Δυο στους τρεις Έλληνες δηλώνουν ότι θα κάνουν το εμβόλιο: Στο 27,4% οι “αρνητές”

File photo: Προετοιμασία για εμβολιασμό πολίτη στην Ουάσιγκτον, ΗΠΑ. EPA/STEPHEN BRASHEAR




Δύο στους τρεις Έλληνες δείχνουν αποφασισμένοι να κάνουν το εμβόλιο κατά του κορωναϊού δείχνει νέα έρευνα της διαΝΕΟσις  και έγινε  σε συνεργασία με την Metron Analysis, σε πανελλαδικό δείγμα 1.100 ατόμων.

Η έρευνα έγινε μεταξύ 1η και 10 Δεκεμβρίου και στην ερώτηση και δίνει ποσοστό 42%

Σύμφωνα με την έρευνα, δύο στους τρεις Έλληνες (66,3%) δηλώνουν ότι θα κάνουν το εμβόλιο, ενώ το 27,4% απαντά αρνητικά, ποσοστό πάντως που είναι σημαντικά χαμηλότερο από το 42% που είχε καταγραφεί σε προηγούμενη έρευνα, τον Σεπτέμβριο.

Τα ποσοστά αυτών που προτίθενται να κάνουν το εμβόλιο είναι μεγαλύτερα στους πιο ευκατάστατους, καθώς και σε όσους δηλώνουν ότι πάσχουν από κάποιο υποκείμενο νόσημα, ενώ πολύ σημαντικός παράγοντας είναι και η ηλικία: Στους ηλικίας άνω των 65, το ποσοστό αυτών που προτίθενται να κάνουν το εμβόλιο φτάνει στο 80,4% -μάλιστα, αυτοί που απαντούν «σίγουρα ναι» είναι το 55%.

Από το περίπου 27% που δηλώνουν ότι (σίγουρα ή μάλλον) δεν θα κάνουν το εμβόλιο, η κυριότερη αιτία που αναφέρουν με πολύ μεγάλη διαφορά είναι το ότι «μπορεί να μην είναι ασφαλές, ή μπορεί να έχει παρενέργειες». Τα ποσοστά των πολιτών που δηλώνουν ότι «δεν υπάρχει ο ιός» ή «δεν εμπιστεύομαι τα εμβόλια» σε αυτή την ερώτηση είναι πάρα πολύ χαμηλά.

Όπως επισημαίνει ο Στράτος Φαναράς της Metron Analysis, «ελάχιστοι είναι εκείνοι που αμφισβητούν επί της ουσίας την προσφορά των εμβολίων στη δημόσια υγεία και το λεγόμενο “αντιεμβολιαστικό κίνημα” είναι περιορισμένο με επιδημιολογικούς όρους αλλά αν η ενημέρωση των πολιτών δεν είναι ειλικρινής, διαφανής και κατανοητή μπορεί να σπεκουλάρει στην άγνοια και να καταστεί υπολογίσιμη δύναμη».

Εξάλλου, σύμφωνα με την έρευνα, το 40,9% των ερωτηθέντων δηλώνουν ότι έχουν κάνει φέτος το εμβόλιο κατά της γρίπης, ένα ποσοστό πολύ υψηλότερο από το σύνηθες. Μάλιστα, 8 στους 10 ερωτηθέντες ηλικίας άνω των 65 δηλώνουν πως έχουν κάνει το εμβόλιο της γρίπης.

Από όσους δηλώνουν ότι έχουν κάνει το εμβόλιο κατά της γρίπης, το 84,1% δηλώνουν ότι θα κάνουν και το εμβόλιο κατά του κορωνοϊού. Είναι, δε, αξιοσημείωτο ότι η πλειοψηφία των πολιτών πιστεύουν ότι το εμβόλιο θα είναι διαθέσιμο στη χώρα μας «το πρώτο τρίμηνο του 2021».

 

Με πληροφορίες από kathimerini.gr

Aκολουθήστε το Hellas Journal στο GOOGLE NEWS

Πατριωτικό καθήκον ο εμβολιασμός, υποστηρίζουν οι ειδικοί: Μείωση στα κρούσματα, στους διασωληνωμένους, στους θανάτους

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: