μέχρι τώρα πλαισίου ,ώστε στο τραπέζι να μπει και η λύση των δυο κρατών και η αναγνώριση των «πραγματικοτήτων» στο νησί. Και επανέλαβε την θέση ότι «οι συνομιλίες για μια ομοσπονδιακή λύση που διαρκούν εδώ και 52 χρόνια δεν έφεραν κανένα αποτέλεσμα» και αυτό το διαπίστωσε όπως είπε και ο κ. Γκουτέρες στο Κραν Μοντανά.

  • Για αυτό, πρόσθεσε, «θα είναι σημαντικό να υπάρξει μια διαδικασία διαπραγματεύσεων για δύο κράτη που, βασισμένα στην κυριαρχική ισότητα, θα ζουν δίπλα δίπλα και θα συνεργάζονται», καθώς τα δεδομένα έχουν αλλάξει…

Η Αθήνα πάντως έχει διαμηνύσει και σε αυτό το πλαίσιο έγινε και η συνάντηση της κ. Λουτ με τον γγ του ΥΠΕΞ, ότι Πενταμερής μπορεί να συγκληθεί μόνο στην βάση της εντολής που υπάρχει από το ΣΑ του ΟΗΕ για την αναζήτηση λύσης στην βάση των ψηφισμάτων του για το Κυπριακό αλλά και βάσει του κοινοτικού κεκτημένου, λαμβάνοντας βεβαίως υπόψη και το διαπραγματευτικό πλαίσιο που δημιουργήθηκε στο Κραν Μοντανά.

Αύριο ο Ν. Δένδιας αναμένεται να επισκεφθεί την Λευκωσία όπου θα συναντηθεί με τον Πρόεδρο Ν. Αναστασιάδη και θα έχει συνομιλίες με τον ομόλογό του Ν. Χριστοδουλίδη για συντονισμό των ενεργειών ενόψει της δύσκολης μάχης στην Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ.

  • Τα σχόλια που δημοσιεύονται στην ιστοσελίδα μας εκφράζουν απαραίτητα τους συγγραφείς. Η ιστοσελίδα μας δεν λογοκρίνει τις γνώμες κανενός.

ΟΛΕΣ ΟΙ ΓΝΩΜΕΣ, ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΚΑΙ ΤΑ ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ ΕΔΩ ΚΑΙ ΕΔΩ

Ακολουθήστε το Hellas Journal στο NEWS GOOGLE

Ποιος θα κόψει τον βήχα στους επιτήδειους του Φόρεϊν Όφις; Οι εμμονές των αμετανόητων οπαδών της όποιας λύσης…

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: