Από τα αστέρια στα έδρανα της Γερουσίας: Ο αστροναύτης Μαρκ Κέλι γράφει την δική του ιστορία

Ο πρώην αστροναύτης Μαρκ Κέλι ορκίστηκε γερουσιαστής της πολιτείας της Αριζόνα με το Δημοκρατικό Κόμμα. Φωτογραφία via kelly.senate.gov




Του ΓΙΩΡΓΟΥ ΔΗΜΗΤΡΟΠΟΥΛΟΥ

Στις αρχές  Δεκέμβρη του 2020 υπήρξε μια σπουδαία στιγμή για το Αμερικανικό Κογκρέσο. Ο πρώην αστροναύτης Μαρκ Κέλι ορκίστηκε γερουσιαστής της πολιτείας της Αριζόνα με το κόμμα των Δημοκρατικών.

Ύστερα από ένα εκλογικό θρίλερ και πολλές εντάσεις , ο «κάπτεν» Κέλι επικράτησε της Ρεπουμπλικάνας Μάρθα Μακσάλι με ποσοστό 53.4% και έγινε ο τέταρτος αστροναύτης στην ιστορία που περνάει τις πύλες του Κογκρέσου. Ο πρώτος ήταν ο Τζον Γκλεν, το 1974 επίσης με τους Δημοκρατικούς. Υπηρέτησε στο Σώμα της Γερουσίας για 25 χρόνια και η θητεία του θεωρήθηκε άκρως επιτυχημένη.

O Μαρκ Κέλι γεννήθηκε στο Νιού Τζέρσι το 1964. Αποφοίτησε με άριστα την σχολή εμποροπλοιάρχων, με την ειδικότητα του μηχανικού το 1986 και στην συνέχεια έκανε μεταπτυχιακές σπουδές πάνω στην αεροναυτική μηχανική στην σχολή του Πολεμικού Ναυτικού των ΗΠΑ.

  • Τον Δεκέμβρη του 1987 ο Κέλι, ύστερα από σκληρές εκπαιδεύσεις, έγινε ο πιλότος του αερομαχητικού Α-6Ε Intruder. Στη συνέχεια του ανατέθηκαν δύσκολες αποστολές στην Ιαπωνία και τον Περσικό Κόλπο, παίρνοντας μέρος στην επιχείρηση «Καταιγίδα της Ερήμου».

Η ΝΑΣΑ επέλεξε τον Μάρκ Κέλι και τον δίδυμο αδερφό του Σκοτ το 1996. Μαζί εντάχθηκαν στις Μονάδες των Αστροναυτών. Η πρώτη του αποστολή ως πιλότος πραγματοποιήθηκε τον χειμώνα του 2001, ύστερα από αρκετές αναβολές. Ως πιλότος του διαστημικού λεωφορείου Endeavour, ήταν υπεύθυνος για την μεταφορά των απαραίτητων προμηθειών και προσωπικού στον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό. Αντίστοιχα ταξίδια έκανε τα καλοκαίρια του 2006  και του 2008 με το διαστημικό λεωφορείο Discovery.

Τον Φεβρουάριο του 2011 είχε οριστεί ως διοικητής της αποστολής STS-134, που είχε στόχο την επιστροφή στον Διαστημικό Σταθμό προκειμένου να γίνουν έρευνες πάνω στο πείραμα της ΝΑΣΑ σχετικά με την μελέτη της αντιύλης, της σκοτεινής ύλης και των κοσμικών ακτίνων. Ωστόσο λίγες μέρες πριν το ταξίδι, η σύζυγος του αστροναύτη, Γκάμπι Γκίφορντς, γλίτωσε εκ του θαύματος από δολοφονική επίθεση.

Η Γκίφορντς που ήταν βουλευτής στην Αριζόνα, τραυματίστηκε σοβαρά. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα ο Μαρκ Κέλι να ζητήσει να αντικατασταθεί σε περίπτωση που τα πράγματα θα χειροτέρευαν. Παρόλα αυτά, η βουλευτής των Δημοκρατικών κατάφερε να ξεπεράσει τόσο το σοκ της επίθεσης όσο και τα τραύματά της. Έτσι παρακολούθησε γεμάτη περηφάνια τον άντρα της να εκτοξεύεται για τελευταία φορά στο διάστημα, καθώς ο κάπτεν Μαρκ Κέλι είχε δηλώσει ότι με το πέρας της αποστολής θα αποσυρόταν.

Λίγους μήνες μετά την απόσυρσή του, ο Κέλι μαζί την Γκίφορντς έγραψαν ένα βιβλίο με τίτλο «Γκάμπι: Μια ιστορία κουράγιου και ελπίδας». Το βιβλίο ήταν βασισμένο στην ζωή της Γκίφορντς, από την πολιτική της καριέρα, την ζωή της δίπλα στον αστροναύτη μέχρι την δολοφονική επίθεση.

Το 2013 με αφορμή τους αιματηρούς πυροβολισμούς στο Νιούτάουν, ο Μαρκ Κέλι ίδρυσε μια επιτροπή πολιτικής δράσης που είχε ως στόχο την αναχαίτιση της βίας των όπλων, που είναι σύνηθες φαινόμενο στις ΗΠΑ τα τελευταία χρόνια. Το 2019 και ύστερα από πολλές συζητήσεις με την σύζυγό του, ο άλλοτε ταξιδιώτης των άστρων αποφάσισε να προσγειωθεί στα έδρανα της Γερουσίας.

Τόσο η υποψηφιότητά του όσο και η εκλογή του το 2020, προκάλεσε κύμα ενθουσιασμού. Ο νεοεκλεγείς πρόεδρος των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν συνεχάρη δημόσια τον κάπτεν Κέλι μετά την εκλογή του, δηλώνοντας απόλυτα ικανοποιημένος με την έκβαση του αποτελέσματος.

  • Η αλήθεια είναι ότι η Αριζόνα ήταν μια δύσκολη περίπτωση για τους Δημοκρατικούς καθώς έχουν να κερδίσουν τουλάχιστον μια από τις δυο έδρες από την δεκαετία του ‘90. Σε αυτές τις εκλογές όμως είναι αξιοσημείωτο ότι κατάφεραν να πάρουν και τις δυο, κάτι που έχει να συμβεί από την δεκαετία του ‘50. Για την ιστορία, η άλλη έδρα ανήκει στην Κίρστεν Σινέμα.

Το αποτέλεσμα στην Αριζόνα αποτυπώνει και την φθορά που υπέστη η διακυβέρνηση Τραμπ, καθώς οι Ρεπουμπλικάνοι θεωρούσαν δεδομένο ότι θα κέρδιζαν την εν λόγω πολιτεία. Ωστόσο ο λαός είχε άλλη άποψη.

Εν κατακλείδι, ο αστροναύτης Μαρκ Κέλι γράφει την δική του ιστορία. Οι γνώσεις του και η εμπειρία του θα βοηθήσουν στο μέγιστο την διακυβέρνηση Μπάιντεν, καθώς όπως έχει ειπωθεί θα δοθεί ιδιαίτερη έμφαση στην επιστήμη τα επόμενα τέσσερα χρόνια.

Η ιστορία του Κέλι αποτελεί πηγή έμπνευσης για όλους όσους θέλουν να κάνουν το δικό τους ταξίδι στα άστρα ενώ είναι η τρανή απόδειξη ότι «δεν φορούν κάπα όλοι οι ήρωες».

*Ο Γιώργος Δημητρόπουλος σπουδάζει δημοσιογραφία και είναι Opinion writer στην Hellas Journal

  • Τα σχόλια που δημοσιεύονται στην ιστοσελίδα μας εκφράζουν απαραίτητα τους συγγραφείς. Η ιστοσελίδα μας δεν λογοκρίνει τις γνώμες κανενός.

ΟΛΕΣ ΟΙ ΓΝΩΜΕΣ, ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΚΑΙ ΤΑ ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ ΕΔΩ ΚΑΙ ΕΔΩ

Ακολουθήστε το Hellas Journal στο NEWS GOOGLE

Το στοίχημα των εκατό ημερών: Οι προκλήσεις της προεδρίας Τζο Μπάιντεν και Κάμαλα Χάρις

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: